Daniel Heriban. FOTO: Profimedia
StoryEditor

Smrť Daniela Heribana: Šíria sa hoaxy o vakcíne. Uznávaní lekári sa zhodli na príčine, infarkt to nie je

25.05.2023, 13:59
Autor:
chocho

Dezinformácie spájajúce smrť známeho herca s očkovaním proti covidu šíria anonymné účty na sociálnych sieťach, upozorňuje polícia

Šokujúca správa o náhlej smrti známeho slovenského herca Daniela Heribana v 43 rokoch obletela včera celé Slovensko. Ešte ani neutíchli prvé prejavy smútku a sústrasti a začali sa vynárať konšpirácie. Už takmer samozrejmosťou v podobných prípadoch je spájanie s očkovaním proti covidu, na čo upozornila polícia na jednom zo svojich oficiálnych facebookových účtov.

image

O rozhovore s Danom Heribanom, ktorý už nevznikne: Každý sa chce rozprávať o herectve, ale nie som len to

Zdôrazňuje pritom, že dezinformácie šíria anonymné účty na sociálnych sieťach. “Rovnako postupovali v prípade Júliusa Viršíka, Vladimíra Krčméryho a Miroslava Žbirku. Okamžite po ich smrti prichádzali so zaručenými dôvodmi ich skonu,” približuje.

VIDEO: Daniel Heriban bol aj hudobníkom, pozrite si jeho pieseň Hodina nočného pokoja:

“V prípade Dana Heribana neboli v tejto chvíli príčiny úmrtia zverejnené,” dodáva polícia. Dvaja renomovaní lekári sa však zhodli na pravdepodobnej príčine smrti v prípade Heribana.

Jedným z nich je slovenský lekár, internista a primár Milan Kulkovský, ktorý v poste na Instagrame pripomína, že mnohé ochorenia sú aj napriek rýchlej diagnostike a pokroku v medicíne stále smrteľné. 

Disekcia aorty

“Podľa dostupných informácii je na základe mojich skúseností pravdepodobnou príčinou náhleho skonania Daniela Heribana akútna disekcia aorty, ktorá sa, žiaľ, prejavuje často nešpecificky, napríklad bolesťami chrbta. Menej pravdepodobnou príčinou je srdcový infarkt,” vyjadril sa Kulkovský s tým, že pôvodne svoj názor zverejňovať nechcel, no hnevajú ho šíriace sa dezinformácie.

K veľmi podobnému záveru dospel aj Michal Hulman, primár NÚSCH v Bratislave. Bolesť chrbta môže podľa neho byť príznakom viacerých ochorení, ktorých pôvod môže byť neurologický. „Spôsobiť ich môže pohybové ústrojenstvo a jedným z nich môže byť infarkt," povedal Hulman pre Nový čas. Ten však následne vylúčil, keďže Heribanovi deň pred úmrtím robili v nemocnici vyšetrenia a prípadný infarkt by odhalili na EKG.

image

Dano Heriban stvárnil Alexandra Dubčeka v doteraz neodvysielanej dráme, diváci si nový film pozrú na jeseň

Zhoduje sa s Kulkovským, že najpravdepodobnejšou príčinou smrti 43-ročného herca bola disekcia aorty. „Ide o rozpad steny hrudnej aorty, ktorá môže viesť k náhlemu úmrtiu z dôvodu vykrvácania, útlaku srdca krvou v osrdcovníku a tak ďalej. Podľa mňa išlo najpravdepodobnejšie o túto diagnózu," skonštatoval primár.

Nejde o bežnú diagnózu

Dodal, že táto diagnóza sa neprejavuje mesiace, a potom sa náhle objaví bolesť na hrudníku či v chrbte. „Prirodzený vývoj je taký, že s akútnou disekciou hrudníkovej aorty do 48 hodín zomiera 98 percent pacientov," priblížil Hulman.

Za jedinú liečbu tejto diagnózy označil operačný kardiochirurgický výkon a včasnú diagnostiku. Nejde podľa neho o bežnú diagnózu, ročne na Slovenku postihne vyššie desiatky pacientov.

01 - Modified: 2023-05-25 07:16:09 - Feat.: 0 - Title: Sú Mama na prenájom a Druhá šanca kvôli úmrtiu Dana Heribana v ohrození? 02 - Modified: 2023-05-24 15:02:26 - Feat.: 0 - Title: Televízie upravujú vysielaciu štruktúru kvôli tragickému úmrtiu herca Dana Heribana 03 - Modified: 2023-05-24 12:11:33 - Feat.: 0 - Title: Dano Heriban nebol len Brmbalík. Pamätať si ho budeme aj ako oceňovaného divadelného herca či detského pesničkára
01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Zomreli najstaršie spojené dvojčatá. Lori a George boli spätí hlavami, nezávislé životy dokázali žiť viac ako 60 rokov 02 - Modified: 2024-04-11 08:39:08 - Feat.: - Title: Po nešťastí vo Veľkom Mederi mala zomrieť manželka poradcu ministra vnútra, polícia prípad vyšetruje 03 - Modified: 2024-04-09 17:29:44 - Feat.: - Title: Vo veku 94 rokov zomrel britský fyzik a držiteľ Nobelovej ceny Peter Higgs 04 - Modified: 2024-04-04 08:10:11 - Feat.: - Title: Každý deň si dal za pohárik, dožil sa 114 rokov. Zomrel najstarší človek na svete 05 - Modified: 2024-03-27 06:38:03 - Feat.: - Title: V newyorskom metre zomrel muž, strčili ho do koľajiska. Išlo o nevyprovokovaný útok, tvrdí polícia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 15:23