Bývalý šéf polície Štefan Hamran. FOTO: TASR/Martin Baumann 
StoryEditor

Hamran sa rozhodol. Za prezidenta kandidovať nebude, zvažuje, že sa stiahne z verejného života

21.12.2023, 10:51
Autor:
pebpeb

Bývalý šéf polície naznačil možnosť svojej kandidatúry na post prezidenta v minulom týždni.

Bývalý policajný prezident Štefan Hamran nezasiahne do súboja v prezidentských voľbách. Potvrdil to v rozhovore pre denník Sme.

"Podľa mňa človek, aby kandidoval za prezidenta, na to musí mať nejaký životný príbeh, ktorý ho predurčuje k tomu, aby sa uchádzal o takýto post. Musí byť o tom vnútorne presvedčený a musí si v tej pozícii vedieť predstaviť budúcnosť. To, že si to vedia predstaviť ľudia, ktorých si vážim, to nestačí. Ja sám musím byť o tom presvedčený a ja o tom presvedčený nie som," povedal Hamran.

Exšéf polície otvoril možnosť svojej kandidatúry minulý týždeň. Vtedy sa vyjadril, že ho k tomu vedú témy, ktoré by podľa neho mali byť v kampani určujúce, a ktoré jeho možný protikandidát Ivan Korčok až tak neotvára.

image

Bývalý šéf polície Štefan Hamran rozmýšľa nad kandidatúrou na prezidenta

Podľa Denníka N si mal zaregistrovať webovú doménu prezidenthamran.sk, hamran24.sk a stefanhamran24.sk.

Hamran v súčasnosti zvažuje viacero alternatív, ale politika je na poslednom mieste. "Tá úplne najpravdepodobnejšia je stiahnuť sa úplne z verejného života. Rodina si veľmi nepraje, aby som nejako experimentoval vo verejnom živote," hovorí pre Sme.

ANKETA
Koho budete voliť za prezidenta?

Hamrana odvolal z pozície policajného prezidenta ešte v októbri minister vnútra Matúš Šutaj Eštok tri dni pred tým, než mal odísť do civilu.

Medzi najvážnejších kandidátov na post hlavy štátu podľa prieskumov patria Ivan Korčok a Peter Pellegrini. Druhý menovaný však kandidatúru ešte oficiálne nepotvrdil, k tejto otázke sa vyjadrí až v januári.

image

Jasné výhody kandidáta Hamrana

Do súboja o prezidentské kreslo sa pridal aj šéf strany Aliancia Krisztián Forró, bývalý minister zahraničných vecí Ján Kubiš, zakladateľka Iniciatívy za vymazaných rodičov Beáta Janočková, ústavný právnik Ján Drgonec či bývalý sudca Štefan Harabin.

Voľby sa majú konať na jar v roku 2024. Funkčné obdobie prezidentky Zuzany Čaputovej sa končí 15. júna 2024. Čaputová avizovala, že o funkciu sa nebude opätovne uchádzať.

01 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 02 - Modified: 2024-04-19 14:28:02 - Feat.: - Title: Už žiadna bagetejšn. Attila Végh doplatil na svoje ostré vyjadrenia, spoluprácu s ním nepredĺži ani známa bagetáreň 03 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 04 - Modified: 2024-04-15 15:25:58 - Feat.: - Title: Bugár v HNtelevízii: Korčok si to u Maďarov pokazil dávno pred voľbami. Stačiť mohlo jedno vyjadrenie starostu 05 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. máj 2024 18:32