Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Európske fondy do krajov investovali 120 miliónov eur, spolufinancovali 105 projektov

28.11.2023, 16:59
Autor:
TASRTASR

V Banskobystrickom kraji modernizujú služby vo verejnej doprave, stredné odborné školstvo a podporujú rozvoj sociálnej starostlivosti priamo doma u seniorov.

Z fondov Európskej únie za štyri roky v rámci iniciatívy Catching-up Regions spolufinancovali 105 projektov v celkovej hodnote 120 miliónov eur. Uviedla to na utorkovej záverečnej konferencii vo Vysokých Tatrách Emma Toledano Laredo z Európskej komisie. Dodala, že desiatky ďalších projektov v prospech 2,2 milióna obyvateľov troch slovenských krajov ešte pripravujú.

"Regionálne rozdiely zostávajú pre Slovensko kritickou výzvou. Naša iniciatíva pomohla prekonať konkrétne prekážky rozvoja a urýchliť prípravu projektov prostredníctvom posilnenej spolupráce. Vzhľadom na dôležitosť doterajších investícií a pozitívne dosahy iniciatívy očakávame, že národná úroveň prevezme CuRI do vlastnej réžie," upozornila Toledano Laredo.

Znižovanie regionálnych rozdielov

Prešovský, Banskobystrický a Košický samosprávny kraj  sa v rámci iniciatívy venovali školstvu, marginalizovaným komunitám a znižovaniu regionálnych rozdielov. Najhmatateľnejšie výsledky má podľa kompetentných Prešovský kraj, ktorý vstúpil do iniciatívy ako prvý v roku 2018.

image

Európska únia prepája všetky elektrické siete štátov, spotreba v najbližších rokoch výrazne stúpne

Predseda Prešovského kraja Milan Majerský konkretizoval, že vygenerovali projekty za 180 miliónov eur a v rámci končiaceho sa programového obdobia preinvestovali 70 miliónov eur. "Väčšina šla do modernizácie stredného odborného školstva, v Poloninách sme vybudovali prvé kilometre cyklookruhu Poloniny Trail a snažíme sa zabezpečiť vodu a kanalizáciu v 28 obciach v Sninskom okrese," vymenoval.

V Banskobystrickom kraji modernizujú služby vo verejnej doprave, stredné odborné školstvo a podporujú rozvoj sociálnej starostlivosti priamo doma u seniorov.

Integrácia a zdravotníctvo

"Kľúčovými témami sú pre nás zlepšenie dostupnosti a efektívnosti zabezpečovania zdravotnej starostlivosti, budovanie inovačného ekosystému a prepájanie priemyslu s výskumom a vývojom. Rovnako sa sústreďujeme na zlepšovanie kvality našich stredných škôl a integráciu skupín ohrozených chudobou a sociálnym vylúčením," priblížil predseda kraja Mikuláš Pál.

Ako posledný sa do CuRI v roku 2020 zapojil Košiskcý kraj, jeho predseda Rastislav Trnka uviedol, že sa zamerali na integráciu rómskej menšiny, ktorá žije takmer v polovici zo všetkých obcí v kraji.

"Spolupracujeme s obcami Vtáčkovce, Vítkovce a Jasov, kde zriadili miestne občianske a poriadkové služby. Práve v nich a tiež v meste Trebišov chceme vybudovať nové materské školy s kapacitou 420 miest. Realizujeme tiež dva projekty na odstránenie nelegálnych skládok. V Jasove za 5,8 milióna eur likvidujú 16 500 ton odpadu," upozornil Trnka. Dodal, že najväčším projektom v rámci iniciatívy je vytvorenie Tokajského vzdelávacieho inštitútu vo Viničkách.

Riaditeľka Svetovej banky pre krajiny Európskej únie Martina Wes ocenila, že program má zásadný význam pri znižovaní regionálnych rozdielov a zlepšovaní služieb pre marginalizované komunity, najmä rómske. "Skúsenosti zo Slovenska budeme môcť zdieľať s ďalšími krajinami, ktoré sa snažia pomôcť zaostávajúcim regiónom dobehnúť tie vyspelejšie," skonštatovala.

CuRI je iniciatívou na pomoc dobiehajúcimi regiónom, na Slovensku sa realizuje vďaka spolupráci EK, SB, Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie a samosprávnych krajov.

01 - Modified: 2023-11-24 13:58:56 - Feat.: 1 - Title: Konanie RTVS je problematické. Pôjdeme na to inak, chystáme aj reklamy, vraví poslanec SNS Michelko pre HN 02 - Modified: 2023-11-24 13:30:06 - Feat.: 1 - Title: Pri čerpaní fondov na regionálny rozvoj netreba tlačiť len na vládu, tvrdí europoslanec Peter Pollák 03 - Modified: 2023-11-16 13:14:06 - Feat.: 1 - Title: Medveďa na trhoch strieda býk. Burzy raketovo rastú a s nimi aj výnosy Slovákov
01 - Modified: 2024-05-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Štátne dlhopisy sa majú ľuďom ponúkať masovo. Šéf agentúry pre HN prezradil, o akých podmienkach sa uvažuje 02 - Modified: 2024-05-05 13:21:26 - Feat.: - Title: Čistý zisk investičného konglomerátu miliardára Buffetta prudko klesol, prevádzkový však zaznamenal rekord 03 - Modified: 2024-05-01 12:38:21 - Feat.: - Title: Fico na otázku HN: Druhý pilier neotvoríme, hovoríme niečo iné. Dáme na použitie miliárd konkrétnu ponuku 04 - Modified: 2024-05-03 09:59:25 - Feat.: - Title: Veľký vaječný biznis finančníkov zo Sandberg Capital má pokračovanie. V hre sú milióny eur 05 - Modified: 2024-04-25 12:29:07 - Feat.: - Title: Investovať či neinvestovať do zlata? To je otázka
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
07. máj 2024 01:17