Minister školstva Tomáš Drucker. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

PS možno Rašiho ako šéfa parlamentu nepodporí, Drucker odmieta spory v koalícii

21.04.2024, 14:27
Autor:
TASRTASR

Lucia Plaváková skritizovala, že stále nie je jasné, kto bude nominantom koalície. Nomináciu podľa nej odkladá, lebo majú medzi sebou spory.

V otázke nominácie na nového predsedu Národnej rady platí podľa šéfa rezortu školstva Tomáša Druckera (Hlas-SD) koaličná zmluva.

Špekulovať o prípadných konfliktoch v koalícii mu príde zbytočné. Poslankyňa Lucia Plaváková (Progresívne Slovensko) si myslí, že rozbroje v koalícii je vidieť nielen v tejto otázke.

Pripustila možnosť, že Progresívne Slovensko (PS) by do funkcie šéfa parlamentu nepodporilo aktuálneho kandidáta Hlasu, ministra investícií Richarda Rašiho. Uviedli to v nedeľu v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

"Platí koaličná zmluva, na tom sa nič nemení. Pokiaľ bude akákoľvek debata, nebodaj diskusia o koaličnej zmluve, tak ju budeme riešiť, ale nebudeme špekulovať pred médiami," uviedol Drucker s tým, že vláde záleží na korektných vzťahoch v koalícii. Vyvrátil reči o tom, že by malo medzi koaličnými stranami dôjsť k výmenám ministerstiev. Oveľa dôležitejšie než táto téma je podľa neho plnenie programového vyhlásenia vlády.

Plaváková skritizovala, že stále nie je jasné, kto bude nominantom koalície. Nomináciu podľa nej odkladá, lebo majú medzi sebou spory. "Majú tam rôzne dohody, snažia sa možno niečo vykšeftovať. Ja naozaj neviem, aké tam majú koaličné vzťahy," skonštatovala s tým, že situácia ovplyvňuje aj chod parlamentu. Momentálne nevie, ako sa pri hlasovaní o podpore rozhodne poslanecký klub Progresívneho Slovenska. "Je možné, že Rašiho na túto pozíciu nepodporíme," uviedla.

Drucker neodpovedal na otázku, kto je jeho kandidátom na nového predsedu Hlasu. Strana chce podľa jeho slov zvoliť na júnovom sneme jedného kandidáta. "Nemajte obavy, že sa nevyrovnáme s touto otázkou," dodal. Plaváková na margo otázky prípadného vstupu Ivana Korčoka do PS uviedla, že je dôležité pokračovať s ním v komunikácii. "Je veľmi dôležité, aby aj naďalej prebiehala naša komunikácia, ale nebudem prejudikovať, akým spôsobom to bude," povedala.

Dotkli sa aj témy schválenia 13. dôchodkov. Poslanci PS podľa Plavákovej návrh nepodporili, pretože koalícia nepovedala, odkiaľ ich chce financovať. Jednorazové sociálne dávky nepovažuje za najsprávnejšiu cestu.

Problematiku podľa nej treba riešiť komplexne, pričom financie by sa dali lepšie využiť napríklad na zdravotníctvo či sociálne služby. Drucker reagoval, že 13. dôchodky si vláda vyčlenila za cieľ už v programovom vyhlásení. "Počítali sme s takýmto opatrením, verejné peniaze s tým počítajú," ubezpečil.

Zároveň podotkol, že vláda pripravuje konsolidačný balík. Pripravených je podľa neho viacero opatrení, o ktorých bude koalícia ešte diskutovať. "Opatrenia majú byť smerujúce k tomu, aby netrpeli sociálne najslabšie skupiny a aby nezasiahli ekonomiku," skonštatoval. "Ťažko sa odpovedá, aké opatrenia by sme podporili," reagovala Plaváková. Dôležité je podľa nej pracovať na zefektívnení štátneho aparátu. S tým súhlasí aj Drucker.

01 - Modified: 2024-05-02 22:00:00 - Feat.: - Title: Ceny letných táborov pre deti narastajú. Drucker vidí riešenie, na ťahu sú školy a samosprávy 02 - Modified: 2024-05-02 12:38:37 - Feat.: - Title: PS považuje presun voľby kandidátov na sudcu Ústavného súdu za neúctu voči inštitúcii 03 - Modified: 2024-05-02 10:14:12 - Feat.: - Title: Poslanci odvolali Mazáka a Majerníka z funkcií členov Súdnej rady 04 - Modified: 2024-05-02 09:29:00 - Feat.: - Title: Voľbu kandidátov na sudcu Ústavného súdu presunuli poslanci na ďalšiu schôdzu 05 - Modified: 2024-05-02 22:06:52 - Feat.: - Title: Kto nahradí Pellegriniho: Saková vypadla z hry, na MIRRI by po odchode Rašiho mohol prísť štátny tajomník
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
03. máj 2024 10:52