Jozef Hajko z KDH. FOTO: HN/Pavol Zachar
StoryEditor

KDH považuje novelu Trestného zákona naďalej za škodlivú, kozmetické zmeny nestačia

01.02.2024, 13:17
Autor:
TASRTASR

Jozef Hajko z Kresťanskodemokratického hnutia kritizoval skracovanie premlčacích lehôt, pokrok nevidí ani pri trestných sadzbách.

Napriek pozmeňujúcim návrhom vládnej koalície k novele Trestného zákona považuje KDH novelu ako celok naďalej za škodlivú pre spoločnosť. Uviedol to poslanec Národnej rady z KDH Jozef Hajko počas diskusie k novele v druhom čítaní. Na margo pozmeňujúcich návrhov z výboru uviedol, že kozmetické zmeny nestačia. Apeloval na schválenie zmien, ktoré predloží KDH.

Hajko pri zmenách z dielne vládnej koalície, ktoré prišli z výboru, ocenil napríklad iné nazeranie na tzv. horalkové krádeže a tiež definovanie drogového priestupku. Zároveň upozornil, že pri zrýchlenom prijímaní zmien to bude znamenať ešte veľa ďalšej potrebnej práce v oblasti probačného dohľadu.

image

Prehľad: Veľké zmeny aj problémy. Všetko zásadné štvrtej Ficovej vlády na jednom mieste

Novelizáciu však naďalej považuje všeobecne za škodlivú a nápravu v zásadných oblastiach nevidí ani v predložených zmenách. Kritizoval skracovanie premlčacích lehôt, pokrok nevidí ani pri trestných sadzbách. Zopakoval, že KDH príde so svojim pozmeňujúcim návrhom a má rozdielne pohľady napríklad na výšky trestov či na prístup k riešeniu korupcie.

Hajko opakovane zdôraznil, že takýto dôležitý zákon mal prejsť riadnym legislatívnym procesom. Za ideálne označil prijímanie takýchto zmien po všeobecnom konsenze. Obáva sa rizika nestability, ak sa budú zmeny presadzovať mocensky.

Alojz Hlina (SaS) rovnako vníma koaličné pozmeňujúce návrhy ako kozmetické. Koalícia ich podľa neho využíva na tvrdenie, že počúva výhrady, aby utlmila hnev ľudí. "Podstata tam ostala, tej sa nikto nedotkol," poznamenal.

image

Veľkí zamestnávatelia zmenu Trestného zákona podporujú. "Sadzby sú neprimerané, na väzňov míňame milióny"

Zuzana Števulová (PS) poznamenala, že žijeme v situácii, keď jedna záujmová skupina získala moc v krajine a sama pre seba si napísala novelu Trestného zákona aj Trestného poriadku. "Napriek tomu, že hovoria ako sa snažia zavádzať restoratívnu justíciu a posilňovať práva obetí, tak o tých nikde nič nepočujeme," uviedla s tým, že práve o postavenie obetí a ich práva má pri novele obavy.

Štvrtkovej dopoludňajšej diskusii dominovali kritické vyjadrenia opozície. Zástupcovia vládnej koalície sa do debaty uplynulé dva dni zapájajú len minimálne. V úvode predniesol návrh v druhom čítaní minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD). Predstavil zmeny, ktoré v spoločnej správe z výborov navrhla koalícia. Tvrdí, že úpravy reagujú na výhrady odborníkov, Európskej komisie, ako aj na návrhy opozičných strán.

 

01 - Modified: 2024-01-31 14:32:45 - Feat.: 1 - Title: Minister Susko: Zmeny pri novele Trestného zákona reagujú aj na výhrady opozície 02 - Modified: 2024-01-30 14:48:27 - Feat.: 1 - Title: Minister Susko nevidí dôvod definovať šikanovanie ako nový trestný čin 03 - Modified: 2024-01-29 18:19:04 - Feat.: 1 - Title: Novela Trestného zákona pomáha zlodejom a škodí podnikateľom, tvrdia maloobchodníci
01 - Modified: 2024-04-26 20:14:00 - Feat.: - Title: Dolinková rozhodla, že z Rázsoch bude detská nemocnica, ružinovskú prestavajú. KDH ju chce odvolávať 02 - Modified: 2024-04-25 21:43:50 - Feat.: - Title: KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi, náklady sa nemajú preniesť na pacienta 03 - Modified: 2024-04-25 11:14:44 - Feat.: - Title: KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi 04 - Modified: 2024-04-24 14:13:06 - Feat.: - Title: KDH nesúhlasí s využitím vkladov z druhého piliera na štátne investície 05 - Modified: 2024-04-20 15:00:40 - Feat.: - Title: KDH predstavilo program do Európskeho parlamentu, chce presadzovať silné Slovensko
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 02:00