Prezident Policajného zboru Štefan Hamran. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Hamran poskytol detaily o akcii Vírus: V kauze ide o 74 miliónov eur, zadržali 17 ľudí aj investičné zlato

19.09.2023, 11:41
19.09.2023, 17:01
Autor:
prutprut

Obvinenie bolo dnes vznesené voči 16 fyzickým a dvom právnickým osobám. Dnes od šiestej ráno príslušníci NAKA zatýkali na celom Slovensku, zadržaných je 17 osôb.

Policajný prezident Štefan Hamran dnes informoval o kauze Vírus, v rámci ktorej dnes skoro ráno kriminalisti zadržali viacero vplyvných funkcionárov. Celkovo obvinili 16 osôb a dva právnické subjekty.

V rámci akcie Vírus NAKA vyšetrovala obdobie rokov 2013 až 2020. Podľa Policajného zboru bola spôsobené škoda minimálne 74 miliónov eur. "Korupcia spôsobuje, že štát nie je schopný rozvoja," povedal Hamran. 

Štefan Hamran informuje o obvinených a zadržaných v korupčnej kauze Vírus, ktorá zahŕňa významných predstaviteľov Vojenskej správy. VIDEO: FB/Polícia Slovenskej republiky

Prezident policajného zboru tvrdí, že dôkazov je dosť a uspejú s nimi. "My sme dnes presvedčení, že prípad dostaneme pred súd," povedal. 

Zmarená kontrola

Hamran spomína skutočnosti a podnety, na základe ktorých bolo dôvodné podozrenie na ekonomickú trestnú činnosť v rámci vojenského spravodajstva. "Dostávali sme podnety aj z Národného kontrolného úradu," povedal. Dodáva, že im aj kontrolórom bolo bránené vo vyšetrovaní tejto kauzy. "Kontrola nepreukázala, že sa s finančnými prostriedkami narába efektívne," dodal.

image

Akcia Vírus: NAKA obvinila podnikateľa Michala Gučíka a exšéfov vojenských tajných

Dnes od šiestej ráno príslušníci NAKA zatýkali na celom Slovensku, zadržaných je 17 osôb. Trinásť z nich je obvinených a štyria sú podozriví. "Chýbajú nám štyri osoby, ktoré pracujú v zahraničí," povedal.

Vysokí funkcionári

Dnes bol zadržaný Ľubomíra Skuhra, ktorý bol riaditeľom Vojenského spravodajstva v rokoch 2013 až 2016 za obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. 

Bývalý riaditeľ z rokov 2016 až 2020 Ján Balciar je obvinený z rovnakého zločinu, zadržaný však zatiaľ nebol. Bývalý vysoký funkcionár Vojenského obranného spravodajstva Daniel J. je obvinený za obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a za legalizáciu výnosu z trestnej činnosti. 

image

Z pohľadu polície je prípad nezvestnej študentky objasnený, tvrdí Hamran

Zadržaný bol aj člen predstavenstva obchodnej spoločnosti so skratkou F. T. Tomáš S. za obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku.

Za obzvlášť závažný zločin legalizácie výnosu z trestnej činnosti bol zadržaný bývalý generálny riaditeľ spravodajskej televízie Michala Gučíka. Za rovnaký zločin bol zadržaný aj účtovník Edmund P.

Zadržané milióny

Zadržaný bol aj bývalý prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Martin Kohút za obzvlášť závažný zločin legalizácie výnosu z trestnej činnosti.

Ďalších deväť obvinených osôb označil Štefan Hamran ako biele kone. Mali si na svoje bankové účty nechať posielať výnosy z trestnej činnosti, ktoré potom odovzdávali podozrivým. Štyri podozrivé osoby sú zatiaľ bez obvinenia. 

Spoločnosti F. T. je obvinená z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Firma S. A. je obvinená za obzvlášť závažný zločin legalizácie výnosu z trestnej činnosti.

image

Uzavrieť hranicu s Maďarskom je nemožné, nemáme na to personál, tvrdí Hamran

Bolo zaistených 101 utajovaných listín, ako aj investičné zlato, mince a finančná hotovosť vo výške 326-tisíc eur. Polícia má v rukách aj luxusnú limitovanú edíciu škótskej whiskey v hodnote 26-tisíc eur. 

Na bankových účtoch zadržali v jednej banke 1,1 milióna eur a v druhej šesť miliónov eur, právnická osoba mala na účte päť miliónov. Z nehnuteľností padli do rúk polície byty v hodnote 400-tisíc eur a pol milióna. Zadržali aj podiely obchodnej spoločnosti v hodnote 600-tisíc eur.

"Akcia neunikla do médií, advokácie ani medzi politikov," povedal policajný prezident Štefan Hamran. Naráža na personálnu výmenu v Národnej kriminálnej agentúre.

