StoryEditor

Hellebrandt sa vyjadril k incidentu v žilinskej nemocnici. Priznal, že lekárov neupovedomil o diagnóze

08.02.2024, 11:06
Autor:
lmlmTASRTASR

Tomáš Hellebrandt podrobne opísal, prečo sa vzdal poslaneckého mandátu. Ospravedlnil sa a uznal svoju chybu.

Exposlanec Progresívneho Slovenska Tomáš Hellebrandt sa dnes vyjadril k incidentu v žilinskej nemocnici, na ktorý v stredu upozornil premiér Robert Fico. Ospravedlnil sa a uznal svoju chybu. To bol dôvod, prečo sa vzdal poslaneckého mandátu.

image

Incident Hellebrandta z PS: Šimečku znepokojuje, že o tom Fico vedel

Exposlanec priznal chybu

"Na Slovensko som sa vrátil po 25 rokoch života a práce v zahraničí. Slovensko bolo vždy môj jediný domov a chcel som prispieť k tomu, aby sa tu žilo lepšie. O to viac ma mrzí, že som spravil chybu, za ktorú sa ospravedlňujem. Kvôli tejto chybe som sa rozhodol vyvodiť politickú zodpovednosť a vzdal som sa mandátu poslanca," napísal Hellebrandt na sociálnej sieti.

Vysvetlil dôvody

Doplnil, že sa nejde vyviňovať, ani nič zľahčovať.

"Pri mojom pobyte v žilinskej nemocnici som lekárov neupovedomil o mojej zdravotnej diagnóze. Neurobil som tak zo strachu, že táto osobná informácia sa dostane na verejnosť a stane sa prostriedkom politického boja. Zdá sa, že som sa bál oprávnene," doplnil exposlanec.

Hovorí, že s ochorením žije už vyše 15 rokov. "Zodpovedne beriem lieky a pravidelne chodím v zahraničí na kontroly a liečbu. Vďaka tomu nie som infekčný a nepredstavujem žiadne ohrozenie pre lekársky personál ani iných ľudí, s ktorými som v styku."

Podľa vlastných slov keďže nepredstavuje ohrozenie pre verejné zdravie, netušil, že jeho diagnózu musí niekde aktívne hlásiť.

"Akokoľvek, neznalosť práva neospravedlňuje a je iba mojou chybou, že som sa neoboznámil so slovenskými pravidlami pred tým, ako som sa sem vrátil," vysvetlil Hellbrandt.

Tvrdí, že trestný čin nespáchal

Hovorí, že podľa právnej analýzy, ktorú má k dispozícii, nespáchal trestný čin, keďže nikoho neohrozil.

"Moja chyba spočíva v neohlásení, čo je správny delikt, nie trestný čin. Tým ju nechcem nijak zľahčovať a preberám za ňu plnú zodpovednosť. Som presvedčený, že na politikov musia platiť prísnejšie merítka," hovorí.

Ospravedlňujem sa všetkým, ktorých som svojim konaním sklamal, a tak ako som už spravil na mieste, chcel by som sa znovu aj takto verejne ospravedlniť aj personálu žilinskej nemocnice. Vážim si ich ľudskú aj profesionálnu starostlivosť, som im vďačný a je mi veľmi ľúto, ak sa čo i len na sekundu cítili ohrození. Kvôli mojej nedbalosti nemohli vedieť ani o mojej diagnóze, ani o tom, že som vďaka liečbe neinfekčný.

Podobne ako šéfa PS Šimečku, tak aj jeho znepokojuje, že o takejto informácii vedel premiér Fico. Hellebrandt totiž tvrdí, že on o trestnom oznámení nevedel.

"Je zarážajúce, že takouto informáciou, ak je pravdivá, disponuje premiér Robert Fico a rád by som sa ho spýtal, z akého zdroja a z akého titulu ju má k dispozícii. Je zrejmé, že moje pochybenie bude Robert Fico zneužívať na boj proti demokratickej opozícii a na odpútanie pozornosti od svojich vlastných prešľapov a veľkej skupiny trestne stíhaných politikov z radov koalície, ktorí sa naďalej držia svojich stoličiek. Tým viac mi je ľúto, že som mu to uľahčil," skonštatoval.

Na to isté upozornil aj šéf PS Šimečka na tlačovej konferencii.

Vyjadrenie polície

Hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Zuzana Šefčíková tvrdí, že k štvrtku neevidujú oznámenie pre podozrenie z takéhoto skutku. "Polícia ku konkrétnym osobám informácie neposkytuje. Informácie poskytujeme k prípadom, a to len v takom rozsahu, ako to umožňuje stav konkrétnej vyšetrovanej, objasňovanej, respektíve preverovanej veci," podotkla Šefčíková.

Hellebrandt sa vzdal mandátu k 6. februáru. Predseda vlády na sociálnej sieti uviedol, že Progresívne Slovensko by malo vysvetliť dôvody vzdania sa mandátu poslanca z hnutia. Uviesť by podľa neho hnutie malo, či to "súvisí s incidentom v nemocnici, pre ktorý na neho nemocnica podala trestné oznámenie".

 

01 - Modified: 2024-04-27 12:39:28 - Feat.: - Title: Mazák je nedôveryhodná osoba. Neviem, či sa nájde koaličná podpora pre Harabina, vraví Michelko 02 - Modified: 2024-04-26 12:27:39 - Feat.: - Title: PS kritizuje, že návrh k horskej záchrannej službe sa venuje len jednej téme 03 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka 04 - Modified: 2024-04-26 16:30:00 - Feat.: - Title: Ako sa stranám splnili tajné sny 05 - Modified: 2024-04-23 10:51:13 - Feat.: - Title: PS vyzýva ministra školstva a vládu. Žiadajú zatvoriť reedukačné centrum v Bystričanoch
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 08:57