StoryEditor

Výroky politikov: Opozícia hovorí o zneužití atentátu na Fica. Smer odkazuje, že zákon nikoho neobmedzuje

30.06.2024, 00:00
Autor:
redredTASRTASR
  • Koalícia schválila vo štvrtok lex atentát, balík niektorých opatrení na zlepšenie bezpečnostnej situácie na Slovensku. Výroky politikov si pozrite vo videu.
  • Právna úprava zavádza nové dôvody na zákaz zhromaždenia. Najvyšší ústavní činitelia budú mať na základe stanovených podmienok nárok na doživotnú rentu a právo na nehnuteľnosť.
  • Opozícia má voči tomu viacero výhrad. Podľa SaS lex atentát prináša namiesto bezpečnostných opatrení doživotnú rentu pre premiéra Roberta Fica.
  • Podľa Smeru schválený lex atentát nijako neobmedzuje právo na zhromažďovanie, naopak, má vytvoriť bezpečnejšie prostredie na jeho realizáciu.
  • Peter Pellegrini v reakcii povedal, že sa k zákonu predloženému na jeho podpis vždy vyjadrí až po dôkladnom preštudovaní ich finálneho znenia.

Koalícia schválila vo štvrtok lex atentát, balík niektorých opatrení na zlepšenie bezpečnostnej situácie na Slovensku. Výroky politikov si pozrite vo videu.

Právna úprava zavádza nové dôvody na zákaz zhromaždenia. Najvyšší ústavní činitelia budú mať na základe stanovených podmienok nárok na doživotnú rentu a právo na nehnuteľnosť.

image

Poslanci rozhodli. Schválili balík opatrení lex atentát

Opozícia má voči tomu viacero výhrad. Podľa SaS lex atentát prináša namiesto bezpečnostných opatrení doživotnú rentu pre premiéra Roberta Fica.

Poslankyňa SaS Mária Kolíková zdôraznila, že Fico je jediný predseda vlády, ktorému na základe schváleného zákona prináleží doživotná renta. "Ak mu chce Smer zabezpečiť doživotnú rentu, má na to dosť prostriedkov, keďže niekoľkokrát vyhral voľby a za výsledok parlamentných volieb dostávajú strany príspevok od štátu," povedala.

image

Obsahuje všetko, len nie bezpečnostné opatrenia. SaS nesúhlasí s prijatím novely lex atentát

Opozičné KDH bude žiadať prezidenta Petra Pellegriniho, aby vrátil lex atentát do parlamentu. Zákon podľa hnutia prináša ohrozenie ústavných práv občanov na slobodu prejavu a právo na zhromažďovanie.

"Lex atentát nerieši ochranu ústavných činiteľov a bezpečnosť ľudí na Slovensku. Od začiatku sme upozorňovali, že návrh zákona bol šitý horúcou ihlou a bez riadnej odbornej diskusie. Najskôr mala vláda vyhodnotiť atentát s odborníkmi, prísť na základe toho s konkrétnymi riešeniami a až potom predložiť balík opatrení reagujúcich na atentát v Handlovej," uviedol predseda KDH Milan Majerský.

Šéfovi PS prekáža, že príprave k "lex atentát" nepredchádzala dôkladná analýza toho, ako mohlo k atentátu na premiéra dôjsť, aké boli zlyhania a kde sú slabé miesta v bezpečnostných zložkách.

"Od začiatku úvah o novej legislatíve v reakcii na atentát sme upozorňovali na to, že ešte predtým, než začneme niečo robiť v zmysle legislatívy, by bolo dobré, aby vláda, respektíve ministerstvo vnútra, predložilo analýzu toho, ako mohlo k atentátu dôjsť, aké boli zlyhania, kde sú slabé miesta v našich bezpečnostných zložkách a aby bola vyvodená zodpovednosť," uviedol Šimečka.

Podľa Smeru schválený lex atentát nijako neobmedzuje právo na zhromažďovanie, naopak, má vytvoriť bezpečnejšie prostredie na jeho realizáciu. "V lex atentáte sú zmeny, ktoré nijako nejdú proti ľudským právam, ani politickým právam," vyhlásil poslanec Tibor Gašpar.

image

Nejde o bezpečnosť, renta pre premiéra je politická. Lex atentát nie je posledný zákon k útoku, tvrdí Gašpar

Peter Pellegrini v reakcii povedal, že sa k zákonu predloženému na jeho podpis vždy vyjadrí až po dôkladnom preštudovaní ich finálneho znenia.

"Svoje rozhodnutie (prezident) oznámi vždy v rámci zákonnej lehoty a v prípade zákonov, ktoré vzbudili pozornosť verejnosti, je pripravený aj vysvetliť svoje rozhodnutie, prečo sa daný zákon rozhodol podpísať alebo vrátiť na prerokovanie parlamentu," uviedla prezidentova hovorkyňa Patrícia Medveď Macíková.

01 - Modified: 2024-06-28 18:27:47 - Feat.: - Title: Sú situácie, keď je nevyhnutné použiť informačno-technický prostriedok, reaguje SIS na kritiku KDH 02 - Modified: 2024-06-27 19:29:05 - Feat.: - Title: Poslanci odvolali šéfov výborov Šipoša a Kolíkovú. Návrhy podporilo 76 poslancov 03 - Modified: 2024-06-27 15:30:52 - Feat.: - Title: Gašpar odmieta, že lex atentát obmedzuje právo na zhromažďovanie, má vytvoriť bezpečné prostredie 04 - Modified: 2024-06-27 14:25:04 - Feat.: - Title: Mimovládka vyzýva Pellegriniho, aby vetoval zákon lex atentát 05 - Modified: 2024-06-27 12:57:00 - Feat.: - Title: Obsahuje všetko, len nie bezpečnostné opatrenia. SaS nesúhlasí s prijatím novely lex atentát
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
30. jún 2024 00:03