StoryEditor

Ódorov posledný odkaz. Novej vláde poslal jasnú správu, o svojej budúcnosti sa zatiaľ nerozhodol

18.10.2023, 14:35
Autor:
TASRTASR

Sledujte brífing na Úrade vlády.

Vláda odborníkov nechcela len svietiť a kúriť. Ministri počas piatich mesiacov nechceli byť len štatistami. Na tlačovej konferencii to uviedol premiér Ľudovít Ódor.

Upozornil, že jeho vláda vstupovala do ťažkého obdobia bez dôvery parlamentu s chýbajúcimi financiami a v predvolebnom období.

Pokoj, odbornosť, výsledky

Vládu odborníkov podľa Ódora charakterizovali slová, ako pokoj, odbornosť a výsledky. "Dôvera vo vládu narástla za posledné obdobia. Takisto aj nedôvera klesla a je najnižšia medzi všetkými vládami, ktoré sme tu mali. Polícia aj armáda si užívajú vysokú dôveru ľudí," skonštatoval.

V prípade dosiahnutých úspechov Ódor spomenul zabráneniu prepadu veľkého množstva eurofondov, opatrenia proti vysokej cene energií, progres pri implementácii plánu obnovy, adresnú pomoc v sociálnej oblasti.

Ďalej vyzdvihol finančnú motiváciu pre skvalitnenie vysokých škôl, pomoc základným školám, pokračovanie v reforme súdnictva i modernizáciu obranných spôsobilostí štátu.

Pripomenul ochranu farmárov pred negatívnymi dôsledkami dovozu ukrajinského obilia, taktiež zonáciu prírodných území i napredovanie v likvidácii environmentálnych záťaží. V oblasti zdravotníctva vidí predseda vlády úspech v zlepšení jeho stavu a dofinancovania a prijatie ozdravného plánu Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

Nechávajú podnety

Novej vláde nechávajú idey a podnety pre oblasti ozdravenia verejných financií, udržania talentov na Slovensku, efektívnejšieho čerpania eurofondov i sociálnej pomoci.

Premiér spomenul aj záležitosti, ktoré sa nepodarili vláde presadiť. Za situáciou v prípade pediatrov, riešenia migrácie i potrebných zmien v Trestnom zákone vidí absenciu podpory v parlamente. Mrzí ho, že vláda bola vťahovaná do predvolebného boja. Napriek tomu podľa Ódora neodchádzajú členovia jeho kabinetu zatrpknutí.

"Aspoň o kúsok sme posunuli Slovensko dopredu, ukázali sme, ako sa to dá riešiť inak, ako sa to dá riešiť odborne," podotkol. Novej vládnej garnitúre odkazuje, aby sa namiesto rozdeľovania spoločnosti a hľadania vinníkov zaoberala spôsobmi ako sa v spoločnosti spájať.

Vo svojej budúcnosti zatiaľ nemá "celkom jasno". "Uvidíme, čo prinesie život. Zatiaľ nehovorím nie na žiadne moje ďalšie smerovanie. Chcem si nechať pár týždňov voľno a potom a rozhodnem," dodal premiér. Nevylúčil politickú kariéru, aj keď to považuje za menej pravdepodobné.

01 - Modified: 2024-01-24 13:34:23 - Feat.: - Title: Ódor povedie kandidátku PS do eurovolieb: Ťažko sa mi na to pozerá, agresívny hranatý valec ničí všetko​ 02 - Modified: 2023-12-01 08:40:14 - Feat.: - Title: Tohtoročné výmeny vlád nás stoja viac než 300-tisíc eur, časť Ódorových exministrov dá peniaze na dobročinnosť 03 - Modified: 2023-11-27 18:30:00 - Feat.: - Title: O tom, či sa vráti expremiér Ódor do politiky s Čaputovou, o raste ceny piva a biznise s prascami (Brífing HN) 04 - Modified: 2023-11-24 14:58:55 - Feat.: - Title: Ódor pre HN: Fico mal vždy marketing za nízke náklady, výdavky na sociálny štát výrazne narástli za Matoviča 05 - Modified: 2023-11-16 08:14:32 - Feat.: - Title: Aj nové ministerstvo, aj „stará“ agentúra. Slovakia Travel má robiť reklamu cykloturistike
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 02:04