Premiér Robert Fico (Smer-SD). FOTO: TASR/Jaroslav Novák 
StoryEditor

Ukrajinské médiá sa rozhorčili nad premiérovými výrokmi: "Fico sa postavil na Putinovu stranu," píšu

25.02.2024, 13:00
Autor:
ČTKČTK

"Slovenský premiér si myslí, že vojna Ruska ‘začala besnením ukrajinských neonacistov‘," pozastavil sa v titulku na svojom webe denník Ukrajinska pravda.

Premiér Robert Fico sa postavil na stranu ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorého podľa neho na Západe "falošne démonizujú", okomentovala ukrajinská agentúra Unian prejav predsedu vlády k druhému výročiu vojny, rozpútanej vpádom ruských vojsk na Putinov rozkaz.

"Slovenský premiér si myslí, že vojna Ruska ‘začala besnením ukrajinských neonacistov‘," pozastavil sa v titulku na svojom webe denník Ukrajinska pravda.

Najkrvavejší konflikt v Európe

Práve potrebou "denacifikovať" susednej krajine odôvodňoval Putin svoj rozkaz na vpád vojsk na Ukrajinu, hoci krajná pravica na Ukrajine podľa výsledkov volieb zohráva len okrajovú úlohu a na čelo krajiny si Ukrajinci zvolili prezidenta židovského pôvodu. Ruská invázia rozpútala najkrvavejší konflikt v Európe od druhej svetovej vojny, trvajúcej už dlhšie ako dva roky.

"Fico sa postavil na obranu Putina," napísala agentúra Unian o Ficovom vystúpení. "Slovenský premiér neuviedol vôbec nič konkrétne o tom, za akých podmienok môže byť uzavretý mier medzi Ukrajinou a Ruskom," dodala k pasáži Ficovho prejavu, v ktorom kritizoval Európsku úniu, že len podporuje vzájomné zabíjanie Slovanov, ale nevyužíva svoju váhu na okamžité prímerie.

image

Fico nás ťahá do izolácie, Pellegrini je ticho. Zabíjanie Slovanov nepodporuje EÚ, ale Rusko, reaguje Korčok

Ukrajinská pravda pripomenula aj ďalšie Ficove vyjadrenia pred januárovou schôdzkou s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom v Užhorode, predovšetkým tvrdenie, že Ukrajina sa bude musieť vzdať časti svojho územia, a že v Kyjeve sa vedie úplne normálny život.

"V záplave vyjadrení podporujúcich zabíjanie Ukrajincov a Rusov a naivnom presvedčení, že konflikt na Ukrajine má len vojenské riešenie sa mi zdá vhodné povedať pri príležitosti druhého výročia vojny na Ukrajine aj niečo iné, vyhlásil Fico na úvod prejavu."

Rusko podľa Fica na kolenách nie je

V ňom opäť tvrdil, že stávka Západu na víťazstvo Ukrajiny vo vojne s Ruskom zlyhala, ale Západ si nedokáže priznať, že jeho stratégia predlžovania konfliktu masívnou podporou Ukrajiny peniazmi a zbraňami a sankciami proti Rusku nefunguje. Rusko podľa neho nie je na kolenách, ani politicky, ani ekonomicky, vo vojne dosiahlo väčší územný zisk ako Ukrajina a tiež prispôsobilo vojenskú výrobu novým podmienkam.

Jediné, čo podľa Fica vojna prináša, sú tisíce zabitých a zmrzačených Ukrajincov a Rusov. Vojna predstavuje porušenie medzinárodného práva, avšak podľa neho začala už v roku 2014 "riadením ukrajinských neonacistov".

image

Výroky politikov: Vláda uznala svoju krutú chybu, myslí si Šimečka. Taraba to vidí úplne inak

Fico tiež kritizoval Európsku úniu, ktorej jediným plánom je podľa premiéra podporovať "vzájomné zabíjanie Slovanov", ale nevyužíva svoju váhu na presadenie okamžitého prímeria a uzavretie mieru.

K príčinám ruského vpádu na Ukrajinu zaradil aj údajné klamanie Ruska, že sa NATO nebude ďalej rozširovať na východ, a že prípadný vstup Ukrajiny do NATO predstavuje dobrý základ pre tretiu svetovú vojnu. A na rečnícku otázku, čo bude o rok, si sám odpovedal, že sa ešte viac zaplnia ukrajinské a ruské cintoríny a zase zaznejú "tupé prejavy", ako Ukrajina bojuje za slobodu a nezávislosť Slovenska

01 - Modified: 2024-02-25 09:14:28 - Feat.: 1 - Title: Fico nás ťahá do izolácie, Pellegrini je ticho. Zabíjanie Slovanov nepodporuje EÚ, ale Rusko, reaguje Korčok 02 - Modified: 2024-02-24 18:47:12 - Feat.: 1 - Title: Spoliehame sa na vás, povedal lídrom krajín G7 Zelenskyj. Ruský majetok má zostať zmrazený 03 - Modified: 2024-02-24 13:32:17 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina obhajuje rešpekt k suverenite, tvrdí Čaputová. Podľa Fica nemožno Rusko poraziť 04 - Modified: 2024-02-24 12:12:21 - Feat.: 1 - Title: Kým sa Slovania zabíjajú, západ sa prizerá. Rusko v konvenčnej vojne Ukrajina neporazí, povedal Fico
01 - Modified: 2024-04-21 11:29:13 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že dobylo ukrajinskú dedinu Bohdanivka 02 - Modified: 2024-04-21 10:10:00 - Feat.: - Title: Rusko môže zosilniť útoky na Ukrajine, kým dorazí nová americká pomoc 03 - Modified: 2024-04-21 05:50:00 - Feat.: - Title: Protivzdušná obrana zostrelila 50 ukrajinských dronov, tvrdí Moskva 04 - Modified: 2024-04-21 05:02:58 - Feat.: - Title: Južná Kórea podpísala dohodu s Ukrajinou o miliardovej ekonomickej pomoci 05 - Modified: 2024-04-20 14:09:00 - Feat.: - Title: Ukrajina, Izrael, Taiwan aj TikTok. V Kapitole začalo ostro sledované rokovanie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
22. apríl 2024 09:10