Premiér Robert Fico. FOTO: Reuters
StoryEditor

Prioritou vlády sú zmeny v trestnom systéme či riešenie cien potravín, vyhlásil Fico

01.01.2024, 18:29
Autor:
TASRTASR

Premiér nerozumie výhradám prezidentky Zuzany Čaputovej k štátnemu rozpočtu.

Prioritami vlády v tomto roku bude udržanie štandardov silného sociálneho a právneho štátu, dokončenie zmien v trestnom systéme či riešenie vysokých cien potravín.

Nerozumie výhradám prezidentky

Avizoval to premiér Robert Fico (Smer) na sociálnej sieti. Nerozumie výhradám prezidentky Zuzany Čaputovej k štátnemu rozpočtu.

"V rokoch 2020 až 2023 sa na Slovensku zneužívalo trestné právo na potláčanie opozície. Ani v roku 2024 však nemôže byť odpoveďou revanš, pomsta, ale prijatie nevyhnutných legislatívnych zmien v trestnom práve, ktoré vyvolávajú dnes toľko politických vášní. Stojím si za názorom, že správnejšie ako vykopávať ráno dvere na bytoch a domoch našich oponentov bez dôkazov ich obviňovať a na mesiace dávať do väzby, je zmeniť Trestný zákon, Trestný poriadok a zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry, aby sa nemohli opakovať prípady vážneho zneužívania moci na politické účely," poznamenal.

Okrem zmien v trestnom systéme chce premiér riešiť vysoké ceny potravín aj vysporiadať sa s témou pandémie ochorenia covid-19.

Víta, že niektorí poslanci zo SNS chcú spracovať kompletné vyhodnotenie, ako predošlé vlády boj s ochorením riadili. Fica zároveň prekvapilo, že prezidentka podpísala štátny rozpočet, no vyjadrila s ním nespokojnosť. "Ak by sme mali prijať rozpočet navrhovaný úradníckou vládou prezidentky, rozosievali by sme po Slovensku chudobu ako mor," podotkol.

Viaceré výzvy

V tomto roku bude podľa Fica čeliť mnohým výzvam aj Európska únia. "Nemáme spoločnú reč v zahraničnej politike," povedal.

V prípade, že štandardné strany v jednotlivých členských krajinách EÚ nenájdu na výzvy odpovede akceptovateľné väčšinou občanov, odpovede podľa neho ponúkne krajná pravica či "rôzni politickí géniovia v tom najhoršom slova zmysle".

Premiér volá po rešpektovaní názorov všetkých ľudí v EÚ. Nesúhlasil by s odobratím práva veta členským štátom v zásadných európskych témach.

Predseda vlády zároveň avizoval, že sa v januári stretne s ukrajinským premiérom na slovensko-ukrajinskej hranici Denysom Šmyhaľom a neskôr aj s nemeckým spolkovým kancelárom Olafom Scholzom v Berlíne.

01 - Modified: 2024-04-26 11:04:40 - Feat.: - Title: Fico plánuje na desaťročie dopredu. Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkej modernizácie 02 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka 03 - Modified: 2024-04-26 09:58:46 - Feat.: - Title: Fico: S Jourovou sme mali veľmi vážny rozhovor. Verím, že jej návšteva zatvorí ústa opozícii 04 - Modified: 2024-04-25 21:48:43 - Feat.: - Title: V Škótsku bude vládnuť menšinový kabinet, premiér vypovedal koalíciu Zeleným 05 - Modified: 2024-04-25 20:06:55 - Feat.: - Title: Španielska prokuratúra odporučila zrušenie vyšetrovania premiérovej manželky. Mala sa dopustiť korupcie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 18:13