StoryEditor

Fico tvrdí, že úradníci a mimovládky mali označiť opozíciu za hybridnú hrozbu. Hovorí o diskreditácii

31.05.2023, 11:16
Autor:
TASRTASR

Šéf Smeru to označil za koordinovaný postup na diskreditáciu opozície.

Skupina slovenských štátnych úradníkov a mimovládok mala v štruktúrach Únie a NATO informovať o tom, že slovenská opozícia je hybridnou hrozbou a pokiaľ vyhrá parlamentné voľby, Slovensko môže opustiť NATO. Mali preto žiadať od týchto štruktúr intervenciu.

Smer chce zvolať výbory

Tvrdí to opozičný Smer-SD a označil to za koordinovaný postup na diskreditáciu opozície. Považuje to za zásah do volebnej kampane. Strana chce žiadať vysvetlenia v kontrolných výboroch parlamentu, avizuje aj iniciovanie mimoriadnej schôdze.

Šéf Smeru Robert Fico priblížil, že v apríli mala prísť do Bruselu skupina pozostávajúca z predstaviteľov Úradu vlády, niekoľkých ministerstiev, Slovenskej informačnej služby, polície, Národného bezpečnostného úradu, ale aj ľudia z mimovládnych organizácií. Fico sa pýta, kto stál za organizáciou tohto výjazdu.

Skupina úradníkov a mimovládok mala podľa Fica žiadať európske štruktúry, aby na Slovensku zasiahli vzhľadom na nepriaznivý vývoj v neprospech "rozpadnutej vládnej koalície" a prezidentky Zuzany Čaputovej.

Mali tiež skonštatovať, že NATO musí čo najskôr riešiť otázku volieb, "pretože vyhrá Fico a Pellegrini a Slovensko vystúpi z NATO". Predstaviteľ polície mal požiadať NATO o vyslanie špeciálneho tímu.

Fico odmieta vyhlásenia o tom, že pokiaľ jeho strana vyhrá voľby, Slovensko by opustilo NATO. "Rešpektujeme a vážime si záväzky, ktoré má SR voči týmto organizáciám," povedal na stredajšej tlačovej konferencii. Dodal, že nikto z opozície nie je žiadnou hrozbou pre demokraciu.

Smer chce požiadať predsedov kontrolných výborov parlamentu o zvolanie spoločného zasadnutia, na ktorom by si predvolali všetkých účastníkov výjazdu a budú chcieť predloženie všetkých záznamov z tejto cesty. Chcú sa tiež obrátiť na generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby zvážil, či nedošlo k spáchaniu trestných činov.

Pellegrini účasť odmietol

Fico dodal, že na brífing pozvali aj predstaviteľov Hlasu-SD, no účasť odmietli. Ak sú informácie o rokovaní slovenskej delegácie na pôde NATO a EÚ pravdivé, Hlas žiada zverejnenie kompletnej informácie o zložení, cieľoch a obsahu rokovaní. Strana to uviedla v reakcii na Ficove slová. Poslanci pôsobiaci v Hlase-SD sú pripravení zúčastniť sa na rokovaniach kontrolných výborov parlamentu aj na prípadnej mimoriadnej schôdzi.

"Účasť na parlamentných voľbách je jednou z posledných demokratických možností, ktorá občanom Slovenskej republiky ostala na rozhodovanie o správe vecí verejných. Musia byť nielen slobodné a demokratické, ale sa takými aj javiť. Preto je neprípustné, aby bola verejnosť zahlcovaná podozreniami o možnej manipulácii volieb z tej či onej strany, a zároveň na ne nedostávala jasné vysvetlenia," uviedol líder Hlasu Peter Pellegrini.

01 - Modified: 2024-04-16 14:11:36 - Feat.: - Title: Fico hovorí a koná ako geopolitický analfabet, kritizuje PS 02 - Modified: 2024-04-16 12:24:37 - Feat.: - Title: Fico: V Prahe bol pripravovaný rozpad V4, Fialovi sme v Michalovciach nastavili zrkadlo 03 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 04 - Modified: 2024-04-15 14:42:23 - Feat.: - Title: Fico rešpektuje nomináciu Rašiho na post šéfa parlamentu. Tvrdí však, že lepšie by bolo iné riešenie 05 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 23:27