StoryEditor

SaS predstavila prvú časť programu. Škôlky má financovať štát, cirkev príde o peniaze a spovedné tajomstvo

06.06.2023, 09:58
09.06.2023, 12:43
Autor:
prutprut
  • Výmena učebných materiálov má podľa SaS pokračovať.
  • Liberáli navrhujú nový spôsob rozdeľovania financií medzi vysokými školami. Namiesto počtu študentov má sledovať kvalitu.
  • Prioritami strany v kultúre bude modernizácia, zelená obnova a digitalizácia. O granty by sa mala uchádzať aj zriaďovaná kultúra.
  • Do programu liberálov sa opäť dostáva snaha znížiť postih pri trestných činoch spojených s drogami.

Strana Sloboda a Solidarita Richarda Sulíka predstavila prvú časť svojho volebného programu. Tá je zameraná na spoločenské rezorty: školstvo, veda a výskum, kultúra a osobné slobody.

Tímlídrom pre oblasť školstva u liberálov zostáva bývalý minister rezortu Branislav Gröhling, ktorý je zároveň podpredsedom strany.

Celý program majú v pláne predstaviť postupne na štyroch tlačových besedách vrátane tej dnešnej. "Máme riešenia a odborníkov. Vždy sme chceli mať najlepší program a darilo sa nám to," povedal predseda SaS Richard Sulík. Tvrdí, že strana nemá "žiadne korupčné kauzy".

image

Bašternákove byty, šafárenie na agroagentúre a kriminálna minulosť motocyklového klubu (BrífingHN)

Aktuálnu verziu programu SaS Sulík označil ako beta verziu. "Chceme o ňom diskutovať," dodáva a pozýva odborníkov do diskusie o programe. "Po konzultáciách zverejníme finálnu verziu. Veľmi sa líšiť pravdepodobne nebude," povedal Sulík.

1. Školstvo

Sulík ocenil reformy, ktoré podľa neho zaviedol Gröhling v čase svojho pôsobenia na čele rezortu školstva. ​SaS v nich chce pokračovať a do programu zahrnuje už dlho problematické financovanie materských škôl.

"Navrhujeme, aby boli materské školy financované tak isto ako základné a stredné školy, štátnym príspevkom," tvrdí Gröhling. Budovy a škôlky majú však zostať vo vlastníctve miest a obcí. 

image

Minister financií Michal Horváth pre HN: Bez ozdravnej kúry nám hrozí kolaps

Zmenu v organizácii vzdelávacieho systému navrhujú liberáli aj v oblasti jaslí. Tie by mali byť začlenené pod rezort školstva. Gröhling sa plánuje venovať aj duševnému zdraviu a inklúzii detí. Pripomenul zákon navrhnutý SaS o inklúzii, ktorý bol nedávno schválený. Ten robí podporu pre deti nárokovateľnou. "Podporíme sledovanie duševného zdravia na školách. Podpora bude aj pre učiteľov. Situáciu budú monitorovať školskí psychológovia," tvrdí podpredseda SaS.

V rámci modernizácie škôl má pokračovať aj digitalizácia a výmena učebných materiálov. "Digitálne učebnice alebo takzvané učebnice v mobile sú predpokladom kvalitného vzdelávania," tvrdí Gröhling. Zdôrazňuje však, že sa to má uskutočniť zo štátnych financií. "Nemajú to platiť neustále rodičia," dodáva.

2. Veda a výskum

"Veda a výskum sú najdôležitejšie pre úspešný priemysel v krajine," tvrdí Sulík. Pripomenul súvislosť inovácií so školstvom. "Potrebuje konkurencieschopnú ekonomiku, ak chceme zvyšovať životnú úroveň," povedal expert SaS pre vedu a výskum Ľudovít Paulis.

Pripomenul množstvo hoaxov a fakt, že v Európskej únii sa Slovensko umiestnilo v rebríčku odolnosti voči ním na chvoste. "Čelíme množstvu hoaxov a povier. Už Adam Smith pomenoval vedu ako protijed voči jedu poverčivosti," tvrdí Paulis.

image

Špičkový slovenský expert pre HN: Stále nám hrozí recesia, krajina má jeden hlavný problém

SaS pripravila 30 bodov a opatrení pre "kvalitnejšie vysoké školy, rozvoj výskumu a inovácií a podporu talentu," dodáva Ľudovít Paulis. Ponúka ich na pripomienky aj širokej verejnosti.

Liberáli navrhujú nový spôsob rozdeľovania financií medzi vysokými školami. "Nepôjde už len o počet študentov, ale o kvalitu," tvrdí Paulis. V programe figuruje aj vytvorenie informačného prehľadu vysokých škôl, ktorý bude obsahovať aj ukazovateľ spokojnosti študentov či uplatnenie v praxi.

"Všetko na jednom mieste, aby sa mladí ľudia mohli správne rozhodnúť," dodáva Paulis.

image

Rezort školstva chce určiť priority Slovenska pre vysoké školy. Študenti majú dostať adresnú pomoc

Zmeniť sa má aj spôsob akreditácie vysokých škôl, SaS ho chce zbaviť byrokracie a má byť "prísny tam, kde má byť objektívny," približuje Paulis.

V rámci výskumu sa má zmeniť spôsob prideľovania grantových peňazí, pričom kvôli objektivite budú využité zahraničné panely. Paulis spomenul aj europrojekty, ktoré posudzuje Únia.

