Predseda Národnej rady Peter Pellegrini (Hlas-SD). FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Pellegrini v Bruseli o rozpočte, ktorý bude témou samitu. Nejde v ňom len o Ukrajinu, tvrdí

24.01.2024, 17:50
Autor:
TASRTASR

Peter Pellegrini pripomenul, že rokovaniam dominovali najmä európske a rozpočtové témy, o ktorých budú lídri členských krajín hovoriť na budúci týždeň na summite Európskej únie.

Európske témy, ale aj dianie na Slovensku boli predmetom stredajších bruselských rokovaní predsedu Národnej rady Petra Pellegriniho (Hlas-SD) so šéfom Európskej rady Charlesom Michelom, predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou a výkonným podpredsedom eurokomisie Marošom Šefčovičom. Informuje o tom spravodajca TASR.

Pellegrini pripomenul, že rokovaniam dominovali najmä európske a rozpočtové témy, o ktorých budú lídri členských krajín hovoriť na budúci týždeň na summite Európskej únie. V rámci nich by mala Únia schváliť finančnú injekciu pre Ukrajinu vo výške 50 miliárd eur.

Prostriedky pre schengen

"V tom balíku sú aj prostriedky pre krajiny so schengenskou hranicou, nie je to len o zmene rozpočtu Európskej únie pre Ukrajinu," vysvetlil.

Pred šéfmi inštitúcií Európskej únie vyjadril nádej, že na summite sa podarí dosiahnuť konsenzus všetkých 27 krajín aj napriek súčasným výhradám Maďarska. "Ešte je čas, aby sa o požiadavkách Maďarska rokovalo, aby sa nehľadal nejaký špeciálny systém 26 či 25 krajín, ktorý by bol veľmi komplikovaný," povedal Pellegrini.

image

Peter Pellegrini si vo štvrtok pôjde otvoriť transparentný účet ku kampani

S Michelom hovoril aj o podpore pre európsky vojenský priemysel, kde sa prihovoril za to, aby miliardy, ktoré Únia dáva do obranného priemyslu, míňala v Európe, podporila tak domáci priemysel a znižovala závislosť od zámorských dodávateľov.

Podpora zbrojárskeho priemyslu

Dodal, že ak príde eurokomisia s návrhom na vytvorenie fondu na podporu zbrojárskeho priemyslu vrátane moderných zbraňových systémov, Slovensko sa bude o takéto zdroje uchádzať.

Pri téme rozširovania Únie Pellegrini pripomenul, že Slovensko  podporuje krajiny západného Balkánu. Kriticky poukázal na to, že ak tieto krajiny budú dostávať od Únie iba sľuby, podpora ich obyvateľov pre európsku integráciu poklesne.

Ocenil, že sa podarilo vyrokovať rozšírenie schengenského priestoru o Rumunsko a Bulharsko, aj keď zatiaľ iba v leteckej a námornej oblasti. "Slovensko hovorí, že z rozširovania schengenu sa nesmie robiť politika a tieto krajiny sú technicky pripravené na vstup do schengenu, aj čo sa týka pozemných hraničných kontrol," uviedol.

S odkazom na slovenské politické dianie Pellegrini informoval Michela i von der Leyenovú, že od budúceho týždňa bude v Bruseli k dispozícii vládou poverená diplomatka, ktorá bude v priamom kontakte s inštitúciami Európskej únie a zodpovie všetky otázky spojené s pripravovanými zmenami trestno-právnych kódexov. Zdôraznil, že tento prístup vysoko ocenila predsedníčka Európskeho parlamentu, šéfka eurokomisie aj predseda Európskej rady.

01 - Modified: 2024-01-24 16:22:15 - Feat.: 1 - Title: Peter Pellegrini si vo štvrtok pôjde otvoriť transparentný účet ku kampani 02 - Modified: 2024-01-24 10:23:47 - Feat.: 1 - Title: Pellegrini verí, že europoslanci za Hlas a Smer nebudú v europarlamente "bez výtlaku" 03 - Modified: 2024-01-23 20:58:54 - Feat.: 1 - Title: Pellegrini ubezpečil šéfku europarlamentu Metsolovú, že Slovensko dostatočne pomáha Ukrajine
01 - Modified: 2024-04-29 12:53:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci zavraždení v bavorskom nákupnom centre boli vojaci na liečení 02 - Modified: 2024-04-29 10:50:16 - Feat.: - Title: História V4: spoločný postup aj rozkol v otázkach Ukrajiny a migrácie 03 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky 04 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 05 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
30. apríl 2024 03:26