TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Je to vážne, ako sa to mohlo stať? reagoval Galko na stratu munície pri Martine

28.06.2017, 14:17

Strata vojenskej munície je príliš vážna téma na to, aby sa o nej mlčalo, nie je to zodpovedné ani čestné.

Vyhlásil to dnes podpredseda SaS a exminister obrany Ľubomír Galko na margo informácie, že z muničného skladu Sklené pri Martine zmizla munícia.

Podľa zverejnených informácií sa stratilo 300-tisíc nábojov.

„Ako sa niečo také môže stať?"

"Toto množstvo by stačilo na to, aby boli spôsobené šialené škody a straty na životoch. Stratili sa náboje, prebieha inventúra, ministerstvo obrany (MO) sa obrátilo na orgány činné v trestnom konaní. Informovala o tom hovorkyňa MO, ministra obrany Petra Gajdoša (nominant SNS) sme nevideli. Nemá ani dosť odvahy na to, aby ľudí upokojil. Ako sa niečo také môže stať? Kto a kedy vyvodí dôsledky?" pýtal sa Galko.

On sám je presvedčený, že minister Gajdoš mal dnes ráno stáť pred novinármi, aby informoval, čo sa stratilo, v akých škatuliach to mohol niekto prevážať, čas krádeže a ďalšie informácie.

"Mal uviesť podrobnosti, aby si každý z nás mohol všímať, čo, kde, kto nakladá do áut, aby sa náboje možno našli, ak sú ešte na území SR. Je totiž možné, že odberatelia tejto munície na ňu už čakajú alebo sa im už dostala do rúk. Z tohto hľadiska ide o medzinárodné ohrozenie," upozornil.

Galko si myslí, že verejnosť potrebuje poznať predbežné opatrenia ministerstva obrany, ale najmä, minister musí podľa jeho slov ubezpečiť, že vynaloží všetku energiu na odhalenie páchateľa krádeže a na získanie tejto munície.

"Ako Peter Gajdoš dokáže, že mu záleží na bezpečnosti občanov, keď doteraz nekomentuje stratu obrovského množstva vojenského materiálu? Je to nezodpovedné a zbabelé. Ak nie je schopný priznať si možnosť chyby, musí o tom hovoriť opozícia," odkázal.

Podpredseda liberálov chce veriť, že tento prípad má pod kontrolou alebo má o ňom aspoň nejaké informácie aj SIS, ktorá by sa tiež mala pre verejnosť vyjadriť. Informovať by podľa Galka malo aj Vojenské spravodajstvo.

Výzva Gajdošovi

"Vyzývam ministra Gajdoša, Vojenské spravodajstvo, SIS a NAKA a ministra hospodárstva Petra Žigu (Smer-SD), ktorý dáva povolenia na vývoz munície, aby okamžite konali, informovali o situácii a svojich krokoch a upokojili tak občanov SR," dodal Galko.

Muničný sklad Sklené pri Martine je ďalším v poradí, z ktorého zmizla časť munície. MO SR to zistilo v rámci mimoriadnej inventarizácie, ktorú rezort nariadil po zmiznutí munície z vojenského skladu v Trenčíne.

"Môžeme potvrdiť, že v muničnom sklade Sklené chýbajú náboje vo väčšom množstve," uviedla pre TASR hovorkyňa ministerstva Danka Capáková.

Bližšie informácie o konkrétnych počtoch pre stále prebiehajúcu kontrolu uviesť nechcela.

"Vzhľadom na to, že kontrola stavu zásob naďalej pokračuje, bolo by predčasné poskytovať čiastkové informácie o chýbajúcich počtoch," odôvodnila hovorkyňa.

Rezort však podľa nej pravidelne informuje o priebežných záveroch orgány činné v trestnom konaní, ktoré vo veci vedú vyšetrovanie pre zločin nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami.

"O celkových záveroch inventarizácie budeme informovať po jej ukončení," dodala Capáková.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 09:26