Predseda Národnej rady Peter Pellegrini (Hlas-SD). FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Väčšina opozície je slušná, ale "exoti z OĽANO" sa ešte zhoršili, tvrdí Pellegrini

22.12.2023, 11:13
Autor:
TASRTASR

Veľké tempo navrhovaných zmien a množstvo skrátených legislatívnych konaní v parlamente je podľa neho spôsobených neskorým termínom predčasných volieb.

Väčšia časť opozície je slušná, dodržiava pravidlá rokovacieho poriadku a vystupuje s argumentami, ale doslova niekoľko "exotov z OĽANO", ktorí priniesli vulgarizáciu už do predchádzajúceho parlamentu, v tom pokračuje aj po voľbách. V TASR TV to v stredu 20. decembra povedal predseda Národnej rady Peter Pellegrini (Hlas-SD).

Od nového parlamentu očakával väčší spoločný odpor koaličných aj opozičných zákonodarcov voči vulgárnosti, neslušnosti a agresivite niektorých jednotlivcov.

Etický kódex

Skutočnosť, že sa opoziční aj koaliční zástupcovia na poslaneckom grémiu zhodli na potrebe začať práce na Etickom kódexe poslanca Národnej rady, vníma Pellegrini pozitívne, zároveň však konštatuje, že ak by v parlamente nevznikali problémy, žiadny kódex by potrebný nebol.

image

Matovičovci chcú odvolávať Pellegriniho. Vedome porušil zákon, tvrdí Grendel

V porovnaní s predvolebným parlamentom aktuálny podľa Pellegriniho funguje štandardnejšie. "Je pevne rozdelená vládna väčšina a opozičná menšina, nehrozia nám tu ad hoc spojenectvá. Zatiaľ všetko, čo vládna koalícia navrhla schváliť, pri hlasovaní hladko prešlo," pripomenul.

Veľké tempo navrhovaných zmien a množstvo skrátených legislatívnych konaní v parlamente je podľa neho spôsobených neskorým termínom predčasných volieb. "Keby boli voľby 24. júna, nemusí ísť v skrátenom legislatívnom konaní nič. Uvidíte, že na budúci rok sa legislatívny proces upokojí," doplnil Pellegrini.

"Neférová" kritika

Za krátky čas od volieb podľa neho ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) stihla zastaviť zle rozbehnutú optimalizáciu siete nemocníc, ktorá by od januára viedla k zrušeniu viacerých pôrodníc.

Pripomenul, že dôchodcovia dostali o 300 eur zvýšený 13. dôchodok, podarilo sa garantovať ceny elektrickej energie a plynu na budúci rok a bolo schválené aj riešenie pre ľudí, ktorých ohrozia výrazne zvýšené úroky na hypotékach.

Opozičnú kritiku opatrení vníma ako neférovú. "Ako keby s marazmom, chaosom a neporiadkom, ktorý v štáte vznikol za tri a pol roka, nemali nič. Títo páni sú zodpovední za prepad životnej úrovne, pokles HDP, obrovské zadlženie, chudobnenie ľudí," tvrdí Pellegrini.

image

Opozícia namieta ukončenie rozpravy o rozpočte, SaS zváži ústavnú sťažnosť

Za štandardizáciu pokladá aj zmeny v trestnom zákone a rušenie Úradu špeciálnej prokuratúry. Cieľom podľa neho nie je "ututlávanie" rozbehnutých prípadov, ale ukončenie boja medzi inštitúciami.

"Chceme upokojiť situáciu v bezpečnostných zložkách a štandardizovať naše bezpečnostné prostredie tak, ako ho majú v Nemecku, Švédsku a inde," skonštatoval. Pripomenul, že podľa generálneho prokurátora Maroša Žilinku budú môcť doterajší prokurátori ÚŠP pokračovať v práci na svojich prípadoch.

Za výzvy na budúci rok považuje zlepšenie čerpania eurofondov, pružnejšie verejné obstarávania aj zavedenie plnohodnotného 13. dôchodku. "Veľkou témou hneď od januára budú ceny potravín," uzavrel Pellegrini.

01 - Modified: 2023-12-22 10:12:01 - Feat.: 1 - Title: Matovičovci chcú odvolávať Pellegriniho. Vedome porušil zákon, tvrdí Grendel 02 - Modified: 2023-12-21 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Zrušenie špeciálnej prokuratúry sa dotkne poslancov aj oligarchov, do polovice januára sa to zrejme nestihne 03 - Modified: 2023-12-21 22:12:27 - Feat.: 1 - Title: Opozícia namieta ukončenie rozpravy o rozpočte, SaS zváži ústavnú sťažnosť
01 - Modified: 2024-05-03 11:20:56 - Feat.: - Title: Cigániková nechápe správanie PS v opozícii. Veľmi sa im divím, že tam stáli, hovorí v HNtelevízii 02 - Modified: 2024-05-02 09:40:44 - Feat.: - Title: Dolinková by mala čeliť odvolávaniu, opozícia odovzdala podpisy 03 - Modified: 2024-05-01 11:23:00 - Feat.: - Title: Budem robiť všetko pre to, aby Slovensko bolo plnohodnotným členom EÚ, vyhlásil Pellegrini 04 - Modified: 2024-04-30 14:58:12 - Feat.: - Title: Opozícia spochybňuje dôvody odvolávania členov súdnej rady, Gašpar namieta 05 - Modified: 2024-04-30 12:08:28 - Feat.: - Title: Opozícia žiada stiahnutie zmien pri neziskovkách. Angažovaných ľudí budeme brániť, avizuje Plaváková
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
03. máj 2024 17:21