StoryEditor

Šimečka, Sulík a Majerský ohlásili ďalší protest v Bratislave. Demonštrácie chcú preniesť aj do iných miest

08.12.2023, 14:18
08.12.2023, 15:28

Strany Progresívne Slovensko, KDH a SaS oznámili dátum ďalšieho veľkého protestu. Opozičné subjekty sa pri novele o zrušení špeciálnej prokuratúry rozhodli pre spoluprácu.

Opozičné strany oznámili ďalšie protesty proti plánom kabinetu Roberta Fica. Vláda pripravuje zmenu, ktorá zahŕňa aj zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry. Tvrdia, že ide o "rozklad právneho štátu".

Na prvom proteste, ktorý sa uskutočnil vo štvrtok, sa zúčastnili podľa organizátorov "tisícky ľudí". Zhromaždenia plánujú organizovať, kým vláda od plánu neustúpi. 

"Je tu silná vôla verejnosti, aby vláda Roberta Fica ukončila útok na právny štát na Slovensku," povedal dnes predseda PS Michal Šimečka s tým, že napriek tomu, že protest bol zvolaný narýchlo s dostavilo "veľmi veľa ľudí". "Fico sa prerátal," dodal.

Podľa Márie Kolíkovej z SaS je kľúčové, aby protesty pokračovali. "Toto nemôže vláda robiť. Rozbije to celý právny systém," povedala. "Nevieme rokovať o tom, čo sa chystá," tvrdí. 

Opozícia podľa nej nemá možnosť dať námietku. "Nie je tu ani minister, aby sme sa s ním mohli rozprávať," povedala.

Pokračovanie v protestoch

Dnes strany Progresívne Slovensko, KDH a SaS oznámili dátum ďalšieho veľkého protestu. "Musíme sa vzbúriť, len takto tomu, čo sa vláda chystá urobiť, dokážeme zabrániť," povedala Kolíková.

"Po včerajšom zhromaždení pred Úradom vlády sme sa dohodli na ďalšom spoločnom postupe. Najbližší veľký protest bude už v utorok o 18:00, na Námestí slobody v Bratislave,"  informujú vo vyhlásení.

image

Generálna prokuratúra sa vyjadrila k vládnemu návrhu, ktorý zruší Lipšicov úrad

Protesty by mali pokračovať po celom Slovensku, aj mimo Bratislavy. Už teraz opozícia ohlásila zámer čoskoro sa zisť aj v iných mestách. "Nedovolíme Robertovi Ficovi, aby uniesol právny štát na Slovensku," tvrdia.

Tri opozičné strany plánujú prizvať na spoločné vyjadrenie nesúhlasu aj ďalších politických partnerov. "Musíme ťahať za jeden povraz," povedal včera na proteste predseda PS Michal Šimečka.

Predseda KDH vyjadril ľútosť nad tým, že sa pod protesty nepodpísala celá opozícia. "Sme tu ale tieto tri strany," povedal.

"Po vete prezidentky, ak bude Ústavný súd konzistentný, môže dôjsť k zablokovaniu novely," povedal Majerský a vyzval vládnu koalíciu, aby "spomalila".

Igor Matovič vyzval trojicu opzičných strán, aby dali počas protestov na pódiu miesto aj jeho strane. "Ak ma tam nechcete, dajte priestor aspoň strane," povedal dnes počas tlačovej konferencie. 

Michal Šimečka zopakoval, že chce spolupracovať aj s inými politickými stranami, pri Matovičovom Slovensku hovorí o nutnosti diskusie. 

KDH tvrdí, že boli za to, aby "tu boli všetky štyri politické strany". 

Blokovanie novely

"Využijeme každý jeden politický nástroj, vieme sa spojiť a keď bude treba, budeme vás volať na ďalšie a ďalšie zhromaždenia," dodal.

Šimečka potvrdil, že ak zákon prejde, podá hnutie podnet na Ústavný súd. "Súhlasím s pani prezidentkou," povedal. 

