Predseda KDH Milan Majerský. FOTO: TASR/Lukáš Mužla
StoryEditor

Nevyužijeme prezidentské voľby na medializáciu pred eurovoľbami. Je to tak čestnejšie, vraví Majerský

21.02.2024, 11:50
Autor:
TASRTASR

Podporu KDH v prezidentských voľbách získal Ivan Korčok, ktorý má podľa Majerského šancu postúpiť do druhého volebného kola.

Kandidáti KDH do Európskeho parlamentu Miriam Lexmann a Viliam Karas nevyužili možnosť získať medializáciu tým, že by kandidovali aj vo voľbách prezidenta. Za čestnejšiu cestu považovali rozhodnutie sústrediť sa priamo na eurovoľby. V TASR TV to povedal predseda KDH Milan Majerský.

Postup politika má byť podľa neho jasný a zrozumiteľný aj v tom, kam smeruje a ako chce reprezentovať svojich voličov. "V tomto prípade sme išli čestnejšou cestou. Aj pán Karas, aj Miriam si povedali, že idú zabojovať o post europoslancov a nie prezidentský post," konštatoval Majerský.

Podporu KDH v prezidentských voľbách získal Ivan Korčok, ktorý má podľa Majerského šancu postúpiť do druhého volebného kola. "Očakávame od neho, že nebude iba bojovníkom za právny štát a spravodlivosť, ale že bude zastupovať všetkých občanov, vrátane konzervatívcov a kresťanov," vyhlásil Majerský.

Na rozdiel od Korčoka, KDH podľa Majerského nepodporuje zrušenie práva veta členských štátov Európskej únie v zásadných otázkach zahraničnopolitického charakteru. "Tam sa naše cesty rozchádzajú. Nemáme úplne na všetko rovnaký názor. On nám to aj povedal, ale zadefinoval, že ide o zahraničnú politiku," dodal.

image

Šimko pre HN: Nebuďme pápežskejší než pápež. KDH ohrozuje iné nebezpečenstvo

Aj keď KDH spolu s Progresívnym Slovenskom a SaS organizovalo demonštrácie proti novele Trestného zákona a aj v Národnej rade podporilo kroky proti prijatiu novely, neodporučilo svojim europoslancom hlasovať za rezolúciu europarlamentu proti spôsobu jej prijímania. Podľa Majerského sú rezolúcie eururoparlamentu voči členským krajinám často snahou zasahovať do ich vnútornej politiky v rozpore so zásadou subsidiarity, na ktorej je Európska únia postavená.

Novelu Trestného zákona považuje Majerský za zle pripravenú a narýchlo prijatú a podporuje snahu prezidentky Zuzany Čaputovej zvýšiť manévrovací priestor Ústavného súdu tak, aby prípadne mohol pozastaviť jej vstup do účinnosti.

KDH vyzvalo vládu na organizovanie okrúhleho stola odborníkov na tému výstavby národnej koncovej univerzitnej nemocnice v Bratislave. Zmysel diskusií medzi vládou a opozíciou v prípade investície do dlhodobého projektu, ktorého realizácia môže presahovať exekutívy nasledujúcich vlád, vidí Majerský v jeho udržateľnosti.

"Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková zareagovala pozitívne, za čo som jej vďačný. Verím, že sa tento okrúhly stôl realizuje. Čaká sa na premiéra Roberta Fica, ktorý by mal prevziať kormidlo," poznamenal.

KDH tiež apeluje na vládu v smere úpravy čerpania eurofondov tak, aby mohli konkrétne výzvy vypisovať aj samosprávne kraje. "V júni bude polovica programovacieho obdobia, keď sa dá urobiť tzv. revízia. Pri nej sa môžu niektoré postupy a procesy meniť," upozornil Majerský. Väčší priestor pre regionálne čerpanie eurofondov vytvorilo podľa neho napríklad Poľsko a výsledkom je čerpanie vo výške viac ako sto percent.

01 - Modified: 2024-02-20 13:55:51 - Feat.: 1 - Title: V Zbierke zákonov stále nenájdeme zverejnené trestné kódexy, tvrdí šéf KDH 02 - Modified: 2024-02-18 12:38:17 - Feat.: 1 - Title: Danko volá KDH do vlády. Pri RTVS zas chce ísť cestou radikálneho riešenia 03 - Modified: 2024-02-17 17:45:26 - Feat.: 1 - Title: Do Zvolena prišli špičky KDH. Hnutie ukázalo na svojho favorita, do širšieho vedenia vybralo nové meno 04 - Modified: 2024-02-17 14:34:43 - Feat.: 1 - Title: KDH za prezidenta podporí Korčoka, kandidátku do eurovolieb povedie Lexmann
01 - Modified: 2024-04-24 21:48:19 - Feat.: - Title: Krajne pravicová strana Sparťania nesmie kandidovať v eurovoľbách v Grécku 02 - Modified: 2024-04-24 14:13:06 - Feat.: - Title: KDH nesúhlasí s využitím vkladov z druhého piliera na štátne investície 03 - Modified: 2024-04-20 15:00:40 - Feat.: - Title: KDH predstavilo program do Európskeho parlamentu, chce presadzovať silné Slovensko 04 - Modified: 2024-04-20 13:36:57 - Feat.: - Title: Riešenia kompenzácií výdavkov na 13. dôchodky predstavia ministri v najbližšom období 05 - Modified: 2024-04-20 12:14:38 - Feat.: - Title: Raši počíta s nomináciou na post šéfa parlamentu. ​Danko by na tejto pozícii rád videl seba, vraví
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 03:39