Vpravo premiér Robert Fico a vľavo predseda parlamentu Peter Pellegrini. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Pellegrini: Ukrajinci nie sú malicherní, Ficove slová k vojne v Kyjeve neriešili

29.02.2024, 14:42
Autor:
TASRTASR

Šéf parlamentu povedal, že pokračovať budú všetky komerčné dodávky a zvýšená produkcia munície na Slovensku pre Ukrajinu.

Predstavitelia ukrajinského parlamentu podľa predsedu Národnej rady Petra Pellegriniho nevyvodzovali žiadne dôsledky z výrokov slovenského premiéra Roberta Fica o tom, že v Kyjeve nie je vojna. Povedal to po rokovaní na parlamentnom samite Vyšehradskej štvorky (V4) a Ukrajiny v Prahe.

"Nie sú takí malicherní, aby nejaké dve slová, ktoré človek použije v rýchlosti ako reakciu, možno nie úplne vhodne, aby z toho vyvodzovali nejaký dôsledok, vôbec nie. Naopak," povedal Pellegrini s tým, že predseda ukrajinského parlamentu Ruslan Stefančuk sa Slovensku poďakoval za doterajšiu pomoc a prístup vlády v tých oblastiach, na ktorých sa dohodli predsedovia vlády SR a Ukrajiny.

"Ja som pána predsedu informoval, že Slovensko vyčerpalo svoje vojenské možnosti, takže bude pokračovať v tých oblastiach, o ktorých sme hovorili dávno - demilitarizácia, respektíve odmínovanie, aby som bol presný, humanitárna pomoc, technická pomoc, asistencia Ukrajine pri prístupových rokovaniach," uviedol predseda parlamentu.

Doplnil, že pokračovať budú aj všetky komerčné dodávky a zvýšená produkcia munície na Slovensku pre Ukrajinu. "Myslím si, že to bolo veľmi priateľské a srdečné rokovanie," dodal Pellegrini.

Fico pred plánovaným stretnutím s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom v Užhorode koncom januára dostal na tlačovej konferencii otázku, či nechce ísť do Kyjeva a vidieť tam vojnu osobne. Odpovedal, že v Kyjeve vojna nie je a "je tam absolútne normálny život". Vysvetlil, že ozbrojený konflikt je lokalizovaný na východe a juhovýchode Ukrajiny.

 

01 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky 02 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico hovorí, že iba plní sľub voličom. Opozícia tvrdí, že ide o politický útok 04 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny 05 - Modified: 2024-04-27 05:55:36 - Feat.: - Title: Pellegriniho aktuálna téma sú eurovoľby, myslí si publicista Hrabko. Mal by upokojovať spoločnosť
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 12:20