StoryEditor

Moravcová získala bronz

10.12.2006, 23:00
Najlepšia slovenská plavkyňa sa dočkala medaily aj v Helsinkách. Na majstrovstvách Európy v krátkom bazéne získala bronzovú medailu na svojej najoblúbenejšej trati, 100 metrov motýlik.

Najlepšia slovenská plavkyňa sa dočkala medaily aj v Helsinkách. Na majstrovstvách Európy v krátkom bazéne získala bronzovú medailu na svojej najoblúbenejšej trati, 100 metrov motýlik. Pre šesťnásobnú najlepšiu športovkyňu roka je to jubilejný tridsiaty cenný kov z majstrovstiev Európy v krátkom bazéne. Historicky prvú medailu pre slovenské mužské plávanie získal v piatok Ľuboš Križko, ktorý obsadil tretie miesto na znákarskej trati na 50 metrov.

Moravcovú zachránila najsilnejšia disciplína
Najúspešnejšia plavkyňa európskych šampionátov v histórii Martina Moravcová dohmatla vo finále svojej najsilnejšej disciplíny v čase 57,59 za Nemkou Antje Buschschulteovou a Holanďankou Inge Dekkerovou a získala tak "očakávanú" medailu. Moravcová neobhájila na 100 metrov motýlik zlato spred roka z talianskeho Terstu, napriek tomu si pripísala na svoje konto jubilejnú tridsiatu medailu z európskych šampionátov v krátkom bazéne. Svoju bilanciu upravila na 19 zlatých - 7 strieborných - 4 bronzové. Moravcová už po prvej obrátke na tretej priečke dosť strácala na vedúcu dvojicu. Po druhej obrátke bolo jasné, že sa Slovenka sústredí už len na udržanie medailovej pozície. V súčte všetkých šampionátov a olympijských hier má šesťnásobná najlepšia športovkyňa Slovenska na konte už 68 cenných kovov (29 - 27 - 12).

Križko prepísal históriu
Slovenské plávanie si aj napriek neúspechu najlepšej plavkyne Moravcovej odnieslo z Helsínk jednu medailu. Postaral sa o ňu slovenský znakár Ľuboš Križko. Odchovanec trenčianskeho plávania zaplával vo finále znakárskeho šprintu na 50 metrov skvelý čas 24,19, ktorým len o dve stotiny zaostal za svojím slovenským rekordom z rozplavieb. Križko tak vybojoval historicky prvú medailu v slovenskom mužskom plávaní.
"Už keď som pred predpoludňajšími rozplavbami skočil do vody, cítil som, že to bude dobré. Vedel som, že ten skvelý čas z rozplavieb bude večer stačiť na medailu. Len išlo o to, aby som ho zopakoval," povedal Križko.
V sobotu však slovenský plavec takýto úspech nedosiahol, keď na stometrovej trati obsadil konečné 11. miesto a nepostúpil do finálovej osmičky.

Moravcovej medaily
Olympijské hry: 0 - 2 - 0
Majstrovstvá sveta - dlhý bazén
0 - 3 - 2
Majstrovstvá sveta - krátky bazén
7 - 5 - 5
Majstrovstvá Európy - dlhý bazén
3 - 10 - 1
Majstrovstvá Európy - krátky bazén
19 - 7 - 4

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
05. júl 2024 17:27