Peter Olexa FOTO: TASR
StoryEditor

Peter Olexa by mal ostať šéfom TANAP-u až do výberového konania, opozícia iniciuje mimoriadny výbor

12.01.2024, 14:49
12.01.2024, 15:13
Autor:
TASRTASR

Riaditeľ Správy Tatranského národného parku odstúpil z funkcie po medializácii toho, že bol právoplatne odsúdený za pytliactvo chráneného vlka dravého.

Peter Olexa by mal ostať šéfom Tatranského národného parku (TANAP) do výberového konania. Vyplýva to z vyjadrenia ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nominant SNS). Olexa oznámenie o odstúpení z funkcie doručil Tarabovi vo štvrtok 11. januára.

Z funkcie odstúpil

"Keď vyzdravie z choroby, tak sa stretneme a v dohľadnej dobe vypíšem výberové konanie. Nevidím nateraz zmysel, že by som mal na niekoľko týždňov poverovať niekoho iného. Skôr sa dohodnem s ním, aby to do výberového konania potiahol," povedal Taraba.

image

Šéf TANAPu Olexa rezignoval. Dôvodom je pytliactvo

Na margo Olexovho prípadu zastrelenia vlka dravého uviedol, že čin sa stal pred 12 rokmi a vtedy vlk ešte nebol na Slovensku chránený. Dostal za to aj pokutu. Výpis z registra trestov mal podľa Tarabu čistý a ministerstvo nemá právo si pýtať odpisy, a preto nemali odkiaľ vedieť o tomto čine.

Riaditeľ Správy TANAP-u odstúpil vo štvrtok z funkcie po medializácii toho, že bol právoplatne odsúdený za pytliactvo chráneného vlka dravého. Na jeho odchod z postu vyzvali opozičné strany.

Mimoriadny výbor opozície

Opozícia iniciuje mimoriadny Výbor Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie k prípadu Olexu. TASR o tom informovala poslankyňa Tamara Stohlová (Progresívne Slovensko) s tým, že naň pozývajú štátneho tajomníka envirorezortu Filipa Kuffu.

Víta, že Olexa vyvodil zodpovednosť za svoje činy z minulosti a odstúpil. Problémom však podľa Stohlovej zostáva zaangažovanie štátneho tajomníka v celom prípade, keďže ten poveril Olexu vedením TANAP-u.

image

Nový návštevný poriadok TANAP-u prináša viacero kľúčových zmien. Nie všetky sa stretli s pochopením verejnosti

"Kuffa s Olexom bývajú v Spišskom Bystrom, obaja sú tiež poľovníkmi. Považujem za veľmi nepravdepodobné, že by štátny tajomník o usvedčení z pytliactva svojho suseda nevedel. Práve táto otázka bude predmetom mimoriadneho výboru," vysvetlila poslankyňa.

Ak by sa preukázalo, že štátny tajomník o tejto skutočnosti vedel a napriek tomu poveril Olexu riadením národného parku, vyviesť zodpovednosť by mal aj Kuffa, tvrdí Stohlová. Taktiež je podľa nej relevantná aj otázka transparentnosti výberových konaní.

01 - Modified: 2024-04-27 14:57:39 - Feat.: - Title: Rezort životného prostredia chce zaviesť opatrenia na ochranu pobrežných pozemkov 02 - Modified: 2024-04-17 10:28:02 - Feat.: - Title: Taraba dostal úlohu. Má pripraviť novú výzvu na obnovu domov 03 - Modified: 2024-04-16 17:18:28 - Feat.: - Title: Ekológ Kameniar v HNtelevízii: Stav hlucháňa je veľmi zlý, najväčší pokles kopíruje boj proti lykožrútovi 04 - Modified: 2024-04-16 07:31:17 - Feat.: - Title: Nebuď ako Kuffa. Prinášame ti ZOZNAM pravidiel a zákazov v rôznych stupňoch ochrany prírody na Slovensku 05 - Modified: 2024-04-14 06:12:44 - Feat.: - Title: Pre horolezectvo, skialpinizmus a zimnú turistiku bude v TANAP-e platiť uzávera
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 18:19