Predseda Národnej rady Boris Kollár (Sme rodina). FOTO: TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Historicky prvý raz je v parlamente 150 opozičných poslancov, povedal Kollár. Ódor musí ísť cestou konsenzu

07.07.2023, 12:26
Autor:
TASRTASR

Akúkoľvek legislatívnu zmenu potrebuje kabinet Ľudovíta Ódora presadiť, musí ísť podľa Borisa Kollára cestou konsenzu a ad hoc rokovania s predsedami strán a poslaneckých klubov.

Historicky prvý raz je v parlamente 150 opozičných poslancov a vládny kabinet je úradnícky, kreovaný prezidentkou Zuzanou Čaputovou. V dôsledku toho má vláda v Národnej rade ťažkú pozíciu. V TASR TV to povedal predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

Akúkoľvek legislatívnu zmenu potrebuje kabinet Ľudovíta Ódora presadiť, musí ísť podľa neho cestou konsenzu a ad hoc rokovania s predsedami strán a poslaneckých klubov. "Osobne s touto vládou vychádzam korektne a na čom sme sa s pánom premiérom Ódorom dohodli, to platilo z jednej aj druhej strany," uviedol Kollár.

Parlament vládu neblokoval

Tvrdí, že parlament účelovo neblokoval vládu, podporil opatrenia, súvisiace s plánom obnovy aj skrátené legislatívne konania. "To, čo bolo v prospech tohto štátu, parlament nezablokoval iba preto, že je to vláda pani prezidentky," konštatoval Kollár.

Vzhľadom na rekonštrukčné práce v rokovacej sále Národnej rady v nej nebude možné do konca augusta rokovať, v prípade potreby zvolania mimoriadnej schôdze však predseda parlamentu avizuje alternatívne riešenie. "Bude v areáli hradu, určili sme na to zimnú jazdiareň. Asi by sme museli zabezpečiť mobilné hlasovacie zariadenie," konštatoval.

image

Päť zlomových bodov, ktoré otriasli vládou a zmenili parlament

Na poslednej mimoriadnej schôdzi parlamentu žiadala skupina poslancov Kollárove odvolanie z funkcie. "Neboli schopní dať dokopy 76 poslancov, aby vôbec otvorili schôdzu. Bola to účelová vec," reagoval Kollár. Tvrdí, že udalosť spred dvanástich rokov bola aktuálne medializovaná s cieľom ovplyvniť parlamentné voľby a nevidí dôvod akceptovať výzvy poslancov, aby sa postu predsedu Národnej rady vzdal sám. "Práva žien treba chrániť, ale za seba ako otec hovorím, že ktokoľvek napadne moje dieťa, budem ho chrániť," doplnil Kollár.

Spolupráca s Klusom

Kandidátna listina Sme rodina je tvorená prevažne predstaviteľmi hnutia, na 150. mieste však figuruje aj poslanec Martin Klus, ktorý bol v aktuálnom volebnom období zvolený za SaS. Kollár hovorí, že s ním v čase, keď zastával post štátneho tajomníka rezortu zahraničných vecí, konzultoval zahraničnopolitický rozmer parlamentnej diplomacie. "S pani prezidentkou aj s pánom bývalým ministrom zahraničných vecí Ivanom Korčokom sme sa dohodli, že budeme robiť jednotnú zahraničnú politiku. Ja som to dodržal. Vždy sme pri zahraničných cestách konzultovali spoločné stanoviská," skonštatoval Kollár.

image

Stojíme za Kollárom. Ak si niekto myslí, že obeťou je žena, nechápe akciu a reakciu, tvrdí Krajniak

Aj preto chce v spolupráci s Klusom pokračovať. "Je korektný človek. Zahlasoval napríklad za rozpočet a aj vďaka nemu nebolo Slovensko v tomto roku v rozpočtovom provizóriu," uzavrel Kollár.

01 - Modified: 2023-07-07 09:35:28 - Feat.: 1 - Title: Jaroslav Naď pre HN: Matovič v predvolebnej kampani klame a Cigániková všade vyvoláva konflikty 02 - Modified: 2023-07-06 14:42:57 - Feat.: 1 - Title: Polpercentná strana priťahuje pozornosť. Jej šéf môže rozhodnúť o osude Hegera a byť Dzurindovým ťahúňom 03 - Modified: 2023-07-08 22:03:39 - Feat.: 1 - Title: Prestížny The Economist zaradil Fica medzi Putinových užitočných idiotov
01 - Modified: 2024-04-26 17:30:56 - Feat.: - Title: Hlina v HNtelevízii: Fico má systém, ako skrotiť Danka 02 - Modified: 2024-04-26 12:55:09 - Feat.: - Title: "Vláda berie ľudom práva." Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách 03 - Modified: 2024-04-25 12:59:54 - Feat.: - Title: Nedostavil sa na vypočutie. Opozícia vyzvala prezidenta Finančnej správy, aby zodpovedal otázky na schôdzi 04 - Modified: 2024-04-21 12:28:04 - Feat.: - Title: PS možno Rašiho ako šéfa parlamentu nepodporí, Drucker odmieta spory v koalícii 05 - Modified: 2024-04-19 12:34:04 - Feat.: - Title: Je vylúčené, aby SNS vnucovala slovenskej kultúre iba svoj pohľad, kritizoval Mikloško
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 20:46