Peter Visolajský. FOTO: Tasr/marek ChovanFOTO: Tasr/marek Chovan
StoryEditor

Visolajský vyzýva, aby sa zrealizoval projekt nemocnice na bratislavských Rázsochách

12.01.2024, 17:22
Autor:
TASRTASR

šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský zdôraznil, že Slovensko potrebuje národnú univerzitnú nemocnicu.

Lekárski odborári vyzývajú, aby sa zrealizoval projekt novej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách. Zároveň kritizujú zmluvu Ministerstva zdravotníctva k analýze o nemocniciach v Bratislavskom kraji. MZ reagovalo, že chce mať pri rozhodovaní k dispozícii relevantné dáta.

Zdôraznil, že Slovensko potrebuje národnú univerzitnú nemocnicu. "Univerzitná nemocnica je základným kameňom fungujúceho zdravotníctva v každom normálnom a vyspelom štáte," poznamenal šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský na piatkovej tlačovej konferencii. Apeloval na to, aby sa nová nemocnica postavila na Rázsochách.

LOZ zároveň skritizovalo zmluvu medzi rezortom zdravotníctva a spoločnosťou The Boston Consulting Group (BCG) k analýze nemocníc v Bratislavskom kraji. Pýta sa, ako možno zabezpečiť jej nezávislosť, keď ju spolufinancovala sieť nemocníc Penta Hospitals International (PHI), na čo poukázal denník Sme. Tiež prečo je sieť súčasťou riadiaceho výboru analýzy.

Visolajský tiež poukázal na to, že na projekte novej nemocnice dlhodobo pracujú ľudia prepojení na Pentu. Podotkol, že aj z tohto dôvodu sa projekt oneskoruje. Vyzval ministerstvo, aby voči nim vyvodil dôsledky.

LOZ zároveň nerozumie, prečo bola analýza zameraná len na Bratislavský kraj. Pýta sa, či má ministerstvo zámer postaviť lokálnu mestskú nemocnicu namiesto plánovanej národnej univerzitnej.

Ministerstvo zdravotníctva SR v reakcii pre TASR uviedlo, že o nezávislosti spoločnosti BCG nemá pochýb. "Projekt sa pozerá na poskytovanie zdravotnej starostlivosti v Bratislave holisticky, aký je dopyt a ako by mohla na tento dopyt v rôznych modeloch reagovať ponuka - či už štátu, alebo súkromných poskytovateľov," priblížilo.

Rezort podotkol, že aktuálne preberá finálne výstupy analýzy a následne ich plánuje komunikovať. "MZ SR považuje za esenciálne mať pri rozhodovaní sa o budúcnosti nemocničnej starostlivosti v Bratislave, ako aj vo vízii pre najvýznamnejšiu nemocnicu na Slovensku, k dispozícii relevantné, nezávislé a hodnoverné dáta o potrebách, ako aj o možnostiach naplnenia týchto potrieb spolu s príkladmi dobrej praxe zo zahraničia," vysvetlil.

Obdobnú analýzu ako MZ SR podľa ministerstva požadovala aj PHI, pričom o nej nemá bližšie informácie.

"Ako spoločnosť, ktorá na svoje účely obdobnú analýzu považovala za zmysluplnú, sa PHI podieľala na tomto projekte finančne. Vďaka uvedenému faktu bolo možné významne znížiť náklady pre MZ SR," vysvetlil rezort. Podotkol, že členmi riadiaceho výboru boli aj Univerzitná nemocnica Bratislava a Bratislavský kraj.

MZ zároveň zdôraznilo, že prijatie rozhodnutia o národnej univerzitnej nemocnici v Bratislave patrí medzi krátkodobé priority vlády. "Ako avizovala ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD), lokalitu, počty lôžok, ako aj ďalšie detaily súvisiace s výstavbou novej Národnej univerzitnej nemocnice v Bratislave prerokuje najprv s partnermi na zasadnutí vlády, následne bude informovať verejnosť," dodal rezort.

Penta Hospitals Internationals pre TASR potvrdila, že sa ako vlastník a prevádzkovateľ Nemocnice Bory zúčastnila analytického projektu organizovaného rezortom zdravotníctva. Rola PHI bola obdobná ako u iných kľúčových partnerov projektu, a to poskytnutie zdrojov a údajov k spracovávanej problematike, priblížila PR špecialistka Penta Hospitals na Slovensku Bianka Krejčíová.

Sieť nemocníc považuje spoluprácu súkromného a štátneho sektora pri takýchto projektoch za prirodzenú. "Mrzia nás preto špekulácie týkajúce sa ohrozenia objektivity tejto analýzy či rôzne iné domnienky," skonštatovala. Zdôraznila, že analýza na základe získaných dát "len" ponúka alternatívne scenáre, ako by mohla organizovanosť zdravotnej starostlivosti v BSK fungovať do roku 2050. "Veríme, že je preto jasné, že môžeme vylúčiť snahu o akúkoľvek subjektivizáciu v náš prospech," doplnila.

 

01 - Modified: 2024-04-26 20:14:00 - Feat.: - Title: Dolinková rozhodla, že z Rázsoch bude detská nemocnica, ružinovskú prestavajú. KDH ju chce odvolávať 02 - Modified: 2024-04-22 14:20:12 - Feat.: - Title: Šéfom lekárskych odborárov zostáva Visolajský 03 - Modified: 2024-02-22 23:00:00 - Feat.: - Title: „Rázsochy na železniciach“ majú svoju náhradu. Z plánu obnovy budú profitovať trate na juhu (prehľad) 04 - Modified: 2024-02-16 11:18:07 - Feat.: - Title: Pri rozhodovaní o nemocniciach v Bratislave a Martine chýbali vecné podklady, tvrdia kontrolóri 05 - Modified: 2024-02-09 17:07:39 - Feat.: - Title: Miliónový tender: Nemocnicu pod Tatrami obnoví firma, ktorá robila aj na národnej galérii
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 16:01