Predseda Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) Ľubomír Andrassy. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Na Slovensku absentuje účinná spolupráca medzi akademickým a podnikateľským prostredím, vyhlásil šéf NKÚ

02.02.2024, 11:29
Autor:
TASRTASR

Ľubomír Andrassy skonštatoval, že akademické a vedecké inštitúcie sú z hľadiska ich udržateľného fungovania závislé od viaczdrojového financovania.

Na Slovensku nie je vytvorený efektívny priestor na spoluprácu akademického prostredia s podnikateľským. Upozornil na to šéf Najvyššieho kontrolného úradu Ľubomír Andrassy po kontrole deviatich projektov na pomoc v boji s pandémiou, ktoré realizovali štyri slovenské univerzity a dve súkromné spoločnosti, informovala hovorkyňa úradu Daniela Bolech Dobáková.

Minimálne využitie

"Aj zistenia z minuloročnej kontroly nám opakovane potvrdili, že na Slovensku nie je vytvorený efektívny priestor pre spoluprácu akademického prostredia s podnikateľským. Hlavne malé a stredné podniky neinvestujú do vedy a výskumu, a preto inovácie v tomto podnikateľskom segmente využívajú minimálne," zdôraznil predseda Najvyššieho kontrolného úradu.

Skonštatoval, že akademické a vedecké inštitúcie sú z hľadiska ich udržateľného fungovania závislé od viaczdrojového financovania, hlavne od európskych či externých zdrojov. Aj v prípade kontrolovaných výskumných projektov neboli podľa neho vo vyhlásenej výzve alokované finančné zdroje na ich uplatnenie v praxi a bol kladený iba formálny dôraz na ich nasledujúcu udržateľnosť.

image

Účet za pandémiu mal byť privysoký. Najvyšší kontrolný úrad preverí nákup vakcín proti covidu

Vo výskumných projektoch podľa kontrolórov opakovane chýbali kvalitatívne kritériá a neriešili sa kritériá využiteľnosti projektov do budúcnosti. "Pri takýchto výzvach by bolo žiaduce nezávislé zhodnotenie zrealizovaných projektov, keď by odborníci posúdili, či projekty priniesli to, čo bolo deklarované v žiadostiach o poskytnutie nenávratného finančného príspevku," priblížil pohľad kontrolórov ich predseda.

Výsledok je neistý

Projekty vedy a výskumu sú zároveň projekty s neistým výsledkom. To je podľa neho ďalším dôvodom, prečo je vhodné nezávislé odborné posúdenie. "To, či prijímateľ pri výskume postupoval správne, v súlade s metodikou, a teda, či jeho výsledok je správny a spoľahlivý, by mala posúdiť odborná autorita - špecialista. Aj negatívna informácia, že zvolená cesta nie je správna, je pre vedeckú i výskumnú prácu dôležitá," zhodnotil Andrassy.

Skonštatoval však, že kontrolované projekty v zásade naplnili ciele výzvy a mali prínos. Zámerom projektov bolo v mnohých prípadoch uviesť ich výstupy do praxe.

image

Vodárne hovoria o reputačných škodách. Podali žalobu v súvislosti s výrokmi šéfa NKÚ

Ako dobrá prax sa podľa hovorkyne Najvyššieho kontrolého úradu ukazuje snaha konečných prijímateľov identifikovať možnosti pre budúce komerčné využitie výstupov svojich projektov. Ide napríklad o nasadenie vyvinutého dronového riešenia pre operačné stredisko Hasičského a záchranného zboru, využitie senzorov v rámci monitorovania areálov zdravotníckych zariadení, sériová výroba vyvinutej pľúcnej ventilácie či model covidových pľúc.

Pri dvoch projektoch univerzít kontrolóri zistili, že projekty neboli ukončené v stanovených termínoch.

 

01 - Modified: 2024-01-29 13:31:47 - Feat.: 1 - Title: Rezort vnútra nesúhlasí so správou kontrolórov, že účelové zariadenia sa využívajú neefektívne 02 - Modified: 2024-01-19 11:46:10 - Feat.: 1 - Title: HN24: NKÚ 03 - Modified: 2023-12-15 11:10:37 - Feat.: 1 - Title: Digitálna transformácia školstva zlyhala, chýba koncepčné riadenie projektov, tvrdia kontrolóri 04 - Modified: 2023-12-14 14:48:20 - Feat.: 0 - Title: NKÚ: Rezort zdravotníctva zlyháva v agende dopravnej zdravotnej služby
01 - Modified: 2024-04-17 20:14:52 - Feat.: - Title: Do sporu kontrolórov a vodární vstúpil Ústavný súd. Andrassy kauzu vyostril, hovoril o sektárskych praktikách 02 - Modified: 2024-04-08 12:55:23 - Feat.: - Title: Rezort hospodárstva súhlasí s kritikou NKÚ. Môže za to predošlá vláda, reaguje na výsledky kontroly 03 - Modified: 2024-04-05 08:39:01 - Feat.: - Title: Neefektívne a nehospodárne. Štát musí zmeniť legislatívu k postupom v energetike počas krízy, upozorňuje NKÚ 04 - Modified: 2024-03-19 15:27:18 - Feat.: - Title: Sakovej rezort bude súčinný pri kontrole postupov výstavby priemyselných parkov 05 - Modified: 2024-03-07 10:46:06 - Feat.: - Title: Súkromné školy prešli po tvrdej kritike od kontrolórov do „protiútoku“. Odborári s nimi však nesúhlasia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 08:26