Opozičná poslankyňa Mária Kolíková (SaS). FOTO: TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Fico chce rozdúchať konflikt s prezidentkou, správa sa ako Mečiar, kritizuje SaS

15.02.2024, 12:59
Autor:
TASRTASR

Prezidentka má podľa poslankyne Márie Kolíkovej (SaS) priestor na to, aby rozhodla, aká osoba je spôsobilá viesť SIS tak, aby služba slúžila tomu, čomu má.

Opozičná SaS kritizuje premiéra Roberta Fica (Smer-SD) za jeho vyjadrenia k prezidentke Zuzane Čaputovej. Strana tvrdí, že Fico naznačuje zmenu zákona, podľa ktorej by šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) nemenovala hlava štátu, ale vláda.

Premiér sa podľa SaS snaží "rozdúchať konflikt" s prezidentkou v súvislosti s nomináciou Pavla Gašpara za riaditeľa SIS.

"Fico sa jej vyhráža, že pokiaľ nebude konať rýchlo a v podstate v záujme tejto vládnej garnitúry, aby ho vymenovala čo najskôr, tak že ju tohto ‘jarma‘ zbaví," povedal na tlačovej konferencii poslanec Juraj Krúpa (SaS).

Myslí si, že Fico sa začína správať ako niekdajší premiér Vladimír Mečiar, ktorý mal spor s prezidentom Michalom Kováčom pri menovaní Ivana Lexu za šéfa SIS. Krúpa pripomenul, že keď Kováč odmietol vymenovať Lexu, Mečiar presadil zmenu zákona.

Prezidentka má podľa poslankyne Márie Kolíkovej (SaS) priestor na to, aby rozhodla, aká osoba je spôsobilá viesť SIS tak, aby služba slúžila tomu, čomu má.

Fico v stredu reagoval na postoj prezidentky, ktorá sa zmenou vo vedení SIS neplánuje v najbližšom čase zaoberať. Na sociálnej sieti uviedol, že prezidentka má voči štátu povinnosti.

"Ak je vaše rozhodnutie v normálnom časovom období o vymenovaní alebo nevymenovaní riaditeľa SIS, ktorého dnes tajná služba nemá, veľkým bremenom, informujte nás. Radi a rýchlo vás tohto bremena zbavíme," napísal.

Vláda odsúhlasila v stredu nomináciu štátneho tajomníka ministerstva spravodlivosti Pavla Gašpara na riaditeľa SIS.

Opozičné strany to kritizujú, tvrdia, že Gašpar nemá odborné skúsenosti ani predpoklady. Dodávajú, že jeho osoba na poste šéfa SIS je signálom pomsty.

01 - Modified: 2024-04-29 15:07:14 - Feat.: - Title: Iniciátor zbierky na muníciu: Fico znevážil všetkých, ktorí prispeli. Len sme sa pridali k štátnym zbrojovkám 02 - Modified: 2024-04-29 14:01:30 - Feat.: - Title: SaS sa nepridá. Pravým dôvodom odvolávania Dolinkovej sú interrupcie, PS voviedli do omylu, tvrdí Cigániková 03 - Modified: 2024-04-29 11:56:11 - Feat.: - Title: SaS mobilizuje a organizuje petíciu na záchranu druhého piliera 04 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico hovorí, že iba plní sľub voličom. Opozícia tvrdí, že ide o politický útok 05 - Modified: 2024-04-26 11:04:40 - Feat.: - Title: Fico plánuje na desaťročie dopredu. Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkej modernizácie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. apríl 2024 18:50