Zľava doprava Peter Pellegrini, Robert Fico a Andrej Danko. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Prvý povolebný prieskum: Súčasná vláda by nevznikla, Uhríkova Republika by sa dostala do parlamentu

13.11.2023, 15:27
Autor:
dušudušu

Do parlamentu by sa dostalo až osem strán, pričom všetky tri aktuálne vládnuce strany by získali nižší počet poslaneckých mandátov.

Podľa prieskumu spoločnosti Ipsos, zameraného na povolebné preferencie, by sa sa dnes voliči rozhodovali veľmi podobne ako v deň volieb, napriek tomu by však nastali dve významné zmeny.

Súčasná vládna koalícia v zložení Smer, Hlas a SNS by nemohla vzniknúť – potrebovala by nájsť ďalšieho partnera –, zatiaľ čo hnutie Republika by sa tentoraz prebojovalo do parlamentu.

VIDEO: Smer, Hlas a SNS podpísali koaličnú dohodu

Smer-SD, Hlas-SD a SNS podpísali koaličnú dohodu. VIDEO: TASR

Výsledky prieskumu dnes zverejnil Denník N spolu s komentárom Jakuba Hankovského, riaditeľa agentúry Ipsos.

Stupne víťazov ostávajú rovnaké

Najsilnejšia trojica Smer, Progresívne Slovensko a Hlas sa nielenže nemení, dokonca bol u každej zmienenej strany zaznamenaný mierny nárast voličskej podpory.

Za Hlasom by sa výraznou stratou objavila trojkoalícia Igora Matoviča – Slovensko, Za ľudí a Kresťanská únia. Podľa prieskumu by trojlístok v týchto dňoch získal sedem percent, tým pádom si od konania volieb pohoršil.

Na ďalších priečkach by figurovala SaS s vyše šiestimi percentami, za ňou mimoparlamentná Republika a opozičné KDH, obe zhodne s 5,8 percentami. Hranicu piatich percent – potrebnú na prekročenie brán parlamentu – by ešte prekonala SNS (5,1 percenta), ktorá je v súčasnosti členom vládnej koalície.

Do parlamentu by sa tak dostalo až osem strán, pričom všetky tri aktuálne vládnuce strany by získali nižší počet poslaneckých mandátov. Spoločný zisk by predstavoval 75 parlamentných kresiel, čo znamená, že by nedokázali vytvoriť vládu, keďže nevyhnutná parlamentná väčšina predstavuje o jedno kreslo viac.

image

Ako oceľová guľa na nohe. Kto je najväčším problémom slovenskej opozície?

Matovič zmiatol svojich priaznivcov

Najväčší pokles voličskej podpory zaznamenalo hnutie Slovensko – pred voľbami známe ako OĽaNO. „Nedozvieme sa, či neklesli aj preto, že stratili časť voličov, alebo ide len o efekt zmeny názvu, ale ten je jednoznačný,“ vyjadril sa pre Denník N riaditeľ Ipsosu Jakub Hankovský. Nie je vylúčené, že istá časť voličov zmenu názvu dosiaľ nezaregistrovala.

„Mohol nastať aj efekt, že keď niekto nevidel názov OĽaNO a nezaznamenal zmenu názvu, vybral si v dotazníku niečo iné,“ upresnil Hankovský. Zaujímavejšie zmeny podľa neho nastali v prípade SNS, ktorá stratila časť podporovateľov na úkor Smeru.

U mimoparlamentných Demokratov nenastala výraznejšia zmena – opäť by získali približne tri percentá hlasov –​, Ipsos však podotkol, že strana si napriek tomu v istom ohľade polepšila. Agentúra totiž skúmala aj širší potenciál podpory, vďaka čomu zistila, že ako druhú či tretiu voľbu tentoraz uvádza KDH o poznanie viac voličov ako predtým.

image

Vyššie dane, pomoc s drahými energiami, rýchlejšie diaľnice. Čo sľubuje nová vláda (veľký prehľad)

Spoločnosť Ipsos realizovala prieskum v období medzi druhým a siedmym novembrom. Prebiehal prostredníctvom internetových internetových dotazníkov na vzorke 1 021 respondentov. 

Agentúra minimalizuje efekt chýbajúcich zástupcov občanov, ktorí nevyužívajú internet, vážením výsledkov na základe ekonomického statusu a príjmu, ale aj minulého volebného správania.

01 - Modified: 2023-11-13 14:12:31 - Feat.: 0 - Title: Streaming? Nie je to náš biznis model a ani sen, tvrdí producent Rudolf Biermann 02 - Modified: 2023-11-13 14:00:00 - Feat.: 1 - Title: Ako oceľová guľa na nohe. Kto je najväčším problémom slovenskej opozície? 03 - Modified: 2023-12-13 15:58:40 - Feat.: 0 - Title: Exkluzívne: Prinášame podrobnosti a fotky z natáčania vianočnej rozprávky RTVS 04 - Modified: 2023-11-13 13:00:00 - Feat.: 0 - Title: Počet vrážd transrodových ľudí vo svete stále stúpa. Do najnovšej výročnej správy sa prvýkrát dostalo aj Slovensko 05 - Modified: 2023-11-13 13:05:00 - Feat.: 0 - Title: Podpredseda europarlamentu Hojsík pre HN: Európa má obavy, kadiaľ sa Slovensko vyberie. Pridáme sa k Maďarsku?
01 - Modified: 2024-04-27 08:36:15 - Feat.: - Title: Väčšina Rakúšanov považuje vlastníctvo automobilu za dôležité, ukázal prieskum 02 - Modified: 2024-04-25 09:41:32 - Feat.: - Title: Najpočúvanejším rádiom je Expres. Má aj najväčší podiel na trhu, ukázal prieskum 03 - Modified: 2024-04-24 13:18:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Eurovoľby by jednoznačne vyhralo Progresívne Slovensko 04 - Modified: 2024-04-23 14:01:19 - Feat.: - Title: Na Slovensku podniká takmer trikrát viac mužov, ako žien 05 - Modified: 2024-04-21 12:03:14 - Feat.: - Title: Prieskum: Najnižšiu dôveru spomedzi členov vlády má Šimkovičová. Hneď za ňou skončil Fico
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 12:17