Samuel Migaľ a Radomír Šalitroš. FOTO: HN
StoryEditor

Dvaja poslanci Hlasu za odvolanie Šimečku nehlasovali. Zbytočne to polarizuje spoločnosť, tvrdia

17.09.2024, 14:17
Autor:
TASRTASR

Samuelovi Migaľovi je podľa svojich slov jedno, kto sedí na opozičnej stoličke podpredsedu parlamentu, no myslí si, že táto téma zbytočne polarizuje spoločnosť.

Poslanci Národnej rady za koaličný Hlas-SD Samuel Migaľ a Radomír Šalitroš sa nezúčastnili na hlasovaní o odvolaní lídra opozičného PS Michala Šimečku z funkcie podpredsedu parlamentu.

Migaľovi je podľa svojich slov jedno, kto sedí na opozičnej stoličke podpredsedu parlamentu, no myslí si, že táto téma zbytočne polarizuje spoločnosť. Rovnako aj Šalitroš tvrdí, že odvolanie Šimečku nepomôže zastaviť polarizáciu.

Polarizácia spoločnosti

Migaľ svojím rozhodnutím nechcel obhajovať Šimečku. "Táto téma z môjho pohľadu zbytočne polarizuje spoločnosť," povedal po hlasovaní novinárom. Myslí si, že sú dôležitejšie témy, ktoré treba riešiť.

"To, ako sme sa vyrovnali s atentátom na premiéra, tiež nie je úplne zažehnané," dodal. Nechcel hodnotiť svojich kolegov. V téme videl iba politikárčenie, ktoré zbytočne rozkladá spoločnosť. Vníma to ako tému koaličných partnerov.

image

Parlament odvolal Šimečku z funkcie podpredsedu. Teším sa, ako vás porazím vo voľbách, reaguje líder PS

Šalitroš chce, aby sa prestala polarizovať spoločnosť. "U mňa tá hlavná polarizácia začala Matovičom, potom rôzne protesty, aj koalícia v minulosti mohla polarizovať. Vravím si, že už treba prestať a odvolanie Šimečku nepomôže zastaviť polarizáciu. Takže to bol dôvod, prečo ja som sa na poslednú chvíľu rozhodol neprevziať si hlasovací lístok," ozrejmil.

Nechcel povedať, či si za to vyslúžil výhrady z vedenia strany alebo ostatných koaličných partnerov. "Zatiaľ o tom pomlčím," dodal.

"Vážnejšie problémy"

Migaľ považuje za špekulatívnu otázku, či by podporil Šimečku, ak by ho PS opäť navrhlo za podpredsedu parlamentu. Zdôraznil, že spolu so Šalitrošom ostávajú súčasťou poslaneckého klubu Hlasu-SD.

"Budeme hlasovať za každý dobrý zákon z dielne vládnej koalície, ale sme presvedčení o tom, že tieto zákony by mali prechádzať v takom prípade, že budú schválené na koaličnej rade," povedal.

Richard Glück (Smer-SD) považuje postoj niektorých poslancov za Hlas-SD k odvolávaniu za ich právo slobodne vykonávať mandát.

image

Smer trvá na Šimečkovom odvolaní. Podozrenie posilňuje, budú to riešiť kontrolné úrady, tvrdí Gašpar

"Je to ich zodpovednosť voči ich voličom," podotkol. Víta, že k odvolaniu Šimečku z funkcie došlo. Pavol Ľupták (SNS) súhlasí s argumentom, že Slovensko v súčasnosti čelí vážnejším problémom. Myslí si však, že dôvody, ktoré viedli k odvolaniu Šimečku, boli vážne.

"Netransparentné čerpanie dotácií vo vzťahu, keď riešime konsolidáciu, zvyšujú sa dane, tak je to vlastne šetrenie finančných prostriedkov," podotkol.

Šéfa PS z funkcie podpredsedu parlamentu odvolal v utorok parlament v tajnom hlasovaní 76 hlasmi zo 77 prítomných. Opoziční poslanci vopred avizovali, že sa na hlasovaní nezúčastnia.

Návrh na odvolanie Šimečku podali poslanci Smeru-SD a SNS. Vyčítali mu podozrenia z čerpania štátnych dotácií osobami, ktoré sú mu blízke, aj z manipulácie pri prideľovaní dotácií. Hlas-SD avizoval, že jeho poslanci návrh podporia. Šimečka bral kritiku ako pomstu za jeho opozičnú prácu.

01 - Modified: 2024-09-17 13:02:06 - Feat.: 1 - Title: Poslanci odvolali Šimečku z funkcie podpredsedu. Teším sa, ako vás porazím vo voľbách, odkázal šéf PS Ficovi 02 - Modified: 2024-09-17 08:50:52 - Feat.: 1 - Title: Smer trvá na Šimečkovom odvolaní. Podozrenie posilňuje, budú to riešiť kontrolné úrady, tvrdí Gašpar 03 - Modified: 2024-09-16 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Darček Fica pre Šimečku obsahuje aj danajský dar pre stranu Hlas
01 - Modified: 2024-09-17 12:24:26 - Feat.: - Title: SaS reaguje na konsolidačné opatrenia vlády Roberta Fica 02 - Modified: 2024-09-17 13:02:06 - Feat.: - Title: Poslanci odvolali Šimečku z funkcie podpredsedu. Teším sa, ako vás porazím vo voľbách, odkázal šéf PS Ficovi 03 - Modified: 2024-09-17 10:09:19 - Feat.: - Title: Poslanci rozhodujú o odvolaní Šimečku, hlasuje sa tajne 04 - Modified: 2024-09-17 09:43:30 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok deklaroval pripravenosť kedykoľvek diskutovať s opozíciou, schôdzu k bezpečnosti však neotvorili 05 - Modified: 2024-09-17 08:50:52 - Feat.: - Title: Smer trvá na Šimečkovom odvolaní. Podozrenie posilňuje, budú to riešiť kontrolné úrady, tvrdí Gašpar
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. september 2024 15:54