Podpredseda Národnej rady a predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Návrh zákona o strategických investíciách môže zasiahnuť do vlastníckych práv, upozorňujú progresívci

20.01.2024, 13:08
Autor:
TASRTASR

Poslanec Národnej rady Michal Sabo poukázal aj na nezodpovedané otázky k stanovovaniu náhrad pre dotknuté osoby.

Predstavitelia opozičného hnutia Progresívne Slovensko kritizujú návrh zákona o strategických investíciách. Môže podľa nich zasiahnuť do vlastníckych práv. Za zásadné považujú aj možné škody na životnom prostredí. Kritizujú tiež absenciu riadnej odbornej diskusie. Žiadajú, aby minister dopravy Jozef Ráž návrh stiahol a prepracoval ho. Informovala o tom Tereza Mikáčová z komunikačného oddelenia hnutia.

"Zákon by v predloženej podobe umožnil vláde akúkoľvek investíciu bez jasných pravidiel označiť za strategickú a zrealizovať ju. Na úkor bezprecedentného zásahu do vlastníckych práv občanov a občianok Slovenska, na úkor samospráv aj životného prostredia. Bez diskusie budú môcť vystavať nielen diaľnice či železnice, ale podľa všetkého aj priemyselné a energetické závody, zariadenia pre výskum a vývoj a mnohé iné," skonštatovala poslankyňa parlamentu Tamara Stohlová z Progresívneho Slovenska.

image

Volebný model: Koalícia slabne, Danko by bol mimo parlamentu

Poslanec Národnej rady Michal Sabo poukázal aj na nezodpovedané otázky k stanovovaniu náhrad pre dotknuté osoby. "Pozorne sme si vypočuli vyhlásenie ministra dopravy Ráža, že ide o najtvrdšie možné znenie a je pripravený z neho zľavovať. Dovolíme si teda ďalšiu otázku - odkedy sa tvoria zákony s cieľom handlovať akékoľvek ústupky? Žiadame preto ministra, aby tento návrh zákona z dielne jeho ministerstva bol stiahnutý, prepracovaný a predložený v riadnom legislatívnom konaní," dodal.

Návrh zákona má podľa Ráža spolu s úpravou stavebného zákona výrazne zjednodušiť povoľovacie procesy. Poukázal na to, že  Slovensko je stigmatizované neschopnosťou dostavať strategické investície a niektoré úseky diaľnic a dané legislatívy by to mali zmeniť.

01 - Modified: 2024-04-27 12:39:28 - Feat.: - Title: Mazák je nedôveryhodná osoba. Neviem, či sa nájde koaličná podpora pre Harabina, vraví Michelko 02 - Modified: 2024-04-26 12:55:09 - Feat.: - Title: "Vláda berie ľudom práva." Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách 03 - Modified: 2024-04-26 12:27:39 - Feat.: - Title: PS kritizuje, že návrh k horskej záchrannej službe sa venuje len jednej téme 04 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka 05 - Modified: 2024-04-26 16:30:00 - Feat.: - Title: Ako sa stranám splnili tajné sny
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 09:15