Jaroslav Haščák. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Jaroslav Haščák viac nie je obvinený v kauze Gorila. Prokurátor avizuje nové stíhanie

19.02.2024, 20:07
Autor:
TASRTASRredred

Vyšetrovateľka špecializovaného tímu Gorila v roku 2022 obvinila finančníka Jaroslava Haščáka a ďalších štyroch ľudí zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) zrušil uznesenie o vznesení obvinenia v kauze Gorila. Vec vrátil na nové konanie a rozhodnutie vyšetrovateľovi Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). TASR o tom informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR a ÚŠP Zuzana Drobová.

Zločinecká skupina

"Vo veci vyšetrovanej špecializovaným tímom Gorila dozorujúci prokurátor v uplynulých dňoch vydal dve rozhodnutia o sťažnostiach proti vzneseným obvineniam, pričom z časti (dve sťažnosti) obvinených zamietol ako nedôvodné uznesenie o vznesení obvinenia zo 14. 4. 2023 a na podklade ďalších siedmich sťažností napadnuté uznesenie o vznesení obvinenia z 23. 11. 2022 zrušil a vec vrátil na nové konanie a rozhodnutie vyšetrovateľovi NAKA," uviedla Drobová.

image

Zrušenie špeciálnej prokuratúry sa dotkne poslancov aj oligarchov, do polovice januára sa to zrejme nestihne

Vyšetrovateľka špecializovaného tímu Gorila v roku 2022 obvinila finančníka Jaroslava Haščáka a ďalších štyroch ľudí zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Jaroslav Haščák bol obvinený aj z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Medzi obvinenými bola aj bývalá šéfka Fondu národného majetku Anna B. a exminister hospodárstva Jirko M. Všetci figurovali v kauze Gorila.

„Skutky sa nestali“

Obhajoba Jaroslava Haščáka od začiatku tvrdí, že obvinenie nie je dôvodné, keďže sa neopiera o žiadne dôkazy a keďže skutky kladené v obvinení voči dotyčnému, sa nestali.

Obhajca vníma ako satisfakciu, že Úrad špeciálnej prokuratúry sa stotožnil s jeho argumentom, v zmysle ktorého mala jedna z obžalovaných v čase vznesenia obvinenia prerušený výkon funkcie v policajnom zbore, a to z dôvodu vykonávania platenej funkcie poslanca obecného zastupiteľstva.

image

Obvinený v kauze Vírus: poslal státisíce deťom a manželke a kupoval im byty. V hotovosti vybral 1,5 milióna

Haščák podľa slov obhajoby vážne zvažuje, že si v dôsledku vyšetrovania Gorily bude uplatňovať náhradu škody voči štátu a podá aj z tohto dôvodu trestné oznámenie pre obzvlášť závažný zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa. Zdôrazňuje taktiež, že aktuálny procesný vývoj podľa neho potvrdil, že premlčanie kauzy Gorila a trestného stíhania založeného na zmätočných obvineniach zo strany „civilnej osoby“ naozaj nepotrebuje a na prejednaní veci bude trvať.

01 - Modified: 2024-04-17 09:39:39 - Feat.: - Title: Prokurátor má rozhodnúť o sťažnostiach proti pôvodnému obvineniu v kauze Gorila 02 - Modified: 2024-04-02 13:00:15 - Feat.: - Title: Najbohatším Slovákom už nie je Chrenko. Forbes vydal rebríček svetových miliardárov 03 - Modified: 2024-03-21 10:58:30 - Feat.: - Title: Nové obvinenie v kauze Gorila vnímame ako pomstu Lipšica, tvrdí Haščákov obhajca 04 - Modified: 2024-03-19 15:46:27 - Feat.: - Title: Haščák je znovu obvinený v kauze Gorila. Má ísť o korupciu a založenie zločineckej skupiny 05 - Modified: 2024-03-01 12:03:10 - Feat.: - Title: Matovič neuspel na odvolacom súde v spore s Haščákom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 14:34