Šéf SaS Branislav Gröhling. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Fico je zrejme na odchode, tvrdí SaS. Podľa Gröhlinga je lex atentát dôkazom, že kto je pri moci, môže všetko

12.06.2024, 17:16
Autor:
redred

Podľa liberálov vládny návrh nijakým spôsobom nezlepší bezpečnostnú situáciu na Slovensku.

Strana SaS dnes uviedla, že podľa nej premiér Robert Fico končí vo funkcii. SaS tak reagovala na lex atentát, ktorý dnes schválila vláda. Podľa liberálov to nijakým spôsobom nezlepší bezpečnostnú situáciu na Slovensku.

SaS o možnom Ficovom konci

Návrh je podľa SaS dôkazom, že ten, kto je pri moci, môže všetko. V rýchlosti totiž prichádzajú opatrenia, ktoré sa nijakým spôsobom netýkajú zlepšenia bezpečnosti.

image

Lex atentát spoznal finálnu verziu: nové podmienky spĺňa iba Fico, na protest jedine bez masky

„Týkajú sa doživotnej renty, ako aj ochrany osôb po výkone funkcie. V tom prípade vyvstáva otázka - keď sa to má schváliť tak rýchlo, končí premiér vo funkcii? Ak to tak nie je, potom nie je dôvod sa s touto právnou úpravou naháňať,“ povedala poslankyňa Mária Kolíková s tým, že premiér má určite silnú ochranu a nie je potrebná právna úprava.

VIDEO: Kaliňák a Šutaj Eštok predstavili finálnu verziu lex atentát. Nové podmienky spĺňa iba Fico

„Jediný, koho sa bude doživotná renta týkať, je premiér, ale to nikomu život nezachráni. Je to len zneužitie politickej situácie,“ dodala.

„Robert Fico je zrejme na odchode, inak by vláda tak veľmi rýchlo netlačila na prijatie doživotnej renty a ochranky preňho. Lex atentát je v tomto prípade totiž priamo ušitý priamo preňho, keďže jediný spĺňa nárok na doživotný plat. Navyše, nijako to nerieši bezpečnostnú situáciu premiérov ani do budúcna,“ upozornil šéf SaS Branislav Gröhling.

image

PS a KDH kritizujú niektoré body lex atentát. Je to sklamanie, odkazuje Šimečka

Strana tvrdí, že namiesto ochrany pre premiéra aj po výkone jeho funkcie či ochrany pre všetkých predstaviteľov politických strán v národnej rade sa treba baviť o tom, že treba chrániť osoby, ktorým chodia vyhrážky. Podľa Kolíkovej napríklad o novinárov či občiansku spoločnosť.

Treba prijať opatrenia

Podľa Márie Kolíkovej treba prijať opatrenia, aby boli tieto vyhrážky vyšetrované. „Máme vážne obavy, že sú v návrhu ustanovenia, ktoré budú zneužívané proti demokracii a právnemu štátu. Zarážajú nás kompetencie pre SIS, ktorá bude zbierať informácie, k čomu sme nedostali žiadne vysvetlenie, máme obavu, o lustráciu koho pôjde,“ povedala.

Problémové sú aj ustanovenia týkajúce sa zhromažďovania a s nimi súvisiacich priestupkov či trestného činu marenia úradného rozhodnutia, čo znamená, že ak človek nezaplatí pokutu, môže ísť do basy.

Lex atentát dostal finálnu formu, vláda ho chce posunúť do parlamentu v skrátenom konaní. Návrh zákona obmedzuje priestor a dôvody, v ktorých sa môžu konať protesty a zhromaždenia. Premiér Robert Fico je zatiaľ jediná osoba, ktorá bude mať nárok na doživotnú rentu. Podľa lídra opozičnej PS Michala Šimečku novela obmedzuje právo zhromažďovať sa.

 

01 - Modified: 2024-06-22 12:30:31 - Feat.: - Title: Kaliňák objahoval lex atentát, chce lepšie vymáhanie pokút. Podľa Kolíkovej je to cesta k policajnému štátu 02 - Modified: 2024-06-21 10:15:28 - Feat.: - Title: SaS navrhuje zriadiť útvar, ktorý by monitoroval vyhrážky poslancom 03 - Modified: 2024-06-20 09:21:41 - Feat.: - Title: Šimkovičová obhajuje zmeny v RTVS: Vysielanie strácalo verejnoprávnosť. Má byť aj kritické, oponuje SaS 04 - Modified: 2024-06-19 18:24:43 - Feat.: - Title: Vláda rozhodovala o dotáciách pre samosprávy netransparentne, tvrdí Ledecký 05 - Modified: 2024-06-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Daň z cukru je symbolom nesystémovosti a neefektivity štátu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. jún 2024 15:27