Opoziční lídri nazvali protesty "Zastavme ich", čím narážajú na dlhodobú kritiku, ktorú opozícia prejavuje voči plánom Ficovho kabinetu v oblasti spravodlivosti. 

image

Špeciálna prokuratúra by mala zaniknúť v januári: Koalícia mení zákon narýchlo a opozícia plánuje protesty

Rušenie špeciálnej prokuratúry kritizuje aj Európska únia, ktorá už vyzvala vládu na ustúpenie od zámeru a kritizuje, že parlament o novele rokuje v skrátenom legislatívnom konaní. 

Ostrá kritika

Plánovanú zmenu dnes ostro kritizovala aj prezidentka Zuzana Čaputová. Prekáža jej najmä fakt, že takto závažné zmeny sú presadzované v zrýchlenom režime.

"Takýto krok sa javí ako politický zásah do prokuratúry," povedala Čaputová a spomenula vyjadrenia členov koalície, pričom naznačila, že môže ísť o odstránenie konkrétnych ľudí z funkcií.

image

Čaputová bude zrušenie špeciálnej prokuratúry vetovať. Pravdepodobne by sa obrátila aj na Ústavný súd

"Neviem si predstaviť, že by som nesmerovala k uplatneniu práva veta," povedala Čaputová, ktorá má v pláne zákon zastaviť, ak by ho parlament schválil. Pripustila aj možnosť podania podnetu na Ústavný súd. "Som zvedavá, ako sa dá ústavno-právne ustáť vyňatie ochrany policajtov spod ochrany oznamovateľov. Sú to rozhodnutia, ktoré už boli vydané," povedala. 

Vládny kabinet odobril zrušenie ÚŠP. Kauzy, ktoré rieši, majú prejsť do agendy krajských prokuratúr. Vyplýva to z návrhu novely trestného zákona, ktorou sa menia viaceré právne normy. Kabinet odsúhlasil, aby sa navrhovaná legislatíva prerokovala v skrátenom legislatívnom konaní.

Kompetenčný zákon

Opozícia kritizuje aj vládny kompetenčný zákon, ktorý bude parlament schvaľovať opäť v skrátenom legislatívnom konaní. "Je to snaha o ovládnutie niektorých inštitúcií," povedala Mária Kolíková z SaS. "Pri konsolidácii nedáva nové ministerstvo za sto miliónov zmysel," dodala.

Podľa Progresívneho Slovenska je dôvodom na zmenu zákona "vyhovenie strane SNS vytvorením nového ministerstva". 

Kolíková spomenula aj uniknuté informácia od Tibora Gašpara, ktorý má podľa nej "záujem stať sa šéfom SIS". "Napriek tomu, že je obžalovaný," tvrdí.

KDH vidí problém v skrátenom konaní. "Tento návrh nič dobré pre šport neprináša. Z inštitúcii robíme orgány štátnej správy," tvrdia. Kresťanskí demokrati sú pripravený aj v tejto veci podať podnet na Ústavný súd.

01 - Modified: 2023-12-08 13:54:25 - Feat.: 1 - Title: Čaputová bude zrušenie špeciálnej prokuratúry vetovať. Pravdepodobne by sa obrátila aj na Ústavný súd 02 - Modified: 2023-12-07 17:55:35 - Feat.: 1 - Title: "Sú nás tu tisíce." Opozícia protestovala kvôli Ficovým plánom pred Úradom vlády 03 - Modified: 2023-12-07 13:49:59 - Feat.: 1 - Title: Generálna prokuratúra sa vyjadrila k vládnemu návrhu, ktorý zruší Lipšicov úrad
01 - Modified: 2024-04-22 11:20:09 - Feat.: - Title: V novelách zákonov o investíciách, EIA a obstarávaní sú zásadné nedostatky, tvrdí PS a ponúka riešenie 02 - Modified: 2024-04-20 15:00:40 - Feat.: - Title: KDH predstavilo program do Európskeho parlamentu, chce presadzovať silné Slovensko 03 - Modified: 2024-04-20 09:25:30 - Feat.: - Title: "Kto iný, ak nie my?" Proeurópskym protestom v Tbilisi dominovala mládež, odmietajú zákon o zahraničnom vplyve 04 - Modified: 2024-04-19 13:19:16 - Feat.: - Title: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil, reaguje Tomáš na tvrdenia hnutia 05 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 05:13