Veronika Remišová FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Remišová chce zmeniť právomoci prezidenta. Nemal by mať možnosť dať amnestiu odsúdeným za korupciu, tvrdí

23.02.2024, 11:03
Autor:
prutprut

Zákonom chce Veronika Remišová upraviť pravidlá udeľovania amnestií, kde teraz žiadne obmedzenia nie sú. V súvislosti s dôvodom spomína aj prezidentského kandidáta z koaličného Hlasu Petra Pellegriniho.

Poslankyňa Veronika Remišová chce upraviť pravidlá, podľa ktorých môže prezident udeliť amnestiu odsúdeným. Z radov tých, ktorí by mohli byť prepustení, chce vynechať odsúdených za korupčné trestné činy.

“Vzhľadom na bezbrehú aroganciu vládnej moci existuje silný verejný záujem, aby novozvolený prezident Slovenskej republiky nemohol udeľovať amnestie zločincom odsúdeným za korupčné trestné činy. Inštitút udeľovania amnestií prezidentom nie je v súčasnosti nastavený tak, aby zabránil hrubému zneužitiu tohto práva prezidenta,” uviedla poslankyňa parlamentu Remišová.

image

Susko opravuje premlčacie lehoty pri znásilneniach, pri zakladaní zločineckých skupín zostávajú kratšie

Odvoláva sa na Roberta Fica, ktorý podľa nej chce "spraviť z odsúdených za korupciu politických väzňov". Naráža tým na Ficove výroky o zneužívaní predbežného zadržania počas funkčného obdobia minulej vlády. Na základe tvrdení takzvaných kajúcnikov bol vtedy zadržaný aj Tibor Gašpar, ktorý dnes v parlamente zastupuje Smer-SD.

“Je zrejmé, že Peter Pellegrini, ktorý sa správa ako vykonávač príkazov Roberta Fica by vo funkcii prezidenta neváhal udeliť amnestiu aj právoplatne odsúdeným zločincom, ktorí prijímali úplatky a bezbreho okrádali ľudí na Slovensku. Práve preto predkladáme návrh ústavného zákona, ktorým chceme tieto výlučné právomoci prezidenta obmedziť. Peter Pellegrini vždy bol a bude trójskym koňom Smeru a reálne hrozí, že na slobodu by sa vďaka amnestii mohol dostať zločinec Kočner, alebo odsúdený bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik,” vyhlásila Remišová.

Zákonom chce upraviť pravidlá udeľovania amnestií, kde teraz žiadne obmedzenia nie sú. V súvislosti s dôvodom spomína aj prezidentského kandidáta z koaličného Hlasu Petra Pellegriniho.

image

Je to cynická hra vlády s obeťami znásilnení, reagujú matovičovci na ďalšie zmeny v Trestnom zákone

Remišová predkladá s poslancami klubu SLOVENSKO, ZA ĽUDÍ a KÚ návrh ústavného zákona, ktorým sa obmedzujú právomoci prezidenta udeliť amnestiu za korupčné trestné činy. Tento zákon je súčasťou tvz. "antimafiánskeho balíčka", ktorý je prerokúvaný v parlamente a v rámci ktorého Remišová predkladala aj návrh zákona na preukazovanie pôvodu majetku. 

Zákon vidí predsedníčka strany Za ľudí ako poistku v prípade "zvolenia Petra Pellegriniho". Koalícia podľa nej už ukázala pri Trestnom zákone, že znižujú tresty za korupciu. Novela bola prijatá v skrátenom legislatívnom konaní a opozícia zorganizovala viacero protestov, pričom hlasovanie v parlamente odďaľovala obštrukciami.

“Vládna moc ukazuje, že pokiaľ ide o ich spriaznených ľudí, ktorí sú trestne stíhaní alebo už odsúdení za korupciu, nemá žiadne zábrany. V kontexte blížiacich sa prezidentských volieb, kedy je zaužívanou tradíciou udeľovanie milostí a amnestií, v prípade zvolenia Petra Pellegriniho je reálne riziko, že zločinci odsúdení za korupciu sa vďaka amnestii dostanú na slobodu. A náš zákon je proti tomu poistkou,” uzavrela Remišová.

01 - Modified: 2024-02-20 13:04:37 - Feat.: 1 - Title: Opozícia sa pre novelu Trestného zákona obrátila na Ústavný súd 02 - Modified: 2024-02-15 15:20:17 - Feat.: 1 - Title: Exminister Krajčí: Amnestia je zlý signál pre tých, ktorí dodržiavali pandemické opatrenia 03 - Modified: 2024-02-07 18:15:40 - Feat.: 1 - Title: „Vylezte, zbabelci!“ kričali demonštranti pred parlamentom. Novela podľa nich prinesie beztrestnosť zločincom
01 - Modified: 2024-04-03 21:19:59 - Feat.: - Title: Súd odmietol Trumpov pokus odložiť začiatok procesu ohľadom platby pornohviezde 02 - Modified: 2024-04-03 18:02:42 - Feat.: - Title: Ísť voliť znamená podieľať sa na budúcnosti Slovenska. Dokonalého politika ale nenájdete, tvrdí Čaputová 03 - Modified: 2024-04-03 10:33:28 - Feat.: - Title: Zostane pred bránami paláca Korčok či Pellegrini? Porazený sa pripojí k týmto politikom, ktorí boj o kreslo prehrali a skončili druhí 04 - Modified: 2024-03-28 12:38:16 - Feat.: - Title: Dominika Cibulková má jasno, koho chce za prezidenta. Otvorene vyjadrila svoj názor 05 - Modified: 2024-03-27 23:21:50 - Feat.: - Title: Zomrel bývalý senátor a kandidát na amerického viceprezidenta Joe Lieberman
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. apríl 2024 11:49