StoryEditor

V kauze Gorila môže prísť k opätovnému vzneseniu obvinenia. Je to otázka týždňov, myslí si prokurátor

20.02.2024, 13:06
Autor:
redred

Alexander Feník z ÚŠP pripustil, že sa v ďalšom období môžu ozvať iní sťažovatelia v iných kauzách, v ktorých vydala rozhodnutie dotknutá vyšetrovateľka, prípadne vyšetrovatelia.

Dôvodom zrušenia obvinení v kauze Gorila boli čisto formálno-procesné chyby v konaní. Na utorkovom tlačovom brífingu to uviedol prokurátor ÚŠP Alexander Feník, ktorý zdôraznil, že v prípade obsahu vzneseného obvinenia sa stotožnil s jeho dôvodnosťou. Môže preto prísť k opätovnému vzneseniu obvinenia.

"Považoval som za dôležité vyhnúť sa riziku, nášľapnej míne, ktorá by mohla spochybniť procesný postup a zabrániť v ďalšom konaní," vysvetlil Feník rozhodnutie zrušiť uznesenie o obvinení z novembra 2022. Hlavným dôvodom bolo, že vyšetrovateľka v čase vydania uznesenia o obvinení bola aj obecnou poslankyňou. Feník je presvedčený, že podľa zákona tak mala prerušený výkon policajta.

Prokurátor nariadil odstrániť formálno-procesné nedostatky, čo má podľa neho vytvoriť priestor na možné opätovné vznesenie obvinenia. "Proti tým podozrivým, u ktorých to opodstatňuje doposiaľ nazhromaždený dôkazný materiál," zdôraznil prokurátor. Nemyslí, si že súčasný stav výrazne odďaľuje opätovné obvinenie. "Z môjho pohľadu je to otázka niekoľkých týždňov, keď by sa to mohlo opätovne formulovať," dodal Feník.

image

Jaroslav Haščák viac nie je obvinený v kauze Gorila. Prokurátor avizuje nové stíhanie

Pripustil, že sa v ďalšom období môžu ozvať iní sťažovatelia v iných kauzách, v ktorých vydala rozhodnutie dotknutá vyšetrovateľka, prípadne vyšetrovatelia, ktorí sa ocitli v podobnej kolízii, súbehu funkcií. Upozornil tiež, že aj vzhľadom na existenciu odlišného právneho názoru, ktorý prípad kolízie funkcií nevyhodnocuje ako prerušenie výkonu policajta, situáciu definitívne vyhodnocuje súd.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) zrušil uznesenie o vznesení obvinenia v kauze Gorila, ktorým v novembri 2022 obvinila vyšetrovateľka špecializovaného tímu Gorila finančníka Jaroslava H. a ďalších štyroch ľudí zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Jaroslav H. bol obvinený aj z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Vec vrátil na nové konanie a rozhodnutie vyšetrovateľovi Národnej kriminálnej agentúry (NAKA).

01 - Modified: 2024-04-22 11:03:59 - Feat.: - Title: Žilinka tvrdí, že bývalí prokurátori ÚŠP komunikujú konfrontačne, ich list zobral na vedomie 02 - Modified: 2024-04-18 10:17:25 - Feat.: - Title: Haščákov obhajca tvrdí, že ÚŠP sa nezmohol na preskúmanie obvinenia pre Gorilu. 03 - Modified: 2024-04-17 09:39:39 - Feat.: - Title: Prokurátor má rozhodnúť o sťažnostiach proti pôvodnému obvineniu v kauze Gorila 04 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 05 - Modified: 2024-04-02 13:00:15 - Feat.: - Title: Najbohatším Slovákom už nie je Chrenko. Forbes vydal rebríček svetových miliardárov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 14:47