StoryEditor

Korčok vyzbieral podpisy a vydáva sa na turné po krajine. Pellegrini by bol silný súper, priznal

07.11.2023, 11:07

Ivan Korčok povedal, že síce rešpektuje tradície, na ktoré poukazuje súčasná vláda, ale naša kultúra podľa neho nesmie byť izolovaná.

Ivan Korčok na dnešnej tlačovej besede potvrdil, že už vyzbieral 15-tisíc podpisov, ktoré potrebuje ako prezidentský kandidát. Podotkol, že momentálne disponuje viac ako dvojnásobným množstvom potrebných podpisov a poďakoval všetkým, ktorí ho podporili.

Šéfa Hlasu a predsedu parlamentu Petra Pellegriniho, ktorý môže taktiež kandidovať na prezidentský post, Korčok podľa svojho vyjadrenia vníma ako silného súpera. Dodal, že ku každému kandidátovi bude pristupovať s rešpektom a dúfa, prezidentské voľby budú férovou súťažou.

Diplomat a politik Korčok zároveň avizoval turné po krajine, ktoré považuje za prvú fázu svojej prezidentskej kampane. Bude na ňom pokračovať v zbere podpisov a viesť dialóg s občanmi.

image

Aké sú Pellegriniho prezidentské šance?

Turné po Slovensku

Svoju púť po krajine Korčok začína v stredu 8. novembra v Žiline, pokračovať bude deň nato v Dunajskej Strede. Ďalšími zastávkami budú Považská Bystrica, Trenčín či Banská Bystrica, pričom v teréne bude podľa svojich slov až do konca tohto roka.

V rámci verejných vystúpení by mal oznámiť tézy svojho programu – a to ako v kontexte zahraničnej, tak aj domácej politiky. Naznačil, že jednou z ústredných tém bude dobudovanie štátu.

Zdôraznil, že ako kandidát na post hlavy štátu sa bude venovať vlastenectvu. Táto téma sa podľa neho vytratila z politického slovníka a narábajú s ňou iba politici, ktorí ju dezinterpretujú, príp. interpretujú veľmi nejasne. V záujme vlasteneckej osvety bude Korčok taktiež vydávať vlastný podcast, v ktorom sa objavia viacerí hostia. Upresnil, že má pripravených niekoľko dielov.

„Moderné vlastenectvo je téma, ktorá si zaslúži pozornosť a ku ktorej sa hlásim,“ vyjadril sa Korčok a doplnil, že vlastenectvo vníma ako prostriedok, ktorý by mohol stmeliť roztrieštenú spoločnosť.

Pripomenul, že zostáva nezávislým, občianskym kandidátom, avšak ak mu ktorákoľvek strana vyjadrí podporu, je ochotný nadviazať dialóg.

image

Pellegrini otočil ohľadom prezidentskej kandidatúry. Môžem priznať jednu vec, hovorí

Kultúra ako kľúčový element

Niekdajší minister zahraničných vecí sa vyjadril aj k súčasnej vláde, ktorej zatiaľ nebola vyslovená dôvera. Zdôraznil, že súčasná vládna koalícia sa opiera o demokratické hlasovanie a nespochybniteľnú parlamentnú väčšinu. Pripomenul, že vo voľbách bol odovzdaný druhý najvyšší počet hlasov v histórii krajiny.

Prvé kroky vlády – vrátane zmien v policajnom vedení – Korčok odmietol podrobnejšie komentovať. Poukázal na to, že výmeny osadenstva vo vedúcich pozíciách sú štandardným prvkom nastupujúcej vlády a aktuálnych nominantov nechcel hodnotiť, keďže zatiaľ podľa jeho mienky nemali možnosť prejaviť sa. Ak sa dopustia protiprávneho konania, podľa Korčoka by na to mali najprv reagovať príslušné inštitúcie.

V reakcii na novinársku otázku, ktorá odkazovala k vyjadreniam ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej, Korčok povedal, že kultúru vníma ako kľúčový element štátu. Upresnil, že síce rešpektuje tradície, na ktoré poukazuje súčasná vláda, ale naša kultúra by podľa neho mala byť otvorená akýmkoľvek vplyvom.

„Izolovať kultúru, to je cesta do slepej uličky,“ vyjadril sa a zdôraznil, že pri svojom tvrdení vychádza z vlastných znalostí a kultúrnych skúseností, kontaktu s umelcami i mladými ľuďmi. „Neverím na uzatváranie kultúry do škrupulí,“ doplnil.

01 - Modified: 2024-04-21 14:17:58 - Feat.: - Title: Korčoka chcú vo svojej strane sulíkovci aj PS. Ďalšieho kandidáta Hlasu na post šéfa parlamentu už nepodporia 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-15 15:25:58 - Feat.: - Title: Bugár v HNtelevízii: Korčok si to u Maďarov pokazil dávno pred voľbami. Stačiť mohlo jedno vyjadrenie starostu 04 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 05 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 21:37