Na snímke elektronická tabuľa ukazuje výsledok druhého pokusu poslancov Národnej rady Slovenskej republiky o otvorenie mimoriadnej schôdze parlamentu v Zimnej jazdiarni Bratislavského hradu v Bratislave. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Parlament o zásahoch NAKA a Hamranovi nerokoval: Mimoriadnu schôdzu Smeru neotvorili, skúsia to zajtra

21.08.2023, 12:17
Autor:
TASRTASR

Premiéra Ľudovíta Ódora, ktorý je poverený aj vedením rezortu vnútra, chce strana Smer-SD zaviazať k okamžitému odvolaniu Štefana Hamrana z funkcie policajného prezidenta.

Mimoriadnu schôdzu k zásahu Národnej kriminálnej agentúry sa poslanci pokúsia otvoriť opäť v utorok o deviatej ráno. Plénum nebolo v pondelok uznášaniaschopné.

Rokovanie inicioval opozičný Smer-SD. Chce presadiť uznesenie, ktorým by parlament konštatoval, že "po zásahu NAKA so súhlasom Úradu špeciálnej prokuratúry proti predstaviteľom Slovenskej informačnej služby, Národného bezpečnostného úradu, Úradu inšpekčnej služby rezortu vnútra, prokuratúry a ďalším bezpečnostným orgánom a orgánom ochrany práva sa bezprecedentne prehĺbila ústavná a bezpečnostná kríza na Slovensko".

image

Stanovisko SASKY k mimoriadnej schôdzi parlamentu zvolanej Smerom po zásahoch NAKA

Znepokojenie

V uznesení sa tiež píše, že Národná rada "so znepokojením upozorňuje NAKA a Úrad špeciálnej prokuratúry ", že policajný zásah vyvolá v zahraničí vážne pochybnosti o fungovaní demokratického zriadenia na Slovensku.

Zároveň chce strana zaviazať prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby si plnila povinnosť zabezpečovať riadny chod ústavných orgánov, predstúpila pred parlament a informovala o situácii a opatreniach, ktoré prijala v rámci svojich právomocí.

image

Potopil Fica s Kaliňákom, opísal gang zo šiesteho poschodia. Známy kajúcnik Bernard Slobodník spoznal trest

Premiéra Ľudovíta Ódora, ktorý je poverený aj vedením rezortu vnútra, chce strana zaviazať k okamžitému odvolaniu Štefana Hamrana z funkcie policajného prezidenta.

Bezpečnostná situácia

A tiež k tomu, aby prijal opatrenia vedúce k tomu, že mimo výkonu služby budú postavení všetci obvinení vyšetrovatelia NAKA, tzv. čurillovci. Strana chce tiež zaviazať riaditeľa SIS, aby okamžite predložil parlamentu správu o bezpečnostnej situácii na Slovensku.

image

Demokrati ďalej padajú. Nie sme šťastní, ale v žiadnom prípade neodstúpime, odkazuje Naď

NAKA v rámci akcie Rozuzlenie obvinila viacero osôb vrátane šéfov SIS a NBÚ. Obvinenie piatich ľudí sa týka zločineckej skupiny, ktorá mala sťažiť alebo mariť vyšetrovania korupčných a iných trestných činov, navodzovať dojem manipulácie výpovedí svedkov vyšetrovateľmi, ale aj diskreditovať orgány činné v trestnom konaní. Dve osoby boli obvinené pre zneužívanie právomoci verejného činiteľa z pomsty.

K situácii zasadla aj bezpečnostná rada. Prezidentka a premiér deklarovali, že žiaden prevrat sa nedeje a chod dotknutých inštitúcií je zabezpečený. Na vyvodenie zodpovednosti voči aktérom kauzy vidia priestor po tom, ako súdy a prokuratúry rozhodnú o zákonnosti trestných konaní.

01 - Modified: 2023-08-21 11:05:27 - Feat.: 1 - Title: Gröhling považuje za správne, že sa mimoriadna schôdza neotvorila. SaS v nej vidí politizovanie polície 02 - Modified: 2023-08-21 10:34:28 - Feat.: 1 - Title: Potopil Fica s Kaliňákom, opísal gang zo šiesteho poschodia. Známy kajúcnik Bernard Slobodník spoznal trest 03 - Modified: 2023-08-21 11:46:40 - Feat.: 1 - Title: Politizácia polície? Demokrati vidia za snahou Smeru o otvorenie schôdze príkaz vláde vstúpiť do vyšetrovania
01 - Modified: 2024-04-29 14:53:58 - Feat.: - Title: Turecko podporilo Rutteho kandidatúru na post generálneho tajomníka NATO 02 - Modified: 2024-04-29 12:43:34 - Feat.: - Title: Šéf NATO prišiel do Kyjeva, Zelenskyj vyzýval na urýchlenie dodávok pomoci 03 - Modified: 2024-04-29 06:54:12 - Feat.: - Title: Väčšina Nemcov si myslí, že Nemecko by malo zvýšiť výdavky na obranu 04 - Modified: 2024-04-26 07:31:46 - Feat.: - Title: Poslanci začali piatkové rokovanie debatou o finančnej výpomoci farmárom. Štát im pomôže, kým dostanú dotácie 05 - Modified: 2024-04-25 16:46:35 - Feat.: - Title: Malatinec novelu o medveďoch podporuje, Stohlová ju nepovažuje za funkčnú a bezpečnú
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. apríl 2024 19:02