Na snímke sýrski utečenci, ktorí prichádzajú na Oddelenie cudzineckej polície Policajného zboru v Bratislave. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Slovenská polícia zadržiava migrantov dlhšie, ako priznala, tvrdí ombudsman

12.09.2023, 10:10
Autor:
ČTKČTK

Pracovníci kancelárie ombudsmana boli minulý týždeň na neohlásenej kontrole ohľadom zaobchádzania s cudzincami v areáli jednej z hál na juhu Slovenska.

Polícia na Slovensku podľa verejného ochrancu práv Róberta Dobrovodského za terajšie silné migračné vlny zadržiava bežcov dlhší čas, ako priznala.

Ombudsman kvôli podozreniu z nezákonného obmedzovania osobnej slobody cudzincov preto požiadal o spoluprácu generálneho prokurátora. ČTK o tom dnes informoval ombudsmanov hovorca Branislav Gigac.

image

HN na mieste migračnej krízy vo Veľkom Krtíši: vnútri tábora údajné bitky, vonku zase slušné správanie

Pracovníci kancelárie slovenského ombudsmana boli minulý týždeň na neohlásenej kontrole ohľadom zaobchádzania s cudzincami v areáli jednej z hál na juhu krajiny, kde polícia zhromažďuje utečencov v súvislosti s nelegálnou migráciou.

"Príslušníci Policajného zboru uviedli, že cudzinci sú obmedzení na osobnej slobode len v časovom rozsahu 24 hodín a v prípade, že sa v objekte nachádzajú osoby, ktoré sú tam dlhšie, tak tam zostávajú dobrovoľne. Toto tvrdenie príslušníkov vyvrátili dotazovaní cudzinci, ktorí zhodne tvrdili, že všetci, ktorí sú v objekte umiestnení, sú tam umiestnení bez možnosti odísť," uviedol úrad ombudsmana.

Dodal, že nemožnosť opustiť areál potvrdili zamestnanci kancelárie verejného ochrancu práv, pretože hala bola ohradená plotom a strážená policajtmi.

image

Veľký Krtíš prijal v súvislosti s migráciou viaceré opatrenia

Podľa ombudsmana cudzinci tvrdili, že sú v areáli zadržiavaní na štyri až sedem dní.

Slovensko tento rok čelí rekordnému náporu migrantov na takzvanej západobalkánskej trase. Utečenci sa nelegálne dostávajú na Slovensko hlavne z Maďarska, kam prúdia hlavne zo Srbska. Slovensko je pre migrantov tranzitnou krajinou pri ich snahe dostať sa do západnej Európy.

Slovenská vláda neuspela so snahou zmeniť zákon o pobyte cudzincov v záujme uvoľniť polícii kapacity pri terajšej silnej migračnej vlne.

Príslušný návrh úradníckeho kabinetu premiéra Ľudovíta Ódora snemovňa kvôli obštrukcii väčšiny poslancov neprerokovala.

Niektoré slovenské strany už využili tému migrácie v terajšej kampani pred predčasnými parlamentnými voľbami, ktoré budú na Slovensku 30. septembra.

 

01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Nové zistenia: Dieťa nechceli v materskej škole, lebo malo problém so stravou. Inde žiakom zamrežovali výťah 02 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 03 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy 04 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov 05 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Utečencov Európa nechce a zároveň potrebuje (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. apríl 2024 01:19