Poslanec Národnej rady Milan Majerský (KDH). FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

KDH vyzvalo koalíciu na schválenie pozmeňujúceho návrhu strany k novele Trestného zákona

01.02.2024, 20:37
Autor:
TASRTASR

Predseda KDH Milan Majerský v pléne upozornil, že vládou predložená novela prináša potenciálne negatívne dôsledky na kvalitu právneho systému, integritu spravodlivosti a fungovanie právneho štátu.

Štvrtkovému rokovaniu 9. schôdze Národnej rady dominovali príspevky opozície k novele Trestného zákona, ktorá je v druhom čítaní. V závere dňa vystúpili poslanci Ondrej Dostál (SaS) a Milan Majerský (KDH). V rokovaní budú poslanci pokračovať v piatok od 9:00.

Predseda KDH Majerský v pléne upozornil, že vládou predložená novela prináša potenciálne negatívne dôsledky na kvalitu právneho systému, integritu spravodlivosti, fungovanie právneho štátu a bezpečnosť ľudí na Slovensku.

Kozmetické zmeny

Pozmeňujúce návrhy vládnej koalície z výboru označil za kozmetické. Vyzval koalíciu k stiahnutiu novely alebo aspoň k prijatiu pozmeňujúceho návrhu KDH, ktorý vychádza z novely exministra spravodlivosti Viliama Karasa, ktorá prešla aj medzirezortným pripomienkovým konaním.

Majerský priblížil, že pozmeňujúcim návrhom chce hnutie zachovať Úrad špeciálnej prokuratúry ako dôležitý nástroj na boj s organizovanou kriminalitou a korupciou. Primerane chce upraviť výšky škôd, upraviť dĺžky premlčacích lehôt, aby Slovensko neprišlo o milióny v exponovaných kauzách.

image

Opozícia protestovala po celom Slovensku, vládne ústupky jej nestačia. Fico sa bráni

Navrhuje zmeniť trestné sadzby za korupciu, aby sa vážnejšie úplatky aj prísnejšie postihovali. Potrebu vidí aj v úprave trestných sadzieb, aby boli spravodlivejšie. Pozmeňujúci návrh myslí aj na viaceré situácie pri mladistvých, aby sa viac dbalo na prevenciu. Zmenami chce hnutie prispieť k zrýchleniu trestných konaní.

Nedostatok diskusie

"Nedostatok verejných konzultácií a transparentnosti môže viesť k nedôvere verejnosti v právny systém," upozornil Majerský. Skonštatoval tiež, že niekedy môže byť pokus o posilnenie právneho systému kontraproduktívny, ak neberie do úvahy základné zásady právneho štátu a presadzovania spravodlivosti. To sa podľa neho deje aj pri predloženej novele.

Tvrdí, že kroky vlády vzbudzujú vážne obavy a vyvolali kritiku verejnosti, odborníkov, prokurátorov a ďalších profesií. Kritizoval rýchly proces prijímania zmien a pripomenul, že pri poslednej veľkej novele Trestného zákona bola aj účinnosť posunutá tak, aby sa na zmeny vedeli pripraviť dotknuté profesie.

Poslanec František Petro (Smer-SD) nesúhlasil s úpravou trestných sadzieb ako navrhuje KDH. Drakonické tresty podľa neho kriminalitu neznižujú. Poukázal na prípady zo zahraničia a tiež na náklady spojené s väzobnými stíhaniami. Jana Hanuliaková (PS) súhlasí s Majerského kritikou zrýchleného prijímania novely.

Vláda podľa nej ignoruje odborné pripomienky. Dostál tvrdí, že vládna novela je písaná v prospech obvinených a obžalovaných osôb. Kritizoval skrátenie diskusie na obmedzený čas, tvrdí, že sa tak nestalo niekoľko rokov.

01 - Modified: 2024-02-01 15:46:13 - Feat.: 1 - Title: Rodí sa u nás moderná autokracia? Krajina to spozná zväčša až vtedy, keď už je neskoro, hovorí sociológ 02 - Modified: 2024-02-01 12:50:18 - Feat.: 1 - Title: Vláde záleží len na novele Trestného zákona. Chcú dosiahnuť amnestiu pre "našich ľudí", kritizuje Šimečka 03 - Modified: 2024-02-01 12:45:25 - Feat.: 1 - Title: Šipoš: Matovič ako kandidát symbolizuje protikorupčnosť hnutia Slovensko
01 - Modified: 2024-04-26 20:14:00 - Feat.: - Title: Dolinková rozhodla, že z Rázsoch bude detská nemocnica, ružinovskú prestavajú. KDH ju chce odvolávať 02 - Modified: 2024-04-25 21:58:47 - Feat.: - Title: Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, obvinil ho bývalý koaličný partner 03 - Modified: 2024-04-25 21:43:50 - Feat.: - Title: KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi, náklady sa nemajú preniesť na pacienta 04 - Modified: 2024-04-25 11:14:44 - Feat.: - Title: KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi 05 - Modified: 2024-04-24 14:48:33 - Feat.: - Title: Manažment telerozhlasu vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 05:02