Poslanec za KDH Jozef Hajko. FOTO: TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Je potrebná diskusia o verejnoprávnych fondoch a médiách verejnej služby, vraví poslanec za KDH Hajko

14.02.2024, 16:49
Autor:
TASRTASR

Hajko apeluje na rezort kultúry, aby vytvoril priestor na diskusiu o plánovaných zámeroch ešte predtým, ako sa dostanú do roviny vládnych či poslaneckých návrhov zákonov.

Je potrebné vytvoriť spravodlivý mechanizmus prerozdeľovania verejných zdrojov prostredníctvom verejnoprávnych fondov i diskutovať o postavení a zmysle médií verejnej služby v 21. storočí. Vo forme výzvy smerovanej k Ministerstvu kultúry na to upozornil poslanec Národnej rady za KDH a člen parlamentného výboru pre kultúru a médiá Jozef Hajko.

Reagoval tak na predložené legislatívne návrhy, ktorými chce koalícia presadiť väčšiu kontrolu štátu nad fungovaním verejnoprávnych fondov i zmeny v nastavení manažmentu múzeí a galérií.

Hajko apeluje na rezort kultúry, aby vytvoril priestor na diskusiu o plánovaných zámeroch ešte predtým, ako sa dostanú do roviny vládnych či poslaneckých návrhov zákonov. "Chceme najprv vidieť a vyjadrovať sa k návrhom štrukturálnych a systémových zmien fungovania kultúrnych inštitúcií a poznať spôsoby, akými hodlá rezort kultúry spravovať verejné zdroje a spravodlivo ich prerozdeľovať," zdôraznil Hajko.

image

Šimkovičová v Abú Zabí: Národy by si mali chrániť jedinečnosť svojich kultúrnych prejavov

Skritizoval v tejto súvislosti aj avizovaný zámer zrušiť povinnosť udávať dôvod odvolania šéfov múzeí a galérií. "Nejde o nič iné, ako len o plošnú výmenu manažérov a štatutárov kultúrnych inštitúcií a dosadenie svojich ľudí," mieni Hajko.

Návrhmi noviel chcú koaliční poslanci zvýšiť kontrolnú právomoc štátu nad hospodárením verejnoprávnych umeleckých fondov a prerozdeľovaním dotácií z verejných zdrojov. V prípade zákona o múzeách a galériách a o ochrane predmetov kultúrnej hodnoty navrhujú, aby zriaďovatelia mohli šéfov galérií a múzeí odvolávať bez udania dôvodu. Vysvetľujú to zámerom vytvoriť pružnejší model manažérskych zmien vo vedení uvedených inštitúcií.

Rovnako by zo zákona chceli vypustiť päťročnú dĺžku funkčného obdobia štatutárov a vedúcich riadiacich zamestnancov múzeí a galérií bez právnej subjektivity.  Dĺžka výkonu funkcie má závisieť od dosahovaných výsledkov múzea alebo galérie a manažérskych kvalít ich vedenia.

Ministerstvo kultúry už skôr deklarovalo, že chce viesť odbornú diskusiu.

01 - Modified: 2024-04-26 20:14:00 - Feat.: - Title: Dolinková rozhodla, že z Rázsoch bude detská nemocnica, ružinovskú prestavajú. KDH ju chce odvolávať 02 - Modified: 2024-04-25 21:43:50 - Feat.: - Title: KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi, náklady sa nemajú preniesť na pacienta 03 - Modified: 2024-04-25 11:14:44 - Feat.: - Title: KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi 04 - Modified: 2024-04-24 14:13:06 - Feat.: - Title: KDH nesúhlasí s využitím vkladov z druhého piliera na štátne investície 05 - Modified: 2024-04-23 15:34:26 - Feat.: - Title: V RTVS zvažujú protestné gesto. Šimkovičová zákon chváli, označuje ho za jeden z najlepších
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 22:31