StoryEditor

Fico prezradil, že v piatok zasadne koaličná rada. Budú riešiť návrhy na zmeny v Trestnom zákone

25.01.2024, 16:54
Autor:
TASRTASR

Predseda vlády víta skrátenie rozpravy v prvom čítaní o návrhu Trestného zákona v parlamente na 20 hodín. Tvrdí, že to je v súlade s rokovacím poriadkom.

Koalícia predloží k novele Trestného zákona pozmeňovacie návrhy, ktoré konzultuje s generálnou prokuratúrou aj Európskou komisiou.

Nebudú nič meniť na základnej podstate novelizácie Trestného zákona, Trestného poriadku a návrhu zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry. Pokiaľ opozícia predloží svoje pozmeňovacie návrhy, koalícia ich zváži. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to uviedol premiér Robert Fico (Smer).

"Sme pripravení počúvať ďalšie návrhy, ktoré vzídu v druhom čítaní od opozície. Pokiaľ budú mať logiku a racio a nebudú narúšať systém, ktorým má byť humanizácia trestného práva, a zosúladenie našich trestných sadzieb a podmienok, za akých sa vedie trestné konanie, tak sme, samozrejme, ochotní na to reagovať, alebo sa tým zaoberať," povedal minister spravodlivosti Boris Susko (Smer).

Predseda vlády víta skrátenie rozpravy v prvom čítaní o návrhu Trestného zákona v parlamente na 20 hodín. Tvrdí, že to je v súlade s rokovacím poriadkom.

"Nemôže nám opozícia určovať tempo. My sme vláda, máme vládnu koalíciu s väčšinou a my musíme určovať tempo, čo je dôležité, kedy budeme o tom rokovať a kedy budeme o tom rozhodovať," podotkol. Premiér informoval, že koalícia bude mať v piatok poobede koaličnú radu. Bude na nej diskutovať o tom, ako sa postaví k druhému a tretiemu čítaniu k novele Trestného zákona.

Fico zároveň spomenul, že na ministerstve financií za čias vedenia Igora Matoviča (hnutie Slovensko) našli spis plný prepisov nahrávok z chaty, kde prebehlo súkromné stretnutie advokátov. Vtedajšia koalícia stretnutie podľa neho odpočúvala v rozpore so zákonmi.

"Ak sa našlo na ministerstve financií z čias Matoviča takéto množstvo materiálov, tak to len potvrdzuje, že politici doslova manipulovali trestné konania, riadili ich a dávali pokyny vyšetrovateľom a prokurátorom, čo majú robiť voči vtedajšej opozícii," skonštatoval.

Advokát Marek Para v tejto súvislosti uviedol, že takéto zistenia preukazujú potrebu zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry, návrat k zákonným praktikám a zákonne vedeným trestným stíhaniam.

01 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico hovorí, že iba plní sľub voličom. Opozícia tvrdí, že ide o politický útok 02 - Modified: 2024-04-26 11:04:40 - Feat.: - Title: Fico plánuje na desaťročie dopredu. Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkej modernizácie 03 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka 04 - Modified: 2024-04-26 09:58:46 - Feat.: - Title: Fico: S Jourovou sme mali veľmi vážny rozhovor. Verím, že jej návšteva zatvorí ústa opozícii 05 - Modified: 2024-04-25 21:48:43 - Feat.: - Title: V Škótsku bude vládnuť menšinový kabinet, premiér vypovedal koalíciu Zeleným
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 15:25