Poverený predseda Národnej rady Peter Žiga. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Žiga vyzval na nastolenie nového dialógu bez urážok

21.05.2024, 11:38
Autor:
TASRTASR

Peter Žiga si myslí, že každý by mal zvážiť, či nešíri nenávisť, ktorá vedie k násiliu. Apeloval na poslancov, aby mysleli na to, že ľudia pozorne sledujú, ako sa správajú

V politike treba nastoliť princípy nového dialógu. Má byť politicky nekompromisný, ale bez urážok a osobných invektív. Vyzval na to podpredseda parlamentu Peter Žiga (Hlas-SD), ktorý je poverený vedením Národnej rady. Apeloval na zastavenie šírenia nenávisti.

"Bojujme s rešpektom k politickému súperovi bez vulgarizmov a agresie. Pokojne majme vášnivé vystúpenia a tlačové konferencie, ale nebojujme na ulici. Nenosme pred tribúny šibenice a vulgarizmy na transparentoch. Neťahajme davy pred domy politikov a nerobme z ich rodín terče," uviedol v pléne.

Žiga si myslí, že každý by mal zvážiť, či nešíri nenávisť, ktorá vedie k násiliu. Apeloval na poslancov, aby mysleli na to, že ľudia pozorne sledujú, ako sa správajú. Úroveň politického dialógu v parlamente podľa jeho slov ovplyvňuje správanie verejnosti.

"Slovensko je zranená krajina a je na nás, aby sme to zastavili a upokojili spoločnosť," povedal.

Opakovane odsúdil útok na premiéra Roberta Fica (Smer-SD). "Útok na predsedu vlády je útok na jeden z inštitútov demokratickej moci, ktorá je odvodená od slobodnej vôle ľudí," poznamenal.

Chce, aby Slovensko bolo slušná krajina. "Nie je to možné bez sebareflexie a razantnej zmeny politickej argumentácie," doplnil. Na začiatok treba podľa jeho slov uznať výsledky volieb a legitimitu vlády a prezidenta. Spochybňovanie ich mandátu označil za cestu do pekla.

V súčasnosti by podľa Žigu nebolo riešením nepokračovať v rokovaní parlamentu. "Chod štátu nezastaví žiaden terorista ani atentátnik. Vládna koalícia aj opozícia budú plniť svoj program a poslanci budú rokovať a hlasovať o zákonoch. Ak by sme to neurobili, poškodili by sme demokraciu a ukázali by sme, že štát je možné násilím zastaviť," uzavrel.

01 - Modified: 2024-06-25 07:16:15 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie novelou o zmene podmienok podpory vidieka 02 - Modified: 2024-06-21 08:28:15 - Feat.: - Title: Slovensko zaostáva v strategickom riadení i vyvodzovaní zodpovednosti, tvrdí šéf NKÚ 03 - Modified: 2024-06-19 08:53:26 - Feat.: - Title: Ako vyzerá prvý vládny výjazd od atentátu? Zmena oproti Handlovej je značná 04 - Modified: 2024-06-13 05:01:14 - Feat.: - Title: Talianskeho opozičného poslanca po bitke odviezli z parlamentu na vozíku 05 - Modified: 2024-06-12 20:18:25 - Feat.: - Title: V parlamente sa strhla bitka. Taliansky poslanec sa snažil vytiahnuť vlajku
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. jún 2024 12:21