Predseda vlády Ľudovít Ódor. FOTO: TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Premiér objasnil plány na rezorte vnútra. Chce riešiť eurofondy, voľby a migráciu

26.07.2023, 14:23
Autor:
TASRTASR

Ľudovít Ódor si nemyslí, že vzťah ministra vnútra a policajného prezidenta má byť postavený na emóciách.

Policajný prezident Štefan Hamran má aj po odchode Ivana Šimka z vedenia rezortu vnútra dôveru premiéra Ľudovíta Ódora. Predseda vlády, ktorý je poverený aj riadením ministerstva vnútra, skonštatoval, že v rezorte sa chce venovať primárne čerpaniu eurofondov, migrácii a príprave predčasných septembrových parlamentných volieb.

image

"Zatiaľ som nezaznamenal nič, čo by ma vyrušovalo. Takisto ako aj predchádzajúci minister Šimko pri odchode povedal, že policajnému prezidentovi dôveruje, tak aj ja mu dôverujem," uviedol Ódor na margo policajného vedenia.

Predpokladá, že polícia bude naďalej pokračovať s rovnakou intenzitou pri riešení káuz, ktoré trápia Slovensko, bez toho, aby do toho Ódor zasahoval.

Nemyslí si, že vzťah ministra vnútra a policajného prezidenta má byť postavený na emóciách. Myslí si, že obaja sú dostatoční profesionáli, aby sa tomu vyhli. Skonštatoval, že negatívne emócie vznikajú aj z nedostatočnej komunikácie.

"Snažím sa problémom predchádzať a dostatočne proaktívne komunikovať," uviedol. Čo sa týka nominácie Pavla Ďurku do funkcie vo vedení policajnej inšpekcie, Ódor zatiaľ neuvažuje o jeho výmene.

Ódor dodal, že v rezorte vnútra sa už oboznámil aj s ďalšími jeho útvarmi. Prioritné preňho bude čerpanie eurofondov, kde sa chce pozrieť na jednotlivé projekty realisticky a zistiť, čo sa dá ešte urobiť pre dočerpanie financií.

Dodal, že ďalšou dôležitou témou ministerstva je zabezpečenie bezproblémového a transparentného priebehu volieb. Rovnako sa chce venovať migrácii, ktorá aktuálne rezonuje v Európe.

Šimko skončil vo funkcii ministra vnútra v polke júla. Návrh na odobratie poverenia odôvodnil Ódor i prezidentka Zuzana Čaputová naštrbenou dôverou medzi Šimkom a vedením polície. Prezidentka argumentovala snahou neohroziť personálnu stabilitu v Policajnom zbore.

Odmietla, že by konala na niečí nátlak. Premiér i prezidentka hovorili o hrozbe odchodu viac ako dvoch desiatok ľudí z vedenia polície.

01 - Modified: 2024-04-06 08:37:01 - Feat.: - Title: Druhé kolo volieb sa predraží o státisíce eur. Je za tým desať rokov starý predpis uplatnený u Šutaja Eštoka 02 - Modified: 2024-03-26 12:21:19 - Feat.: - Title: Inšpekcia zasahovala v objekte rezortu vnútra v Žiline, zadržala štyroch policajtov 03 - Modified: 2024-01-24 13:34:23 - Feat.: - Title: Ódor povedie kandidátku PS do eurovolieb: Ťažko sa mi na to pozerá, agresívny hranatý valec ničí všetko​ 04 - Modified: 2024-01-05 14:59:19 - Feat.: - Title: Slovensko reaguje na streľbu v Prahe: polícia zvyšuje ochranu mäkkých cieľov, školám pridelili policajtov 05 - Modified: 2023-12-21 11:38:40 - Feat.: - Title: Hamran sa rozhodol. Za prezidenta kandidovať nebude, zvažuje, že sa stiahne z verejného života
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 22:46