Šéf Ústavného súdu Ivan Fiačan. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Opozícia reaguje na Fica: Je to pomsta premiéra. Je nervózny, lebo vyzerá ako babrák

05.03.2024, 16:50
Autor:
TASRTASR

Opoziční poslanci reagujú na vyjadrenie premiéra Roberta Fica (Smer), ktorý vyzval šéfa Ústavného súdu Ivana Fiačana k odchodu z funkcie.

Útoky na predsedu Ústavného súdu Ivana Fiačana sú neprijateľné. Vyhlásila to SaS v reakcii na vyjadrenie premiéra Roberta Fica (Smer), ktorý vyzval Fiačana k odchodu z funkcie. Liberáli to považujú za snahu o osobnú pomstu a útok na ústavné inštitúcie.

image

Fico útočí na šéfa Ústavného súdu. Ak by som mal právomoc, tak ho odvolám, hovorí

Absurdné a neprijateľné

"Útoky na ÚS zo strany Roberta Fica považujeme za neprijateľné a absurdné, keďže 11 z 12 sudcov bolo zvolených práve za vlády Smeru-SD. Fico pol roka po voľbách nerieši nič iné, iba deštrukciu právneho štátu a sám seba," vyhlásil predseda poslaneckého klubu SaS Branislav Gröhling.

Podotkol, že Fiačan sa stal predsedom ÚS ešte za predchádzajúcej vlády Smeru-SD. "Tlačová beseda, na ktorej premiér krajiny dlhé minúty nadával na predsedu ÚS len preto, že nekoná podľa jeho ľubovôle, bola skutočne za čiarou," uzavrel Gröhling.

Premiér v utorok vyhlásil, že predseda ÚS by mal vyvodiť zodpovednosť a odstúpiť z funkcie. Urobil tak v reakcii na rozhodnutie ÚS o pozastavení účinnosti časti novely trestných kódexov.

Dodal tiež, že nový prezident krajiny by mal túto zodpovednosť voči predsedovi ÚS vyvodiť. Niekto podľa premiéra musí niesť zodpovednosť za medializáciu rozhodnutia súdu predtým, ako bolo doručené dotknutým stranám.

VIDEO: Fico hovorí, že ak by mal právomoc, tak by Fiačana odvolal:

Reakcia PS

Aj podľa Progresívneho Slovenska sú útoky Roberta Fica na Ústavný súd neprijateľné. Takéto niečo si predseda vlády voči nezávislej súdnej moci nemôže dovoliť, vyhlásil predseda hnutia a podpredseda NR SR Michal Šimečka.

„Fico nedostal, čo chcel a teraz okolo seba kope. Vyzýva na odstúpenie a vyhráža sa predsedovi Ústavného súdu, že by ho mal budúci prezident odvolať – zrejme tým myslel Petra Pellegriniho,“ vyjadril sa Šimečka. Takéto niečo by si podľa jeho názoru si nedovolil ani Vladimír Mečiar.

Poslankyňa Zuzana Števulová dodala, že v PS považujú rozhodnutie Ústavného súdu za dôležité, správne a odvážne. „Bezpochyby vytvára týmto svojím rozhodnutím pozitívny precedens. Deje sa to však iba v reakcii na situáciu, v ktorej sa jedna strana snažila Ústavný súd úplne vyšachovať. Vládna koalícia sa otvorene pokúšala znemožniť mu včas rozhodnúť o pozastavení účinnosti. To len dokazuje, že ich hlavným politickým cieľom je vlastná beztrestnosť a samoamnestia,” uviedla.

Predsedníčka Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny Lucia Plaváková zdôraznila, že Ústavný súd urobil presne to, na čo je určený. „Svojím konaním ochránil svoju ústavnú funkciu, ku ktorej patrí aj ochrana základných práv a slobôd. Nadobudnutím účinnosti novely Trestného zákona hrozilo porušenie ľudských práv poškodených a obetí trestných činov, ale aj niektorých stíhaných osôb,“ povedala

To, že sa vláda teraz snaží rozhodnutie spochybniť falošnými argumentmi, je podľa Plavákovej pre právny štát veľmi nebezpečné. Rozhodnutia ÚS považuje za garanciu demokratického zriadenia.

Reakcia KDH

KDH nesúhlasí s vyhláseniami premiéra Fica, ktorému neprináleží kádrovať predsedu Ústavného súdu a ani ho odvolávať, či vyzývať k demisii.

Kresťanskí demokrati reagujú na dnešné vyhlásenia predsedu vlády Roberta Fica na rozhodnutie ÚS o pozastavení účinnosti časti novely trestných kódexov a vyzývajú ho, aby nepokračoval v rozklade fungujúcich inštitúcií, ku ktorým nepochybne ÚS patrí.

„Predpokladom fungovania štátu je to, aby každý verejný funkcionár poznal svoje miesto v systéme a konal v jeho stanovených limitoch. Ak chce premiér Fico prekryť vyhláseniami k ÚS zlyhanie svojej vlády pri reforme trestnej politiky štátu, tak by si mal vybrať inú tému a nie pokračovať v rozklade fungujúcich inštitúcií, medzi ktoré nepochybne patrí aj ÚS,“ hovorí člen vedenia a expert KDH na spravodlivosť Viliam Karas.

Reakcia hnutia Slovensko

Predseda vlády Robert Fico svojimi vyjadreniami potvrdzuje nervozitu, ktorá vyplýva z toho, že sa mu doteraz nepodarilo doručiť beztrestnosť svojim kamarátom, ktorí majú alebo môžu mať v budúcnosti problémy so zákonom.

"Robert Fico je nervózny, lebo pred svojimi trestne stíhanými kamarátmi vyzerá ako babrák. Napriek tomu, že zostavil vládu, nie je schopný im doručiť beztrestnosť. Vyhráža sa predsedovi Ústavného súdu, čo je v demokratickej spoločnosti neprijateľné," povedal poslanec parlamentu za hnutie Slovensko Gábor Grendel.

"Napriek tomu, že Robert Fico tvrdí, že rešpektuje rozhodnutia Ústavného súdu jeho ďalšie vyjadrenia hovoria o opaku. Robert Fico pohŕda Ústavným súdom, čo robia len diktátori, ktorí nemajú čo hľadať v demokratickej spoločnosti," dodal líder hnutia Slovensko Igor Matovič.

 

 

01 - Modified: 2024-04-26 20:14:00 - Feat.: - Title: Dolinková rozhodla, že z Rázsoch bude detská nemocnica, ružinovskú prestavajú. KDH ju chce odvolávať 02 - Modified: 2024-04-26 17:30:56 - Feat.: - Title: Hlina v HNtelevízii: Fico má systém, ako skrotiť Danka 03 - Modified: 2024-04-26 13:44:29 - Feat.: - Title: Ficove výroky znepokojujú opozíciu. Ohrozené sú dôchodky dvoch miliónov ľudí, tvrdia 04 - Modified: 2024-04-26 11:04:40 - Feat.: - Title: Fico plánuje na desaťročie dopredu. Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkej modernizácie 05 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 00:15