Minister školstva Tomáš Drucker. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Drucker navštívil spoločnosť Meta, chce zvýšiť ochranu v digitálnom priestore

31.05.2024, 11:34
Autor:
TASRTASR

Minister školstva priblížil, že na stole je napríklad prísnejšia regulácia a posilnenie tímov, ktoré zodpovedajú za overovanie faktov.

Zástupcovia ministerstva školstva na čele s rezortným šéfom Tomášom Druckerom (Hlas-SD) navštívili počas zahraničnej cesty v USA spoločnosť Meta.

Cieľom stretnutia bolo zvýšenie bezpečnosti na sociálnych sieťach a väčšia ochrana detí a žiakov v digitálnom priestore. Informoval o tom odbor komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže.

Šéf rezortu, štátny tajomník Róbert Zsembera a zástupcovia spoločnosti Meta sa dohodli na užšej a intenzívnejšej spolupráci a vytvorení pracovnej skupiny, ktorá by sa mala stretnúť v Bratislave. Zámerom skupiny bude podľa rezortu vytvorenie bezpečnejšieho online prostredia, ktoré bude chrániť deti, žiakov i ostatných užívateľov.

Priblížil, že na stole je napríklad prísnejšia regulácia a posilnenie tímov, ktoré zodpovedajú za overovanie faktov. Takisto aj za ochranu jednotlivcov či skupín, ktoré sú terčom nenávistných komentárov. Najbližším cieľom je tak vytvorenie širšej pracovnej skupiny, ktorá sa bude danými otázkami zaoberať.

"Nešlo o to, aby sme dnes na jednom stretnutí vyriešili všetko. Tie posolstvá, ktoré som adresoval zástupcom spoločnosti Meta, boli úplne jasné. Aj v samotnej Mete s nami súhlasili a uvedomujú si vážnosť situácie. Je aj na našej slovenskej strane, aby sme sledovali digitálny priestor, nahlasovali prípadné porušenia pravidiel online komunity a prichádzali s iniciatívami. Aj práve o tom majú byť ďalšie rokovania, ktoré sa odohrajú v dohľadnej dobe u nás v Bratislave," uviedol Drucker.

Témou diskusie bola aj umelá inteligencia, jej potenciálne nástrahy či možnosti jej využitia vo vzdelávacom procese.

"Umelá inteligencia je tu, stáva sa čoraz bežnejšou súčasťou našich životov, má obrovský potenciál. Nemôžeme si pred ňou zatvárať oči ani v školách. Ak si budeme vedomí jej nástrah, ale naučíme sa ju zodpovedne využívať, môže sa stať veľmi efektívnym nástrojom aj vo vyučovaní," priblížil minister.

Aj v tomto prípade zdôraznil význam medzinárodnej spolupráce a výmeny skúseností, ktoré môžu prispieť k lepšej ochrane občanov a zvýšeniu kvality vzdelávania. "Táto návšteva je tak len začiatkom našej spoločnej cesty s Meta, na ktorej sa budeme snažiť vytvárať bezpečnejšie a vzdelanejšie prostredie pre všetkých," uzavrel Drucker.

Na programe pracovnej cesty vo Washingtone bolo aj rokovanie s námestníkom pre terciárne vzdelávanie federálneho ministra školstva Nasserom Paydarom, s ktorým si vymieňali skúsenosti so zvyšovaním výkonu vysokých škôl.

Ministerská delegácia prijala pozvanie aj na stretnutie s hlavným zástupcom námestníka ministra zahraničných vecí USA Scottom Weinholdom.

01 - Modified: 2024-06-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Žiakov je v Bratislave čoraz viac a väčšina má jasno: chcú ísť na gymnáziá. Tie však majú plno 02 - Modified: 2024-06-27 12:52:06 - Feat.: - Title: Kultúrno-etické vojny v rezorte školstva nemajú priestor, vyhlásil Drucker 03 - Modified: 2024-06-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Technológie sú jediným nástrojom, ako zvýšime produktivitu práce. Využime ich, hovorí pre HN minister Drucker 04 - Modified: 2024-06-18 13:00:00 - Feat.: - Title: NÁVOD Facebook aj Instagram použije tvoje dáta na trénovanie AI. Máš posledné dni na to, aby si tomu zabránil 05 - Modified: 2024-06-18 10:39:41 - Feat.: - Title: Predstavitelia koalície leteli na futbal vládnym špeciálom. Je to bežný postup, tvrdí rezort vnútra
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. jún 2024 03:55