Premiér Ľudovít Ódor počas brífingu po zasadnutí Ústredného krízového štábu. FOTO: TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Ódor je sklamaný, že parlament nerokoval o zmene pri potvrdeniach pre cudzincov

11.09.2023, 15:05
Autor:
TASRTASR

Premiér povedal, že zákon sa dal zmeniť rýchlo tak, že vydávať potvrdenia pre cudzincov by už nebolo nutné, ale len možné.

Premiér Ľudovít Ódor je sklamaný, že parlament nerokoval o novele zákona, ktorá mala priniesť zmeny vo vydávaní potvrdení pre cudzincov na území Slovenska.

Triviálne riešenie

Tvrdí, že zákon sa nedá interpretovať inak a bolo potrebné ho zmeniť.

"Bolo úplne triviálne riešenie. Takmer všetky politické strany hovorili o tom, že sa vydáva papier, práve preto sem prichádzajú ľudia. Bolo to jednoduché, prísť do parlamentu otvoriť schôdzu," povedal premiér s tým, že zákon sa dal zmeniť rýchlo tak, že vydávať potvrdenia pre cudzincov by už nebolo nutné, ale len možné. Zdôraznil, že vláda musí konať v súlade so zákonom.

"Som z tohto postupu veľmi sklamaný, samozrejme, česť výnimkám, mnohé politické strany to podporovali aj verejne, aj svojou prítomnosťou v parlamente, ale nenašla sa väčšina," skonštatoval na pondelkovej tlačovej konferencii.

Ódor pripomenul, že nešlo o podporu vlády. "Ak im ide o občana alebo o to, aby sa riešila kríza, mali urobiť niečo v prospech občanov. Keď to neurobia, to už je aj ich zodpovednosť, nielen moja," doplnil.

Vláda reagovala na nelegálnu migráciu

Poslancom sa v pondelok nepodarilo otvoriť mimoriadnu schôdzu k vládnemu návrhu novely zákona o pobyte cudzincov. Neprezentoval sa dostatok poslancov. Novela mala priniesť zmenu, podľa ktorej by už polícia nevydávala potvrdenie o zotrvaní na území Slovenska každému cudzincovi. Z povinnosti sa mala stať iba možnosť.

Dostávať potvrdenie by nemali najmä tí, ktorí cez Slovenskú republiku iba migrujú do iného štátu. Vláda návrhom reagovala na zvyšujúcu sa nelegálnu migráciu.

Parlamentu navrhovala materiál prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní. O návrhu mali poslanci rokovať už v piatok, ani vtedy nebol parlament uznášaniaschopný.

01 - Modified: 2024-03-27 14:56:10 - Feat.: - Title: Pellegrini nevylúčil mimoriadnu schôdzu k ústavnému zákonu pre medvede. Ide o kritickú situáciu, vraví 02 - Modified: 2024-01-24 13:34:23 - Feat.: - Title: Ódor povedie kandidátku PS do eurovolieb: Ťažko sa mi na to pozerá, agresívny hranatý valec ničí všetko​ 03 - Modified: 2023-12-01 08:40:14 - Feat.: - Title: Tohtoročné výmeny vlád nás stoja viac než 300-tisíc eur, časť Ódorových exministrov dá peniaze na dobročinnosť 04 - Modified: 2023-11-29 14:58:36 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok ustál odvolávanie a ostáva vo funkcii. Za jeho koniec hlasovalo 61 poslancov 05 - Modified: 2023-11-29 08:26:46 - Feat.: - Title: Poslanci pokračujú v diskusii k odvolávaniu ministra vnútra Šutaja Eštoka
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 20:35