Výraznejší vzostup hladiny Dunaja sa očakáva kvôli vývoju na rakúskom úseku tohto európskeho veľtoku. FOTO: TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Situácia na Dunaji by sa mala zhoršovať, Morava by sa vyliať naopak nemala

14.09.2024, 10:23
14.09.2024, 11:42
Autor:
ČTKČTK

Okrem výdatných zrážok niektoré regióny Slovenska čelia silnému vetru. Hasiči uviedli, že za obdobie 24 hodín do dnešného rána zasahovali v súvislosti s počasím hlavne v Bratislavskom a Trnavskom kraji.

Slovensko očakáva zhoršenie povodňovej situácie na Dunaji, v Bratislave preto budú postavené mobilné protipovodňové bariéry.

Naopak sa zlepšil výhľad na slovenský úsek Moravy, ktorá by sa podľa posledných odhadov vyliať nemala. Po rokovaní krízového štábu to dnes novinárom povedal minister životného prostredia Tomáš Taraba.

Úrady sa predtým pripravovali na možnosť evakuácie ľudí z okolia Moravy a na riadené vypustenie vody z tohto toku mimo obývanej oblasti.

Morava by sa nemala vyliať

Najvyšší stupeň výstrahy pred záplavami, ktorý úrady pôvodne vyhlásili pre štyri slovenské okresy susediace s Českom a Rakúskom, bude po novom platiť aj pre Bratislavu.

"Nemalo by dôjsť k vyliatiu rieky Morava. Veríme, že situácia zostane najbližšie tri dni pod kontrolou. Horšia správa je, že komplikovanejšia situácia bude na Dunaji. To sme pôvodne neočakávali," uviedol Taraba.

image

Hroziace povodne: V Bratislave vyhlásia tretí stupeň povodňovej aktivity (online)

Zlepšenie situácie na slovenskej časti Moravy Taraba zdôvodnil tým, že zrážky v Česku sa posunuli o zhruba sto kilometrov na západ, a tým sa znížil tlak na túto rieku. Slovenskí hasiči a vojaci neďaleko hraníc s Českom spevňovali časť hrádze Moravy.

Výraznejší vzostup hladiny Dunaja sa očakáva kvôli vývoju na rakúskom úseku tohto európskeho veľtoku. "Dunaj môže dosiahnuť úroveň 910 centimetrov. To je úroveň, ktorá by spôsobila, že Bratislava by začala byť zaplavovaná," ​​uviedol Taraba. Kulminácia Dunaja sa očakáva v pondelok.

Začnú stavať protipovodňové zábrany

Slovenský vodohospodársky podnik začne v nedeľu od lokality Devín v západnej časti Bratislavy, kde sa Morava vlieva do Dunaja, stavať mobilné protipovodňové zábrany smerom do centra metropoly.

Pracovníci podniku pri Devíne už v uplynulých dňoch postavili bariéry, a to v súvislosti so stúpajúcou hladinou Moravy.

Taraba s odvolaním sa na informácie ministerstva dopravy povedal, na Dunaji bude zastavená lodná doprava.

image

Výstrahy prvého až tretieho stupňa platia na väčšine Slovenska celý víkend

Najväčšia slovenská vodná elektráreň Gabčíkovo na Dunaji podľa Tarabu vyrába k dnešku 400 megawatthodín elektriny, čo zodpovedá zhruba štyrom pätinám výkonu jedného jadrového bloku.

Minister povedal, že na vodnom diele Gabčíkovo je v prevádzke sedem turbín, na jednej ďalšej prebiehajú servisné práce. Podľa neho však nemožno vylúčiť, že kvôli technickým problémom bude v tejto elektrárni odstavená ešte ďalšia jedna turbína. To by znamenalo, že voda z rieky bude vypúšťaná cez plavebné komory vodného diela.

Výdatné zrážky na západe

Meteorológovia naďalej predpokladajú, že počas existujúcich vĺn výdatných zrážok miestami spadne na západnom Slovensku za obdobie od uplynulého štvrtka popoludní do nadchádzajúceho pondelka dohromady až 230 litrov vody na meter štvorcový.

Z údajov meteorológov vyplýva, že v niektorých lokalitách tam napršalo už viac ako sto litrov na meter štvorcový.

Okrem výdatných zrážok niektoré regióny Slovenska čelia silnému vetru. Hasiči uviedli, že za obdobie 24 hodín do dnešného rána zasahovali v súvislosti s počasím hlavne v Bratislavskom a Trnavskom kraji, a to dohromady pri viac ako 220 prípadoch. Dôvodom boli napríklad popadané stromy či odčerpávanie vody z pivníc rodinných domov a z ciest.

01 - Modified: 2024-09-14 08:45:56 - Feat.: - Title: V Devíne očakávajú kulmináciu rieky Dunaj z nedele na pondelok 02 - Modified: 2024-09-14 08:35:02 - Feat.: - Title: Od nedele rána má pre bratislavský úsek Dunaja platiť tretí stupeň povodňovej aktivity 03 - Modified: 2024-09-14 08:06:07 - Feat.: - Title: Hladiny riek v Česku stále stúpajú, niektoré obce evakuovali. Situácia je dramatická aj v Poľsku 04 - Modified: 2024-09-14 06:20:23 - Feat.: - Title: Z poľskej dediny blízko českých hraníc museli evakuovať stovky ľudí, vyliala sa tam rieka 05 - Modified: 2024-09-13 20:34:40 - Feat.: - Title: Prognózy povodní v Dolnom Rakúsku sa zhoršili, na Dunaji rátajú s 30-ročnou vodou
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
14. september 2024 11:42