NR SR schôdza 26.1.2024 - Šimečka FOTO: HN/Peter Mayer
StoryEditor

Rodičia by mohli dostať až do 450 eur na predprimárne vzdelávanie detí, navrhujú progresívci

28.01.2024, 11:49
Autor:
TASRTASR

Finančnú pomoc by mohli využívať aj osoby, ktorým bolo poskytnuté dočasné útočisko.

Rodičia by mohli dostávať príspevok na starostlivosť, a to až do veku, keď deti nastupujú na povinnú školskú dochádzku, vo výške maximálne 450 eur. Využívať by ho mohli aj osoby, ktorým bolo poskytnuté dočasné útočisko. Vyplýva to z návrhu na vydanie zákona o príspevku na predprimárne vzdelávanie dieťaťa, ktorý do Národnej rady predložila skupina poslancov z Progresívneho Slovenska (PS).

Príspevok na predprimárne vzdelávanie dieťaťa kombinuje súčasný príspevok na starostlivosť pre deti do troch rokov veku a podporu detí od troch rokov, ktoré už spravidla navštevujú materské školy, až do ukončenia ich predprimárneho vzdelávania. Predkladatelia chcú tiež zaviesť súbeh tohto príspevku s rodičovským príspevkom, ale len v prípade, ak sú v rodine dve a viac detí.

image

Ste čerstvá absolventka strednej či vysokej školy a čakáte dieťa? Čaká vás dôležitá zmena

"Vtedy bude mať nárok na príspevok na skôr narodené dieťa aj rodič, ktorý v tom čase poberá rodičovský príspevok na mladšie dieťa. Tento príspevok budú môcť využiť aj rodiny s deťmi, ktorým nevznikol nárok na tzv. predĺžený rodičovský príspevok podľa zákona o rodičovskom príspevku účinného od 1. augusta 2023," uvádzajú predkladatelia v dôvodovej správe.

Ide o rodičov s deťmi, ktorí nestihli riadny zápis do materskej školy v máji, a tak nemajú nárok na poberanie predĺženého rodičovského príspevku. Príspevok na predprimárne vzdelávanie dieťaťa by mohli títo rodičia poberať počas doby, kým im nevznikne nárok na predĺžený rodičovský príspevok alebo kým ich dieťa nenastúpi na povinnú školskú dochádzku.

image

Budú mať ženy dva dni voľna navyše? V parlamente je návrh týkajúci sa špeciálnej situácie

"Účelom predkladaného návrhu je zvýšenie efektivity čerpania príspevku na starostlivosť, ktorý sa v súčasnej dobe čerpá veľmi málo, takmer vôbec, a to najmä z dôvodu, že na Slovensku je zavedený aj rodičovský príspevok, na ktorý má nárok rodič každého dieťaťa do troch rokov veku (alebo do šiestich v prípade dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu dieťaťa) a tiež tzv. predĺžený rodičovský príspevok bez ohľadu na to, či rodič pracuje alebo nie," argumentujú predkladatelia.

Poslanci tiež uviedli, že systémová finančná podpora rodín s deťmi do troch rokov absentuje. Vtedy pritom deti nastupujú do materských škôl a rodičia ich musia umiestniť do súkromných škôlok, pretože v obecných ich žiadosti pre nedostatok kapacít zamietajú. Čerpať tento príspevok by mohli rodičia, ktorí sa preukážu pracovným pomerom. Účinnosť navrhujú poslanci od 1. júna 2024.

01 - Modified: 2024-04-25 14:04:00 - Feat.: - Title: PS odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície, tvrdí Šimečka a hrozí protestami 02 - Modified: 2024-04-24 14:11:22 - Feat.: - Title: PS kritizuje zákon o telerozhlase, hovorí o účelových zmenách 03 - Modified: 2024-04-22 11:20:09 - Feat.: - Title: V novelách zákonov o investíciách, EIA a obstarávaní sú zásadné nedostatky, tvrdí PS a ponúka riešenie 04 - Modified: 2024-04-18 09:02:27 - Feat.: - Title: Eurovoľby: Je to posledná šanca tento rok poraziť Smer, tvrdí Šimečka. Chce ukázať, že patríme na západ 05 - Modified: 2024-04-16 14:11:36 - Feat.: - Title: Fico hovorí a koná ako geopolitický analfabet, kritizuje PS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. apríl 2024 03:44