Minister životného prostredia Tomáš Taraba. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Tarabov rezort otvára druhú výzvu na dekarbonizáciu priemyslu za 340 miliónov eur

31.05.2024, 14:08
Autor:
TASRTASR

Minimálna ani maximálna výška poskytnutých financií v rámci jednej žiadosti nie sú stanovené.

Envirorezort otvára druhú výzvu zameranú na dekarbonizáciu priemyslu z plánu obnovy za 340 miliónov eur. O získanie nenávratných finančných prostriedkov sa môžu uchádzať priemyselné podniky spadajúce pod Európsky systém obchodovania s emisiami, do ktorého spadá 90 percent všetkých emisií z priemyslu.

Minimálna ani maximálna výška poskytnutých financií v rámci jednej žiadosti nie sú stanovené. Informovalo o tom ministerstvo životného prostredia.

Cieľom celej dekarbonizačnej schémy z plánu obnovy je podľa ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nominant SNS) znížiť emisie skleníkových plynov o viac ako 1,23 milióna ton ekvivalentu oxidu uhličitého. Projekty zahŕňajúce využívanie tuhých fosílnych palív alebo zemného plynu ako hlavnú surovinu preto nebudú podporené.

"Tieto podmienky vyrokovala s Európskou komisiou bývalá vláda. Mojou úlohou je urobiť všetko preto, aby tieto peniaze neprepadli, ale aby pomohli slovenskému priemyslu zlepšiť svoju konkurencieschopnosť. V prípade projektov využívajúcich malé množstvo zemného plynu môže byť podiel zemného plynu na konečnej spotrebe podporenej technológie najviac 20 percent," vysvetlil Taraba.

Doplnil, že podporené projekty navyše musia splniť súlad s požiadavkami pre najlepšie dostupné techniky BAT a normami Európskej únie.

Financie majú podniky investovať do ochrany životného prostredia v podobe znižovania emisií skleníkových plynov. Hlavnou podmienkou je zníženie emisií z prevádzky podniku registrovaného v systéme EU ETS aspoň o 30 percent v porovnaní s referenčným obdobím.

"Za oprávnené náklady však bude možno považovať iba investičné náklady priamo spojené s realizáciou projektu a vynaložené po podaní žiadosti o poskytnutie prostriedkov," uviedlo MŽP.

Hlavným kritériom pri posudzovaní žiadostí bude podľa rezortu najnižšia suma žiadaného príspevku za ušetrenú tonu emisií (70 percentná váha) a absolútne zníženie emisií (30 percentná váha).

Envirorezort pripomenul, že žiadosti bude po novom potrebné podávať prostredníctvom Informačného a monitorovacieho systému plánu obnovy na webovom odkaze https://ispo.planobnovy.sk/app/vyzvy.

 

01 - Modified: 2024-07-04 16:33:03 - Feat.: - Title: Obrovský debakel opozície, odchádzali s hanbou. Na páchateľov sme podľa súdu moc prísni, povedal Kaliňák 02 - Modified: 2024-07-02 17:55:36 - Feat.: - Title: Česká skupina RIQ Investments vstupuje do Bukózy Holding. Výšku investície nespresnila 03 - Modified: 2024-06-25 22:00:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Nový svet po inflačnom požiari 04 - Modified: 2024-06-25 14:00:27 - Feat.: - Title: Taraba so Sakovou ohlásili multimiliónový balík. Peniaze budú môcť čerpať fabriky 05 - Modified: 2024-06-20 12:34:37 - Feat.: - Title: Farmári sú sklamaní zo súhlasu Slovenska na Rade EÚ ohľadom zákona o obnove prírody
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. júl 2024 20:39