SaS navrhuje vyhľadávanie talentov, ale aj podporu nadaných detí, ktoré majú dostať asistenta. "Prepojenie talentu a vedy je cena pre špičkového vedca, ktorý získa stabilnú podporu na sedem rokov, aby sa okolo neho mohol vytvárať tím talentovaných ľudí," tvrdí Paulis.

"Verejná investícia do výskumu sa vracia do piatich rokov. Je to lepšie ako výnos z dlhopisov," hovorí Paulis.

3. Kultúra

Predseda SaS predstavil nového tímlídra SASKY pre kultúru René Parák. "Len vzdelaná a kultúrna spoločnosť je schopná tolerancie, kritického myslenia, odolávania xenofóbii," povedal na úvod.

Prioritami liberálov v kultúre bude modernizácia, zelená obnova a digitalizácia. "Chceme vypracovať strategický plán investícií," povedal Parák. Plánuje stanoviť štandardy kultúrnym inštitúciám a ako vzor dáva knižnice a Národnú galériu.

SaS chce zmeniť aj financovanie kultúry na Slovensku, nový systém má byť "bez zbytočnej byrokracie," dodáva Parák. Zdôrazňuje zmenu nutnú na udržanie životaschopnosti kultúry.

image

Odborník na komunikáciu Slovák: Politici vyprázdňujú slová, ak si vyberú nenávistnú kampaň, môžu prestreliť

"Umožníme, aby sa aj zriaďovaná kultúra mohla uchádzať o peniaze z fondov," povedal Parák. Kultúru chce prestať rozdeľovať na základe zriadenia a podporiť tú "kvalitnú".

Namiesto terajších dvoch percent z dane chce umožniť občanom i podnikateľom prispieť vybranej inštitúcii základom z dane. "To je obrovský rozdiel, keďže subjekty dostanú až 2,5-násobne viac ako v súčasnosti," tvrdí Parák. Veľkou zmenou by bolo SaS už dlho presadzované zmenenie financovania cirkví. "Vyššia asignácia by nahradila financovanie cirkví, čo považujeme za správne," povedal predseda SaS Richard Sulík.

Liberáli chcú pokračovať v začatej obnove pamiatok. Zmenou je však aj podpora parkov, pamiatok či prírodných subjektov. Parák si od miliardovej investície sľubuje zlepšenie cestovného ruchu a lepšiu zamestnanosť.

4. Osobné slobody

Najväčšou prioritou strany SaS je podľa predsedu Richarda Sulíka sloboda v každom ohľade. "Sme jediná strana, ktorá vám nebude nič zakazovať. Ľudia majú mať na výber," povedal.

Kritizoval politikov a spomenul, že si "nemôžu myslieť, že vedia lepšie, ako majú ľudia žiť ako oni."

Do programu liberálov sa opäť dostáva snaha znížiť tresty pri trestných činoch spojených s drogami. "Osobitne pri marihuane budeme presadzovať pri menšom množstve pre osobnú spotrebu priestupkovú zodpovednosť. Otvoríme verejnú diskusiu o štátnom predaji marihuany pri menšom množstve," tvrdí expert SaS pre osobné slobody Miroslav Žiak.

image

Ugandský prezident odmieta tlak v súvislosti so zákonom proti homosexuálom, ktorý je jedným z najprísnejších

Chce presadiť aj umožnenie používania drogy v medicíne. Spomenul pri tom niekoľko prípadov drakonických trestov za menší obnos marihuany, ktoré vyvolali nesúhlas v časti spoločnosti.

Do programu strana zahrnula aj presadenie registrovaných partnerstiev. "Aj po vražde pri Teplárni stále títo šudia nemajú práva, ktoré im prináležia," tvrdí Žiak a zasadzuje sa za povolenie registrovaných partnerstiev aj na Slovensku. Podobný inštitút už funguje napríklad aj v Českej republike.

image

Remišová pre HN: Pre Smer a Hlas je moje pôsobenie určite nešťastím. Peniaze netiekli ich kamarátom

"Budeme trvať na tom, aby budúca koalícia aspoň trošku zlepšila život homosexuálom," povedal šéf SaS Sulík.

Liberáli navrhujú aj modifikovanie kľúčových vatikánskym zmlúv. Ostro proti nim vystúpil Žiak v súvislosti so zneužívaním maloletých kňazmi, ktoré sa podľa neho riešilo roky a tresty prišli veľmi neskoro a v malej miere. SaS navrhuje úpravu zmlúv tak, aby "neumožňovali utajovanie trestných činov v rámci spovedného tajomstva, umožnili odluku cirkví od štátu a bolo upresnené, že výhrady vo svedomím môže mať iba jednotlivec, nie inštitúcia," dodáva Žiak.

01 - Modified: 2023-06-05 18:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bašternákove byty, šafárenie na agroagentúre a kriminálna minulosť motocyklového klubu (BrífingHN) 02 - Modified: 2023-06-04 21:58:00 - Feat.: 1 - Title: Remišová pre HN: Pre Smer a Hlas je moje pôsobenie určite nešťastím. Peniaze netiekli ich kamarátom 03 - Modified: 2023-06-04 14:31:35 - Feat.: 1 - Title: Fico sa pustil do Ódora, považuje ho za bezmocného. Je tam „len tri dni aj s cestou“, reaguje Sulík
01 - Modified: 2024-04-25 14:32:26 - Feat.: - Title: Ekonomická váha Európskej únie vo svete za 40 rokov klesla na polovicu, tvrdí Sulík a kritizuje Green Deal 02 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 03 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 04 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie 05 - Modified: 2024-04-09 07:48:07 - Feat.: - Title: Volvo: Posledná veľká prekážka odstránená (komentár Richarda Sulíka)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 01:19