Poslanec za KDH Jozef Hajko. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Koalícia sa snaží sprivatizovať RTVS, tvrdí Hajko. Do vedenia chce podľa opozície dosadiť "svojich ľudí"

20.06.2024, 13:11
20.06.2024, 14:39
Autor:
TASRTASR

Poslanec vyčítal vláde, že odmieta diskutovať o tom, čo sú to verejnoprávne médiá a akú úlohu majú zohrávať v 21. storočí, či sú vysielateľmi alebo producentmi a v akom pomere.

Cieľom návrhu zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) je zbaviť sa súčasného vedenia a nahradiť ho "svojimi" ľuďmi. V diskusii v pléne Národnej rady to povedal poslanec za KDH Jozef Hajko. Rada STVR bude podľa neho len predĺženou rukou vládnej moci. Označil za prázdne reči tvrdenia, že zabezpečiť nezávislosť inštitúcie má to, že riaditeľa bude voliť rada namiesto parlamentu.

KDH: Ide o sprivatizovanie RTVS

Hajko si myslí, že generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj mal odstúpiť, ak to malo zabrániť zdevastovaniu súčasnej inštitúcie. Zákon sa podľa neho robil na "kolene", označil za absurdné zvýšenie odmeny pre členov rady a pre generálneho riaditeľa. Považuje to za sprivatizovanie RTVS.

Odmieta kritiku novinárov RTVS, ide podľa neho o fungujúcu inštitúciu. Pripomenul, že vládne garnitúry neboli schopné zvýšiť takmer 20 rokov príjem z koncesionárskych poplatkov a nakoniec ich zrušili, hoci išlo o symbol nezávislosti. Napriek tomu si podľa Hajka dokázala RTVS plniť povinnosti, ktoré od nej zákon vyžadoval.

Poslanec vyčítal vláde, že odmieta diskutovať o tom, čo sú to verejnoprávne médiá a akú úlohu majú zohrávať v 21. storočí, či sú vysielateľmi alebo producentmi a v akom pomere. "Pre vás je verejnoprávne médium médium služby politikom a vašim politickým záujmom," odkázal vládnej koalícii. Dodal, že striedajúce sa vládne garnitúry si cez RTVS realizujú svoje úzke záujmy.

Hajko dodal, že nový zákon bude telerozhlas nútiť ku komercionalizovaniu obsahu, pretože percento reklamy sa desaťnásobne zvyšuje.

image

Zmeny v RTVS: Jarjabek chce pozmeňovákom navyšovať odmeny. Opozícia mu nerozumie, žiada vysvetlenie

Jaurová: Chcú vymeniť nepohodlné vedenie

Zámerom návrhu zákona o Slovenskej televízii a rozhlase nie je reforma verejnoprávnych médií, ale odvolanie súčasného vedenia, ktoré je vládnej koalícii nepohodlné. Skonštatovala to podpredsedníčka parlamentného výboru pre kultúru a médiá Zora Jaurová (PS) v diskusii k legislatíve v pléne Národnej rady. Myslí si, že je to v rozpore s európskou legislatívou.

"Verejnoprávne médiá by mali mať zabezpečenú ochranu pred akýmkoľvek politickým alebo ekonomickým zasahovaním, čo je nevyhnutné na udržanie ich objektivity a nezávislosti," poznamenala s tým, že podľa európskej legislatívy nie je možné ukončovať predčasne funkčné obdobia vedúcich zamestnancov verejnoprávnych médií.

Zákon podľa nej obsahuje viaceré body, ktoré sú v rozpore s európskou legislatívou. Tvrdí, že návrh je problematický aj z ústavného hľadiska. Poslankyňa namietala aj legislatívny postup. "Bezdôvodné rušenie existujúcej verejnoprávnej inštitúcie a zakladanie novej identickej ibaže úplne podriadenej vláde s cieľom odstrániť súčasného generálneho riaditeľa a manažment a ovládnuť spravodajstvo je presne taký zásah do slobody médií, pred akým varuje aj novoprijatá európska legislatíva, s ktorou je táto úprava v príkrom rozpore," dodala.

Nesúhlasí s viacerými navrhovanými zmenami, napríklad so spôsobom kreovania rady STVR či zvýšením reklamného objemu. Zároveň skritizovala, že návrh nerieši financovanie verejnoprávnych médií.

Jaurová avizovala, že v prípade, ak sa zákon schváli, napadne ho PS na Ústavnom súde. Hnutie bude žiadať pozastavenie jeho účinnosti. "Vládna koalícia, navyše, vo štvrtok v rozprave prináša ďalšie zásadné pozmeňujúce návrhy, pričom chcú o zákone rovno hlasovať. Je to absolútne neakceptovateľná prax, preto budeme apelovať na opakovanie druhého čítania," skonštatovala Jaurová. Poslanci za PS zároveň naďalej apelujú na stiahnutie celého zákona.

01 - Modified: 2024-06-20 09:21:41 - Feat.: 1 - Title: Šimkovičová obhajuje zmeny v RTVS: Vysielanie strácalo verejnoprávnosť. Má byť aj kritické, oponuje SaS 02 - Modified: 2024-06-20 07:31:50 - Feat.: 1 - Title: Poslanci dnes rokujú o novelizácii mediálnych služieb aj o zmenách v RTVS. Prišla aj Šimkovičová 03 - Modified: 2024-06-19 16:10:10 - Feat.: 1 - Title: Koalícia skrátila diskusiu k zmenám v RTVS na 12 hodín 04 - Modified: 2024-06-14 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Príde veto alebo podpis? Pellegrini nastupuje do úradu, čakajú na neho dva výbušné zákony 05 - Modified: 2024-06-10 12:39:31 - Feat.: 1 - Title: Časť zamestnancov RTVS vstúpila do trojhodinového štrajku, podporu im vyjadrili viaceré asociácie
01 - Modified: 2024-06-24 17:32:40 - Feat.: - Title: Stihnú za týždeň zmeniť celý vizuál, bude viac reklamy a kto ich bude viesť? Otázky a odpovede k STVR 02 - Modified: 2024-06-24 19:50:25 - Feat.: - Title: Končiaci riaditeľ RTVS Machaj: Zamestnanci sú nepokojní. Čakajú ich mesiace v provizóriu, divák to pocíti 03 - Modified: 2024-06-23 13:27:36 - Feat.: - Title: Prezident Peter Pellegrini začal úradovať, vo vláde pribúdajú futbaloví fanúšikovia a RTVS skončila 04 - Modified: 2024-06-23 12:45:06 - Feat.: - Title: Dankova trafika, vraví Majerský o STVR. Michelko sa ospravedlnil za výrok s „Jančkárkou a Makarom“ 05 - Modified: 2024-06-23 11:51:36 - Feat.: - Title: Slovensko by mohlo mať viac volebných obvodov, zhodli sa Majerský a Šutaj Eštok
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. jún 2024 21:50