Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Súd zamietol návrh na neodkladné opatrenie v prípade vyšetrovateľov NAKA, informuje rezort Šutaja Eštoka

05.04.2024, 12:55
Autor:
TASRTASR

Ministerstvo informovalo, že krajský súd "napadnuté uznesenie súdu prvej inštancie vo vyhovujúcom výroku zmenil tak, že návrh na nariadenie neodkladného opatrenia zamietol".

Krajský súd v Bratislave zamietol návrh na vydanie neodkladného opatrenia v prípade policajtov Štefana Mašina a Pavla Ďurku, ktorí boli dočasne postavení mimo služby. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva vnútra.

Právny zástupca policajtov Peter Kubina na sociálnej reagoval, že mu rozhodnutie súdu ešte nebolo doručené.

V prípade Mašina najskôr Mestský súd Bratislava IV rozhodol o nariadení neodkladného opatrenia. Ministerstvo informovalo, že krajský súd "napadnuté uznesenie súdu prvej inštancie vo vyhovujúcom výroku zmenil tak, že návrh na nariadenie neodkladného opatrenia zamietol".

Odvolací súd dospel podľa rezortu vnútra k záveru, že ide o konkurenciu dvoch právnych prostriedkov ochrany, pričom uprednostniť je potrebné prostriedky právnej ochrany podľa správneho práva pred prostriedkami právnej ochrany podľa Civilného sporového poriadku.

V prípade Ďurku krajský súd potvrdil rozhodnutie prvostupňového súdu, ktorý neodkladné opatrenie nenariadil. "Odvolací súd sa stotožnil so záverom súdu prvej inštancie, že vyhovením návrhu žalobcu v danej veci by došlo k neprípustnému zásahu do kompetencií iného orgánu verejnej moci a táto skutočnosť bráni nariadeniu požadovaného neodkladného opatrenia," podotklo ministerstvo s tým, že bude od žalobcov v oprávnených prípadoch žiadať späť vyplatené mzdové nároky.

Zároveň rezort vnútra informoval, že bývalý prvý viceprezident Policajného zboru Branko Kišš požiadal súd o späťvzatie návrhu na nariadenie neodkladného opatrenia.

"V jeho prípade nadriadení dlhodobo nerešpektovali nariadené neodkladné opatrenie a neumožnili mu pracovať v súlade s ním. Preto ho v určitom momente prestalo baviť nechať sa šikanovať, našiel si prácu v súkromnom sektore a odišiel z Policajného zboru," vysvetlil advokát Kubina.

Žiadne rozhodnutie žiadneho súdu podľa Kubinu zatiaľ nepotvrdilo, že minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) postupoval voči týmto policajtom zákonne. "Vo všetkých prípadoch postupne podávame aj správne žaloby na Správny súd v Bratislave," podotkol.

Minister vnútra po nástupe do funkcie dočasne pozbavil výkonu štátnej služby viacerých policajtov vrátane tzv. čurillovcov. Odôvodnil to podozrením zo spáchania trestného činu. Keďže mali policajti status chráneného oznamovateľa, podľa Úradu na ochranu oznamovateľov sa mal minister najprv obrátiť naň.

 

01 - Modified: 2024-04-05 21:04:57 - Feat.: - Title: NAKA pokročila v kauze únosu Vietnamca: Obvinila osem ľudí, je medzi nimi aj Ficov bývalý poradca 02 - Modified: 2024-03-20 13:16:43 - Feat.: - Title: Minister vnútra by chcel reformu NAKA zrealizovať v najbližších mesiacoch 03 - Modified: 2024-03-16 16:30:27 - Feat.: - Title: NAKA zadržala počas protidrogovej akcie 11 osôb aj výrobňu heroínu 04 - Modified: 2024-03-15 07:38:07 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Správa o právnom štáte Slovensko nepoteší 05 - Modified: 2024-03-06 15:30:03 - Feat.: - Title: NAKA zasahovala v Humennom. Jednu osobu obvinili z terorizmu a extrémizmu, má ísť o študenta
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. apríl 2024 19:23