StoryEditor

Ideme odvolávať Danka, avizuje opozícia: Uvidíme, či mu Pellegrini vybaví amnestiu

16.01.2024, 10:26
16.01.2024, 11:34
Autor:
prutprut

Podľa opozičných predstaviteľov polícia pristupovala k Andrejovi Dankovi inak ako k bežným vodičom. Žiadajú jeho koniec vo funkcii a oznamujú ďalšie protesty proti novele Trestného zákona.

Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka požiadal ľudí, aby "opäť prišli na námestia a vytrvali". Pozvánkou na protest je podľa neho aj konanie Andreja Danka. Oznámil, že opozícia bude Danka odvolávať.

"Andreja Danka budeme odvolávať v Národnej rade. Sám nevyvodil zodpovednosť. Uvidíme, či Pellegrini dodrží slová o politickej kultúre alebo zorganizuje amnestiu pre Danka," narážal Šimečka na výroky predsedu parlamentu z predvolebnej kampane. 

Amnestia pre Danka

Podľa opozičných predstaviteľov pristupovala polícia k Andrejovi Dankovi inak ako k bežným vodičom. "Je to papalášizmus najhrubšieho zrna. Dali mu fúkať o 15 hodín neskor," kritizuje Šimečka postup polície. 

Podpredseda Národnej rady a predseda SNS Andrej Danko v noci zo štvrtka na piatok havaroval. Stalo sa tak na jednej zo svetelných križovatiek v bratislavskej mestskej časti Dúbravka na Saratovskej ulici.

image

Šutaj Eštok kritizuje Danka: Mal si splniť povinnosť a zavolať políciu. Politik musí ísť príkladom (rozhovor)

Danko, ktorý sám incident potvrdil, sedel za volantom vozidla, ktoré narazilo do jedného zo semaforov.

Opozičné strany sa v súvislosti s najnovším vývojom kauzy šéfa SNS Andreja Danka zhodujú, že musí vo funkcii podpredsedu parlamentu skončiť. Reagujú tak na fakt, že sa s ním policajti skontaktovali a podrobili ho dychovej skúške na prítomnosť alkoholu v dychu až približne 15 hodín po dopravnej nehode. Skúška dopadla negatívne.

Blokovanie novely

Tri opozičné strany pozvali verejnosť na protest, ktorý sa uskutoční vo štvrtok na Námestí SNP v Bratislave a v iných mestách. Progresívne Slovensko, KDH a SaS vidia ako úspech to, že novela Trestného zákona, ktorá už mala oddnes platiť, ešte nebola schválená v parlamente. Obsahuje okrem iného zníženie trestov za korupciu a zrušenie špeciálnej prokuratúry. 

image

Opozícia ohlásila ďalšie protesty. Koaliční predstavitelia pozývajú ľudí na námestia sami, tvrdí Šimečka

"Vidno, že koalícia je nervózna. Fico sa vyhráža revanšom, Pellegrini chce ustúpiť," povedal Šimečka. "Odkazujem mu, že by ju mal stiahnuť," povedal.

Ústupok koalície?

V aktuálnom znení novely Trestného zákona je ešte priestor na jej vylepšenie. Na spoločnom rokovaní sa na tom včera zhodli predseda parlamentu Peter Pellegrini, minister spravodlivosti Boris Susko a generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Ku konkrétnym návrhom sa vzhľadom na parlamentný proces vedia poslanci podľa Pellegriniho dopracovať medzi prvým a druhým čítaním.

image

Šimečka reaguje na Pellegriniho: Vítame toto precitnutie, len sme šokovaní, že prišlo až po mesiacoch

"Nijako sa tým nemení politický zámer vládnej koalície prísť so zásadnou zmenou filozofie trestného práva, ktoré sa musí priblížiť vyspelým štátom a klásť dôraz na vyššiu náhradu spôsobenej škody. Ak je však možnosť zvýšiť kvalitu prijímaných zákonov, aby neboli žiadne pochybnosti o zachovaní bezpečnosti slovenských občanov, mali by sme ju využiť," povedal šéf parlamentu.

Predseda KDH Milan Majerský označil novelu za hanebnú. "Nepáči sa nám ani občanom Slovenska," povedal. Vyzdvihol účasť na protestoch a tvrdí, že ľudia prišli dobrovoľne. "Nezvážame ich," dodal. KDH bude podľa neho dávať návrhy na úpravu zákona.

"Postup sa podarilo spomaliť," povedal šéf poslancov SaS Branislav Gröhling. Kritizuje rýchle schválenie zákona vládou. Podľa SaS musí vláda hlasy z ulice vypočuť. Na protesty pozval aj voličov koalície. "Ani oni si toto nevybrali, chceme vládu, ktorá sa nestará len sama o seba" tvrdí.

01 - Modified: 2024-01-15 23:18:42 - Feat.: 1 - Title: Financovanie ÚPN by sa malo zmeniť, hovorí Blaha, ktorý je s inštitúciou v spore už niekoľko mesiacov 02 - Modified: 2024-01-15 08:58:58 - Feat.: 1 - Title: Opozícia ohlásila ďalšie protesty. Koaliční predstavitelia pozývajú ľudí na námestia sami, tvrdí Šimečka 03 - Modified: 2024-01-14 14:22:22 - Feat.: 1 - Title: Korčokovi môžu v prezidentskej kampani pomôcť protesty. Raši za nimi vidí politiku
01 - Modified: 2024-04-27 12:39:28 - Feat.: - Title: Mazák je nedôveryhodná osoba. Neviem, či sa nájde koaličná podpora pre Harabina, vraví Michelko 02 - Modified: 2024-04-26 20:14:00 - Feat.: - Title: Dolinková rozhodla, že z Rázsoch bude detská nemocnica, ružinovskú prestavajú. KDH ju chce odvolávať 03 - Modified: 2024-04-26 12:27:39 - Feat.: - Title: PS kritizuje, že návrh k horskej záchrannej službe sa venuje len jednej téme 04 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka 05 - Modified: 2024-04-26 10:47:52 - Feat.: - Title: Vláda zdvihne daň z príjmov, tvrdí SaS. Ficov kabinet má podľa nich zasiahnuť aj do druhého piliera
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 21:56