V minulosti bolo problémom obchodovanie s informáciami, kedy sa stalo, že rôzne osoby dostali o policajnej akcii avízo dopredu. "Dnes sú tu profesionáli," tvrdí. 

Nehospodárne fungovanie

Prokurátor Ondrej Repa so súhlasom odporujúceho prokurátora priblížil fungovanie a modus operandi trestnej činnosti, ktorá sa podľa polície vo Vojenskom spravodajstve odohrávala.

"Išlo o dlhodobú prácu polície," povedal prokurátor špeciálnej prokuratúry Ondrej Repa a dodal, že vyšetrovanie prebiehalo už dlhý čas.  Ministerstvo obrany v rámci dopĺňania inventára obstaráva majetok vo verejnom záujme a za verejné zdroje z viacerých zahraničných spoločností. "Ambíciou je nakúpiť majetok za určenú sumu," tvrdí. 

Tento nákup nefunguje priamo, využíva sa Slovenská obchodná spoločnosť, ktorá realizuje nákup majetku v zahraničí. "Od rezortu obdržala na tento účel 200 miliónov eur," povedal Ondrej Repa. V zahraničí sa nakoniec však nakúpil potrebný materiál za polovičnú sumu. 

Tá nebola vrátená naspäť na rezort obrany, ale zostala v spoločnosti. "Časť sumy putovala na súkromné účty," dodal Repa. Tieto peniaze v nej zostali, aj keď nevykonala žiadnu reálnu obchodnú činnosť. "Tok peňazí je predmetom vyšetrovania," povedal.

Majetok, ktorý sa v prípade spomína, bol v režime utajenia. "Štátny orgán súčinnosť neposkytol," povedal. Napriek tomu, že utajenou skutočnosťou nemôže byť nakladanie s verejnými financiami, sa kontrolóri nevedeli k dokumentom dostať. 

Cieľom aktivít Špeciálnej prokuratúry a Národnej kriminálnej agentúry je vstúpiť do predvolebnej kampane a poškodiť opozícii. V reakcii na obvinenie dvoch bývalých riaditeľov Vojenského spravodajstva to uviedol predseda Smeru-SD Robert Fico.

Utorkovú tlačovú konferenciu policajného prezidenta Štefana Hamrana k prípadu považuje Fico za politickú.

Akcia Vírus poukazuje na to, čo tu bolo a čo po parlamentných voľbách môže byť znova. Slovenská informačná služba a Vojenské spravodajstvo boli zneužívane politickou mocou a korumpované. Poslanec Juraj Krúpa (SaS) to uviedol v reakcii na obvinenie dvoch bývalých riaditeľov Vojenského spravodajstva.

Hnutie OĽANO a priatelia verí, že vyšetrovanie prípadu Vírus, týkajúce sa podozrení z predražených zákaziek pre Vojenské spravodajstvo, bude úspešne dotiahnuté do konca. Na utorkovej tlačovej konferencii to uviedol exminister obrany Ľubomír Galko.

01 - Modified: 2023-09-19 10:08:26 - Feat.: 1 - Title: Akcia Vírus: NAKA obvinila podnikateľa Michala Gučíka a exšéfov vojenských tajných 02 - Modified: 2023-09-18 13:53:27 - Feat.: 1 - Title: Hamran odmieta, že by vyšetrovateľ Ďurka inštruoval kajúcnika 03 - Modified: 2023-09-18 12:10:10 - Feat.: 1 - Title: Z pohľadu polície je prípad nezvestnej študentky objasnený, tvrdí Hamran
01 - Modified: 2024-04-23 13:53:26 - Feat.: - Title: Vnútri najsmrteľnejšej jaskyne na svete. Nachádza sa v nej vírus, ktorý môže spôsobiť ďalšiu pandémiu 02 - Modified: 2024-04-09 10:00:00 - Feat.: - Title: Hongkong hlási nákazu vzácnym smrteľným vírusom, ktorý zaznamenali len u 50 ľudí. Muža pohrýzla opica 03 - Modified: 2024-04-05 21:04:57 - Feat.: - Title: NAKA pokročila v kauze únosu Vietnamca: Obvinila osem ľudí, je medzi nimi aj Ficov bývalý poradca 04 - Modified: 2024-04-05 10:56:31 - Feat.: - Title: Súd zamietol návrh na neodkladné opatrenie v prípade vyšetrovateľov NAKA, informuje rezort Šutaja Eštoka 05 - Modified: 2024-04-02 13:00:00 - Feat.: - Title: Vtáčia chrípka sa po prvýkrát preniesla z dobytka na človeka. Ide len o druhý prípad prenosu na ľudí v tejto krajine
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. apríl 2024 17:46