Mikuláš Dzurinda. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Dzurinda tvrdí, že Fico je bezpečnostná hrozba: To, čo nazýva mierom, je v skutočnosti porážka Ukrajiny

05.06.2023, 16:04
Autor:
TASRTASR

Robert Fico sa podľa Mikuláša Dzurindu správa v rozpore s bezpečnostnými záujmami štátu, ktorého bol premiérom.

Mimoparlamentná strana Modrí, Most-Híd považuje politiku predsedu opozičného Smeru-SD Roberta Fica za bezpečnostnú hrozbu pre Slovensko.

Poukázala na Ficovu kritiku Severoatlantickej aliancie (NATO) a vojenskej pomoci Ukrajine. Vyplýva to z vyjadrení Mikuláša Dzurindu, Lászlóa Sólymosa a Ľuboša Schwarzbachera na pondelkovej tlačovej konferencii.

Fico sa podľa Dzurindu správa v rozpore s bezpečnostnými záujmami štátu, ktorého bol premiérom. Zdôraznil, že NATO je jedinou zárukou bezpečnosti SR. "To, čo Fico nazýva mierom, je v skutočnosti porážka Ukrajiny," podotkol Dzurinda.

Sólymos kritizoval otváranie tém, ktoré zbytočne rozdeľujú spoločnosť. Poukázal na populistickú politiku zneužívajúcu pandémiu nového koronavírusu a v súčasnosti aj vojnu na Ukrajine. "Šírením dezinformácií môžu docieliť to, že sa Slovensko odkloní od aktuálneho zahraničnopolitického smerovania a vedome vytvárajú napätie a nenávisť v spoločnosti," zdôraznil Sólymos.

V pondelok reagoval na Ficove vyjadrenia aj predseda strany Občianski demokrati Slovenska Pavel Macko. Tvrdil, že Fico chce pomocou šírenia dezinformácií spochybniť demokratické voľby a podkopať demokraciu. Minulotýždňové tlačové konferencie Smeru-SD boli podľa neho plné krivých obvinení a výmyslov.

"Je to až neuveriteľné, ako sa Robert Fico a strana Smer snaží vystrašiť občanov Slovenska s cieľom vyvolávať nenávisť voči predstaviteľom štátu a tretiemu sektoru," uviedol Macko. Zdôraznil, že dezinformácie predstavujú nebezpečenstvo pre spoločnosť a ľudia pre ne odmietajú elementárne hygienicko-bezpečnostné opatrenia, strácajú dôveru vo verejné inštitúcie alebo demokratický systém.

Smer cez víkend hovoril okrem iného o mediálnej kampani, ktorú má na Slovensku organizovať NATO a jej cieľom je podľa Fica zvýšenie počtu Slovákov, ktorí podporujú NATO a vojenskú pomoc Ukrajine.

Vojenská pomoc Ukrajine podľa šéfa Smeru-SD spôsobuje ďalšie nešťastie a treba pristúpiť k mierovým rokovaniam. Zároveň však podotkol, že Smer-SD rešpektuje členstvo SR v NATO i EÚ.

01 - Modified: 2024-03-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Je moratórium len fiktívne? Sú miesta, kde nemá moc 02 - Modified: 2024-03-15 11:21:54 - Feat.: - Title: Slovenská televízia bojuje o verejnoprávnosť už od Mečiara. Šimkovičová novelou zavádza starý systém 03 - Modified: 2024-03-01 10:49:58 - Feat.: - Title: Nezastavilo ich ani volebné fiasko. Dzurindovci vravia, že sú v dobrej kondícii a naberajú nových členov 04 - Modified: 2024-02-09 21:17:34 - Feat.: - Title: Dzurinda: Fico nemá voči opozícii rešpekt, je to ich chyba. Koalícia aspoň nateraz nepochybne oslavuje 05 - Modified: 2024-01-30 16:50:31 - Feat.: - Title: Po voľbách je späť. Dzurinda sa najnovšie stal členom pracovnej skupiny pre bezpečnostnú architektúru Európy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 15:52